På den transsibirske jernbane


Antagelig har jeg norgesrekord i å reise med den transsibirske. Ikke mindre enn 7 – sju – ganger har jeg tatt den i tidsrommet 1975 til 1999. Jeg har elsket det hver gang! Det er en helt spesiell ro som faller over en når toget dunker av gårde og vugger deg i søvn. Atmosfæren inne i de firekøyes kupeene er helt spesiell. Det er ikke målet som er det viktige på en slik tur, det er selve reisen.

Den Transsibirske jernbane

Den Transsibirske jernbane

Så er det menneskene, familiene, ekteparene, enkeltreisende, de som skal besøke graven til foreldre to døgns togreise borte, og de som skal på ferie, de som skal besøke slektninger, og de som skal på shopping. Og så er det de som er handelsreisende i kinesiske kopiklær. Toget var fullt av dem på 90-tallet. De samtalene man kan ha på en slik reise, er spesielle. Jeg kom til å tenke på en slik samtale i dag.

Transsibir

Transsibir

Jeg var alene på denne reisen, og hadde kupeen for meg selv en stund. Ganske fort kom det på en stram uniformkledd offiser sammen med en ung dame i høye hæler, miniskjørt og knallrøde lepper. De skiftet fort til den obligatoriske treningsdrakta og la seg på køyene sine. Snart kom maten frem, og den unge damen disket opp mens mannen lå og så på. Det var brød og agurker, røkt fisk og øl, vodka og løk, alt pent pakket inn og stablet opp på det lille bordet ved vinduet. Jeg ble selvsagt invitert med.

Stram uniform for en generalmajor

Stram uniform for en generalmajor

Praten gikk ikke så veldig smurt til å begynne med, og på russisk vis var det ikke først og fremst en presentasjon av hvem vi var og hvor vi kom fra, men mer om reisen, maten og alt som var rundt oss. Det var i det hele tatt litt tregt, og det var tydelig at de to egentlig var mest opptatt av hverandre og flørtet åpenlyst. Hun var feminin og deilig og han var mandig og tøff. Et studium i seg selv.

Så var måltidet over, og damen la seg på køya og slumret. Jeg ble sittende på min køye, og generalen på sin. Da spurte han plutselig: «Vet du hva som er den store forskjellen mellom Sovjettiden og nå?»

Den russiske landsby, før og nå.

Den russiske landsby, før og nå.

Jeg ble litt overrasket og forsøkte meg med forskjellige svar om frihet, varemangel osv. Han avviste alt sammen og sa endelig: «Nei, jeg skal si deg hva som er den store forskjellen; den gangen kunne jeg ikke snakke med deg.»

Jeg ble litt forbløffet over det han sa, men skjønte fort hva han mente. En militær hadde ikke lov til å snakke med en utlending som meg, men nå var det fritt frem. Så begynte han å snakke om Den Store Fedrelandskrigen. «Vet du hvorfor Moskva aldri ble tatt av fascistene?» spurte han. Jeg forsøkte meg igjen med noen svar som at det russiske forsvaret var for sterkt osv. «Ja, men hvorfor?» spurte han igjen. «Jo, det skal jeg si deg,…» Han var blitt ganske ivrig og varm i fortellingen. «Stalin visste at det russiske folk trengte kirken, og derfor åpnet han kirkene for folket. Så ga han ordre om at det hellige ikonet Vladimir Moren skulle bæres ut. Det ble båret i prosesjon rundt hele byen langs ringveien. Og tro hva du vil, men fascistene kom aldri lenger enn til denne ringen rundt Moskva. Det er et faktum.»

Vladimir moren

Vladimir moren

Jeg prøvde å spørre ham om han mente at det var takket være dette ikonet at byen ikke ble tatt, men da skjøv han det bort med et «Jeg sa ikke det, men tro hva du vil, men slik var det. Fascistene klarte aldri å ta Moskva. De kom aldri inn til sentrum.»

Med det sluttet vår samtale. Han la seg på køya, vendte ryggen til meg og sovnet. Jeg satt der og grublet over det han hadde fortalt.

Dette innlegget ble publisert i Reiser, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s