En helg full av julemarkeder


Steinerskolene har en lang tradisjon med julemarkeder. Det har vært den store inntektskilden for skoler som ikke får støtte til bygg, og det har vært den årlige dugnaden som limer foreldrene, elevene og lærerne sammen. Det er også det store treffpunktet for tidligere foreldre og elever som søker tilbake til «kilden».

Det er altså et av årets store høydepunkter på en steinerskole.

En slik helg har vi nå hatt. Steinerskoler over hele landet har hatt sine julemarkeder, og de andre har neste helg.

Sidsel og Torill på julemarkedet på Steinerskolen i Bærum

Sidsel og Torill på julemarkedet på Steinerskolen i Bærum

Vi i NorBalSam fant ut i fjor at vi gjerne ville komme lengre ut med våre flotte varer fra forskjellige land og på den måten både få spredd de vidunderlige dukkene og uroene, kalimbaene og de heklede dyra og dyrepennene til et større publikum.

Fra starten i 1994 har vi vært på julemarkedet i vår egen skole i Vestfold, og etter hvert ble vi fast inventar på lærerstevner, barnehagestevner og på Oslokurset i august. Men hva med å prøve å få innpass i andre skolers julemarked?

Myke dukker for de minste barna. Laget i Argentina.

Myke dukker for de minste barna. Laget i Argentina.

Vi skrev rundt til forskjellige skoler der vi har gode kontakter, og dermed hadde vi mulighet til å komme til 9-10 forskjellige skoler. Det begynte vi med i fjor, og i år har vi fulgt opp.

På lørdag var det julemarked på Vestfoldskolen, og der har vi en stor og tradisjonell bod med masse varer fra Argentina og Peru, Russland og Latvia, Litauen og Armenia, Singapore og Kambodsja og fra Fair trade butikken i Oslo.

Rolf på vårmarkedet i Vestfold.

Rolf på vårmarkedet i Vestfold.

Der må vi være i alle fall 3-4 selgere hele tiden.

Samme dag var en av oss på Nesodden og en annen på Lørenskog og to i Bærum. På Hurum har vi en trofast selger som også i år solgte for oss. På søndag fortsatte det i Bærum og i tillegg sendte vi en til Fredrikstad.

Møte i NorBalSam. Forberedelse til julemarked.

Møte i NorBalSam. Forberedelse til julemarked.

Det var altså en svært aktiv helg. Mye ble solgt, og mange penger kom inn til skoler, barnehager og sosiale institusjoner i alle disse landene.

Det er morsomt å komme på besøk til forskjellige skoler her i landet og se deres julemarkeder. Vi kjenner dem jo så godt fra egen skole, men hvordan gjør de det i andre skoler?

Lekre tekopper fra Den Keiserlige fabrikken i Russland

Lekre tekopper fra Den Keiserlige fabrikken i Russland

Selv har jeg fått oppleve Lillehammer, Gjøvik, Skjold og nå i år Lørenskog og Fredrikstad. Man kommer inn på skoleplassen og ser bål og store griller. Det lukter godt av svelesteking og gløgg. Det er kø til den økologiske grillen, det er halmballer å sitte på rundt bålet. Det er en hest som barna får ri på, og inne er det nissecafe, boder med leker laget av tre og ull, ridderkapper og sverd, bivokslys i lekre former, «fiskebrygge» der barn får prøve fiskelykken, utstilling av elevarbeider, boksalg og steinsalg, klasser som fremfører skuespill, orkester som spiller osv. osv. Det er god stemning, foreldre som løper med påsmurte rundstykker og kaker til cafeen, folk som spør «hvor er….?» Entusiastiske barn som gjerne vil ha alt som er på disken.

Tovede uroer fra Singapore.

Tovede uroer fra Singapore.

Midt i dette står vi med vår solidaritetsbod og forklarer for nye mennesker om prosjekter og varer, hvor de kommer fra, hva de er laget av og hva pengene går til. Det er veldig gøy og svært meningsfullt.

Håndlagede hårspenner fra vår kontakt i Singapore.

Håndlagede hårspenner fra vår kontakt i Singapore.

Det er også interessant å merke forskjellene på skolene. Noen steder er det som om folk ikke en gang ser de nydelige dukkene mens andre steder kommer de med et «Åhh! Så søt!» og klarer ikke rive seg løs fra dem. Så oppdager de de små heklede dyrene og blir like begeistrede og de bare MÅ ha noe av det. Noen leter febrilsk etter en nær slektning eller venn som har barn i rette alder som de kan kjøpe til. Når de så får høre om alt vi støtter, blir de enda mer glade.

Mange morsomme ting.

Mange morsomme ting.

Mange av lærerne kjenner oss etter alle årene på lærerstevner og oslokurs, og de vet hva vi driver med og er glade for at vi kommer til deres skole.

 

Dukkene fra Peru gir grunnlag for å bygge opp barnehage og skole for fattige indianerbarn i Cusco, dukkene og kalimbaene fra Argentina er laget av mødre og tanter, bestemødre og onkler til en skole i Buenos Aires for å støtte skolen der som ikke får statsstøtte. De heklede dyra gir arbeid til en gruppe kvinner i Armenia, kurvene er laget av elefantgress av kvinner i Ghana, det baltiske håndverket gir både inntekt for kvinner der og overskuddet settes inn i forskjellige prosjekter bla. til støtte for lærere som vil på kurs, hårspennene blir til utdanning for noen studenter på Filippinene, og resten av overskuddet gir vi til et gatebarnsenter i Peru, et barnehjem i Kenya og støtte til steinerskoler i Latvia, Litauen, Kirgisistan, Sør-Afrika og en jødisk-arabisk barnehage i Midt-Østen.

Penner med dyrehoder.

Penner med dyrehoder.

Nå er tiden igjen snart inne til å fordele pengene til de forskjellige prosjektene, men først skal vi gjennom enda en helg med julemarkeder, og da skal vi til Bergen, Lillehammer, Gjøvik og Oslo. Det blir sikkert like gøy.

Morsomme små uglevesker.

Morsomme små uglevesker.

Dette innlegget ble publisert i NorBalSam, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s