Solzjenitsyn i Zazjigalka


Lenge hadde vi tenkt å ta for oss Solzjenitsyn i Zazjigalka, men det har drøyet. Skulle vi vente til hans 100-års jubileum? Nei, det er litt for lenge til 2018.

a.s.

Da Ingvild Broch sa ja til å komme og foredra om den store russiske forfatteren, ble vi veldig glade.

Jeg ble kjent med Ingvild Broch da jeg studerte russisk i Tromsø. Hun underviste da i russisk på universitetet, og var vår lærer. Vi var tre studenter i russisk det første året faget ble innført, og vi strevde oss gjennom den vanskelige grammatikken, gjorde oversettelser og bøyde verb og substantiv i vilden sky.

Ingvild Broch

Ingvild Broch

Ingvild har oversatt mange bøker fra russisk, bl.a. Solzjenitsyn, så det var ekstra fint å ha besøk av henne i Tønsberg. Det var forresten andre gang hun var i Zazjigalka. Første gang snakket hun om Dina Rubina, en mindre kjent forfatter enn nobelprisvinneren.

Solzjenitsyn er ikke bare forfatter, men et symbol for den harde tiden i Sovjet. Med sin bok «En dag i Ivan Denisovitsj’ liv» ga han stemme til de stemmeløse, de som satt i leire og fengsler rundt om i det store riket og aldri ble hørt.

En dag       i leir

Selv ble han arrestert helt mot slutten av krigen for en ufordelaktig bemerkning om Stalin. For det fikk han 8 års leir. Det var både arbeidsleir og spesialfengsel og forvisning, så han fikk oppleve alle variantene av straffeutmålingen der i landet.

Etter at han ble frisk av kreften han fikk etter ferdig sonet straff, fikk han et nytt innhold i livet og bestemte seg for å skrive ned det han hadde opplevd. Han gjemte manuskriptet på forskjellige steder, men til slutt fant han at tiden var moden, og fikk det levert til Tvardovskij som var redaktør av tidsskriftet Novyj Mir. Boken slo ned som en bombe høsten 1961 og ble trykt opp i store opplag.

Det sies at delegatene på høstens partikongress hadde den røde partiboka under den ene armen og det blå heftet under den andre. Solzjenitsyn var blitt berømt!

Men det var ikke lang tid han skulle få sine bøker trykt i Sovjet. Kritikken mot ham begynte allerede våren etter, og snart fikk han ikke utgitt noe mer i hjemlandet.

imagesKUVQEB2M           images2HWCTZUW

Da han fikk Nobelprisen i 1970, kunne han ikke reise til Stockholm for å motta den, han var redd for ikke å komme hjem igjen.

I Norge sammen med Victor Sparre

I Norge sammen med Victor Sparre

Jeg husker at han kom til Norge i 1974 for å se om dette var et land der han kunne slå seg ned etter at han ble utvist fra Sovjet. Han endte opp i USA og levde et isolert liv der i 20 år.

Hjemreisen i 1994 gikk gjennom Sibir der han stoppet og lot seg hylle av folket. Men snart var han igjen satt til side. Han kritiserte lederne også i det nye Russland. Først med Putin fant han sin leder, og det er litt underlig å se bilder av de to sammen ikke lang tid før Solzjenitsyns død.

imagesQD20WZM6

Det var underlig å bli minnet om alt dette i kveld. Det var som å bli hensatt til en annen tid. Vi fulgte ham jo ganske tett i mange år. Ingvild fortalte at hun studerte i Leningrad i 1963, og da var Solzjenitsyn et hett tema. Hun fortalte også at hun så Sjostakovitsj på konserter på den tiden. Det er pussig å tenke på.

Det er flere norske som hadde en finger med i spillet rundt Solzjenitsyn: Per Egil Hegge ble mellommann mellom Den Svenske Ambassaden og Solzjenitsyn i nobelpristiden, Nils Morten Udgaard hjalp til for å få arkivet hans ut av Sovjet.

Zazjigalkadamene og Ingvild Broch

Zazjigalkadamene og Ingvild Broch

Alt dette fikk vi høre i kveld. Vi er heldige som får så mange fine foredrag fra så mange flinke folk.

 

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s