Kursene er over for i høst


Visste du at tusenvis av nordmenn går på kurs hver kveld? At Folkeuniversitetet er 150 år i år? At omtrent 180.000 mennesker går på kurs hvert år? Da Folkeuniversitetet ble opprettet i 1864, var det for å gi folk mulighet til læring og et mer meningsfylt liv, fremme likestilling for tilgang til kunnskap, innsikt og ferdigheter.

Når jeg kommer til mine kurs på mandags kveld, er lokalet ganske tomt, men i løpet av de timene vi holder på, fylles lokalet. Alle rom syder av aktivitet; her er språkkurs i spansk, gresk og russisk, her er norskkurs for arbeidsinnvandrere, økonomi og administrasjon og mesterbrev. Vi har pauser sammen og kan høre fra de andre kursene, men først og fremst er jeg med mine kursdeltagere som vil lære russisk.

Bøkene vi bruker på russiskkurset er danske og heter Møde i Petersborg.

Bøkene vi bruker på russiskkurset er danske og heter Møde i Petersborg.

Hvem i all verden vil gå på kveldskurs for å lære russisk? Det lurer jeg også på. Det er mange forskjellige motiver. Noen har bruk for det i jobbsammenheng, andre har kjæreste eller er gift med en russer eller ukrainer eller de har svigerforeldre som ikke snakker norsk. Noen sier at de bare vil lære mer om dette landet som er så nært og som de kan så lite om! Noen er veldig flinke i språk og andre tror de kan lære ved bare å få det dyttet inn av en lærer. Noen arbeider hardt og leser og øver, lytter og prøver, mens andre tror de kan lære det ved å bare komme på kurskvelden. Noen er målrettet og kommer hver gang, andre kommer når det passer. Det sier seg selv hvem av disse som kommer lengst og får størst utbytte av kurset.

I høst har jeg hatt to kurs gående, ett begynnerkurs der det var 13 påmeldte, og siste kvelden var vi seks igjen. Det andre kurset var fire ivrige og motiverte personer som avsluttet sitt tredje kurs med meg. De er kommet langt og vil gjerne fortsette. Problemet er at det alltid vil være frafall, og at et kurs bør ha minst åtte deltagere for at det skal gå rundt. Så mange blir det sjelden igjen etter ett semester i et såpass smalt språk som russisk. For de superivrige er det derfor vanskelig å komme videre.

For meg er det morsomt å kunne overføre noe av min kunnskap om russisk og være med på å spre denne innsikten og dermed heve den allmenne kompetansen i distriktet. I høst er det altså 17 som har vært innom mine kurs. Det begynner å bli et anselig antall mennesker som har vært på kurs hos meg gjennom årene. Og jeg synes fremdeles det er gøy. Men nå er det pause til over nyttår, så får vi se hvor mange som dukker opp til nytt kurs og fortsetterkurs i 2015.

Dette innlegget ble publisert i Lokalsamfunnet, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s