He’s dead but he won’t lie down!


Da er det tid for et lite innlegg om Michael Jacksons innflytelse på verden. For oss som følger med, er det slående hvor ofte hans sanger brukes for å uttrykke noe som man ellers ikke klarer å si. Det er ikke nødvendigvis de klassiske protestsangene med en enslig gitar og en hulkende eller hviskende stemme som er de mest effektfulle. Det kan også være danserytmer og elektriske gitarer som gjemmer et viktig budskap.

Det har en del av de som protesterte i Ferguson forstått. Sangen «They don’t really care about us» fra albumet HIStory» fra 1996 ble spilt og sunget i demonstrasjonene. De visste hva de sang. Dette er en kontroversiell sang som særlig i USA skapte mye bråk. Da Spike Lee og Michael laget en film med fengselsmotiv, ble den forbudt i USA. Også teksten ble kritisert, og den neste filmversjonen ble tatt opp i et slumområdet «Donna Marta» i Rio de Janeiro. Brasils myndigheter var sterkt imot dette, for de var redde for at det skulle skade deres image noen år før OL der i 2004. Men innbyggerne var glade for det og håpet på at det ville hjelpe dem. Og det gjorde det. De fikk så mye oppmerksomhet at det hjalp hele området til å få bevilgninger til utbedringer av mange slag. Akkurat som Michael og Spike Lee hadde håpet.

Her er fengselsversjonen: https://www.youtube.com/watch?v=97nAvTVeR6o

Det har dukket opp noen svært interessante artikler om forbindelsen mellom denne sangens bakgrunnshistorie og demonstrasjonene i Ferguson: http://perceptive.kinja.com/sony-hack-re-ignites-questions-about-michael-jacksons-p-1672116301

En annen hendelse som har rystet oss nå nylig er gisseldramaet i Australia. Noen dager etter var det noen som satte opp høyttalere på stedet og spilte «Heal the world» som en slags motsats til det som hadde skjedd.

Så har vi denne hendelsen fra høsten 2013: På Petersplassen synger en hærskare av barn «We are the world» for pave Francis.

Sangene lever sitt eget liv nå, og mange vet å bruke dem på rett plass til rett tid. Eller som Michael sa selv:

«When you want to be close to me, listen to the Music. The love is stored there, and will not die.»

Nei, musikken lever videre.

Dette innlegget ble publisert i Michael Jackson. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s