Romjulsdrøm


Det sies at man skal ta spesielt godt vare på sine drømmer i romjulen. Det er en tid da stresset slipper taket, spenningen er utløst, og roen kan senke seg over hus og hjem. All mat og drikke er i hus, folk er på plass i sine hjem, og ingen behøver egentlig å tenke på annet enn det som er innen de fire veggene. Man sover kanskje ekstra lenge, og  drømmene kan få fritt spillerom.

images3M2EJFPP

Det er den tiden de hellige tre konger er på vei for å finne stallen under stjernen. De vet ikke hva som venter dem, men de følger ledestjernen mot noe som skal peke mot fremtiden.

images3DMX1E1T     imagesPP1DMNYD

Det er den tiden da Olav Åsteson sov og «ikkje vaknade før trettondagjen». Hans drømmer kan vi høre i det lange kvadet «Draumkvedet». Og det var litt av noen drømmer han hadde! Hjelpe seg for å se inn i den andre verden på den måten!

imagesLLJSRA0W

Mine drømmer er ikke så dramatiske, og takk for det! Jeg har ingen hang til å se hva som skal skje med sjelene etter døden, hvilke lidelser de skal gjennom, og hva som venter oss arme syndere der i det hinsidige. Nei, mine drømmer hører stort sett til denne verden. Skjønt, de blander på drømmevis tid og sted og gjør virkeligheten litt kubistisk og absurd, som et maleri av Picasso eller Chagall.

imagesGDCDOT1Y     imagesD0XDYLAS

Natt til i går drømte jeg at jeg var på et hotell i Budapest. Det underlige med det hotellet var at det var umulig å finne tilbake til rommet mitt. Det var alltid nye ganger og saler, og den nøkkelen jeg hadde passet ikke noen steder. Derfor måtte jeg hele tiden få et nytt rom. Dermed endte jeg opp med et helt knippe nøkler uten å finne døren som passet til noen av dem. Da kom en nøktern tanke som bekymret meg: dette blir dyrt! Hvis jeg må betale for alle rommene, blir det mange penger! Samtidig visste jeg at det ville løse seg opp når jeg våknet. Jeg var altså i en drøm, men visste det var en drøm, samtidig som jeg ikke var helt sikker.

images0QPVSS3H    imagesLEPQQAZS

I ettertid husker jeg å ha lest en artikkel om hotell Gellert i Budapest bare for noen dager siden. Det var der jeg var i drømmen. Det var fasjonabelt og ærverdig, og med en atmosfære av gammel storhet. Nøklene var store som til borgdører, og gangene var kronglete……. Jeg forsøker meg ikke på mer analyse enn som så, bare noterer meg en av mange romjulsdrømmer.

Romjulen på Hvasser 2014

Romjulen på Hvasser 2014

Hva drømte så du i natt?

Dette innlegget ble publisert i Hvasser, Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s