Revolusjonsdagen


9D9200A5-E768-4DE7-9469-04207CC82877_mw800_mh600

Hvorfor feirer man oktoberrevolusjonen i november? Det var et vanlig spørsmål i historieundervisningen min. Svaret er selvsagt at kalenderen ble forandret fra den julianske til den gregorianske etter revolusjonen, og da mistet de 13 dager. Da ble 25. oktober, som var datoen for revolusjonen i 1917, til 7. november. Og den dagen ble feiret i hele Sovjet  i de  73 årene denne staten eksisterte.

Lenin viser vei

Lenin viser vei

Jeg minnes mine egne opplevelser med denne dagen. Den første er fortellingen om selve dagen i 1917 som min gamle venninne Jevgenija Pavlovna fortalte. Hun bodde i byen da, og de merket ingenting den kvelden, sa hun. Hele stormen på Vinterpalasset, skuddet fra Aurora og overtagelsen av telegrafen gikk dem hus forbi. Det var neste morgen at de leste om det i avisen: det hadde foregått en revolusjon! Den historien gjorde inntrykk på meg som ung student.

revolusjon

Så husker jeg 7. november i Voronezj. Det er en by en natts togreise syd for Moskva. Der bodde jeg høsten 1981. Jeg våknet tidlig den morgenen på studenthjemmet. Utenfor vinduet var det noen som ropte på meg. Jeg kikket ut av vinduet i annen etasje og så ned på mine to russiske venner, Igor og Zjenja. De viftet med et stort sovjetisk flagg og ropte: «S Prazdnikom!» som betyr noe sånt som «gratulere med festdagen!». Jeg fikk kledd meg i full fart og gikk ut til dem og måtte jo spørre hvor de hadde fått flagget fra. «Det tok vi fra en av flaggstengene i byen,» fortalte de og fniste. Jeg ble litt fælen med tanke på hva som kunne skje med oss alle tre om det ble oppdaget. Men de mente at det ikke var noen fare og bare lo det bort.

bannere

Den dagen vandret vi rundt i byen og så på alle de røde flaggene og politiske propagandaplakatene som dekorerte byen. Vi fikk aldri se paraden eller noen annen offisiell markering, for det var utkommandert mye politi og store lastebiler som stoppet oss.

Etter oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 ble denne datoen gjort om til en annen festdag slik at de fortsatt kunne ha en unnskyldning for en feiring.

Nostalgien kan gi seg uttrykk på mange måter. Her er det noen som har kledd seg ut som Stalin og Lenin

Nostalgien kan gi seg uttrykk på mange måter. Her er det noen som har kledd seg ut som Stalin og Lenin

I dag er det 7. november, og det er 97 år siden revolusjonen. Det er rart å tenke på at det fremdeles lever mennesker som var små barn den gangen. Nå er det bare historie….

stalin

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s