«Gamle» elever – når facebook virker


Det er mye stygt å si om facebook: den brukes til mobbing, den tar konsentrasjonen, den forstyrrer relasjoner og den er avhengigskapende. Ja, jeg er en av de første til å klage på alt dette, men jeg har også sett hva den KAN gjøre som ikke kunne skje på noen annen måte. Her er noen eksempler.

På tur i Berlin

På tur i Berlin

Jeg har alltid sagt til mine elever at jeg gjerne vil ha kontakt med dem etter at de er ferdig med skolen, og jeg vil gjerne vite hva de gjør og hvordan det går med dem. Jeg har også prøvd å understreke viktigheten av å få venner overalt og – ikke minst – pleie dette vennskapet. Som elever på steinerskolen har de en unik mulighet til å få kontakter i alle mulige land. Men det er få som benytter seg av denne muligheten – dessverre.

Før internett fantes det brevvenner, ja, det var klubber der man kunne melde sin interesse og få en brevvenn i et ønsket land- det benyttet jeg meg av og skrev flittig med ungdom i flere land. I dag kan man bare lure på hvordan det gikk til, så lang tid som brev tok.

På tur i Svaneti, Georgia

På tur i Svaneti, Georgia

I dag har vi facebook og andre sosiale medier der vi har et nettverk av «venner» som kan få melding om min gjøren og laden umiddelbart. Vi kan selv bestemme hva vi vil informere om eller om vi vil si noe i det hele tatt, bare observere de andre. Det er klart at det kan være irriterende med folk som vil spille eller legger ut bilder av middagen hver dag eller tar bilder av katten eller bikkja i alle posisjoner og sammenhenger. Men det er også morsomt å følge med på folk som flytter eller får seg jobb eller gifter seg eller skifter status på annen måte. Da er jeg liksom oppdatert på vedkommende. Det kan være folk jeg har truffet gjennom arbeid eller fritid. De fleste «vennene» jeg har på facebook er mine gamle elever. Som jeg sa vil jeg gjerne vite hvordan det går med dem, og det får jeg på denne måten. Av og til skjer det noe særlig morsomt:

Jeg kan skrive en liten melding om at jeg er ute og reiser og legge ut et bilde som er spesielt morsomt eller vellykket. Plutselig kan det dukke opp en melding om en annen som er på samme sted og vil møtes. Har man tid, så er jo det hyggelig. Særlig for sånne som meg som ofte reiser alene.

På tur i Russland

På tur i Russland

I sommer var jeg innom Berlin på vei hjemover fra Ungarn. Jeg skulle bare vandre og stikke innom noen gallerier og var ellers ledig. Det var fotball VM, og Tyskland var i ekstase, så jeg måtte bemerke det. Straks var det noen som så det som også var i Berlin, og vi avtalte å treffes. Det ble til et hyggelig galleribesøk sammen med to gamle elever og en lang lunsj på en cafe etterpå. Vi fikk en lang prat, og jeg fikk spurt alle mine spørsmål om reiser, arbeid og studier. Bedre kunne jeg ikke ha tilbrakt de timene i storbyen.

Hei!

Hei!

Det samme skjedde for noen dager siden. Jeg skrev at jeg var i København og hadde også da en dag uten spesielle planer. Det viste seg at to gamle elever som bodde i den danske hovedstaden, gjerne ville få til et møte. Som sagt så gjort. Vi møttes på cafe til en hyggelig prat, og jeg er igjen blitt oppdatert på ståa for disse og andre. Det ekstra pussige er at det er andre gang jeg treffer en av disse i København på samme måte. To andre ganger har også gamle elever kontaktet meg når de har sett at jeg var på stedet der de bor og invitert meg på besøk, men da har det ikke passet. Men det er utrolig hyggelig at gamle elever vil treffe sin gamle lærer slik!

Hei, Vilde!

Hei, Vilde!

Det aller beste eksempel på fordelen med facebook på dette området, er da min romvenninne fra studiene i Russland for mer enn en mannsalder siden, fant meg, og vi møttes igjen etter 36 år. Men det har jeg fortalt om et annet sted. Her vil jeg bare få takke Gro Vårvin, Martha Blå. Sakari, Vilde og Sigmund for at de tok initiativet via facebook til et møte. Det setter jeg stor pris på!

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

2 svar til «Gamle» elever – når facebook virker

  1. Irene Bass sier:

    Ifjor var jeg på «Klassetreff» og traff mange fra min klasse fra Steinerskolen i Den Haag etter mer en 40 år! Veldig hyggelig og vellykket og kun mulig fordi noen av oss begynte å finne hverandre på fb og opprettet en gruppe, som gjorde at vi til slutt fant de fleste!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s