Så er 2014 over


1jan_trimmer

I fjor skrev jeg en fyldig oppsummering av året som var gått og et fremblikk på året som kommer. I år er det mye vanskeligere. Det er dels fordi det har vært et vanskelig år og dels fordi det er så usikkert å se fremover. Ikke så mye personlig som internasjonalt og politisk.

Året som gikk har bydd på store utfordringer i verden. Mye vær og terror, men det som for meg og mange andre er det mest uhyggelige, er at den kalde krigen har blitt så nær igjen. Det var et gedigent sjokk å se hvordan krisen i Ukraina gikk fra galt til verre, hvordan begge sider har ført den reneste krigspropaganda og brukt løgn helt bevisst for å forvirre oss mest mulig. Jeg vet ennå ikke hva som er hva i den konflikten og forstår ikke hvordan det var mulig at det kunne bli så galt. Det har skremt meg mer enn noe annet jeg har opplevd her i livet. At forandringer kan skje så brått!

Janukovitsj-ikke-lett-aa-ri-to-hester-samtidig

Naturkatastrofene er blitt hverdagskost, og vi lar oss ikke overraske av noe lenger. Dette er rene konsekvenser av vår livsførsel de siste tiårene. Men at passasjerfly plutselig blir borte eller blir skutt ned, har vi ikke vent oss til. Det er sjokkerende.

At Midt-Østen er like uavklart og situasjonen der er verre enn noen gang, er også mer enn leit. At Sør-Sudan ikke har klart friheten og nå igjen rekrutterer barnesoldater, er også svært skuffende. At Syriakrigen ennå ikke er slutt og at katastrofen der er overveldende, kan man nesten ikke ta inn over seg. At selvmordsbombene springer i Afghanistan, Irak og Pakistan blir man bare helt syk av å tenke på…….

Det var mye fælt. Hva har så skjedd av oppbyggende og positiv art? jo, Nobelprisen var fantastisk. Det var vidunderlig å få høre om arbeidet til Kailash Satyarthi og forhåpningene til Malala for fremtiden. Kunne det bare føre til masse løslatelser av barnearbeidere og gi mange flere barn skoleplass!

imagesITYW22ZJ

Det var hyggelig med god norsk innsats i OL, men samtidig fryktelig å se hvordan et slikt arrangement blir til og svært positivt at Norge ikke vil søke om nytt OL. Endelig noen som sier ifra om IOC! Så var det et høydepunkt med Magnus Carlsen i høst og verdensmesterskapet.

Magnus_Carlsen_Tata_Steel_2013

Det var fryktelig å følge med på opptøyene i USA der det virket som om vi ble satt tilbake mange tiår.  I det hele tatt har 2014 vært et tilbakeskritt på mange områder. Vår egen blå-blå regjering har gjort som vi fryktet selv om de også har måttet gå tilbake på mange ting de lovet. Det lover godt at de ligger dårlig an på meningsmålingen, men de kan gjøre mye skade ennå i to og et halvt år.

På pluss-siden kan vi se at salget av økologiske varer øker, men alt for sakte etter min vurdering. Fairtrade er kommet for å bli og vil bare øke. Thomas Pikkety og Naomi Klein har kommet med hver sin usedvanlig viktige bok som kan få tankene i gang hos flere. Kortreist mat er i skuddet, og mange har startet sine små bedrifter med baking, ølbrygging, ysting og honning. Det lover godt.

pikkety   klein

Personlig har jeg hatt et godt år. Det var det året jeg gikk av med pensjon, eller AFP som det heter. Fra august er jeg altså på «statslønn» og livet er helt åpent. Jeg hadde en uforglemmelig tur til LA i juni der jeg møtte flere interessante folk enn jeg kunne drømme om. Det begynte med fotografen Harrison Funck, fortsatte med Siedah Garretts bursdagskonsert der Quincy Jones var til stede, seminaret med Brad Sundberg der jeg også fikk treffe Steve Porcaro og kokkene the Slamdunk sisters, så den tidligere housekeeper på Neverland Judi Brisse og hennes datter , den underlige rikmannen David Harrison og de hyggelige MJ fans Luke og Diane og de fantastiske aktivistene Robin og Jodi og mange, mange flere. Det var et høydepunkt i året. Det har i det hele tatt vært usedvanlig flott å få være del av MJ-familien og bl.a. få bygge opp et barnehjem og nå en førskole som blir til på Haiti takket var  et 80-talls MJ-fans.

Med Steve Porcaro som skrev Human Nature og spiller i Toto.

Med Steve Porcaro som skrev Human Nature og spiller i Toto.

Årets sommerkurs i WISS I Vac i Ungarn var igjen en suksess og det 13. i rekken. Nye og gamle venner fant sammen og lot seg inspirere. Et veldig hyggelig nytt bekjentskap var Markus Osterrieder som jeg også fikk høre på et seminar i Oslo i september.

Internasjonal forbrødring i Ungarn

Internasjonal forbrødring i Ungarn

Høsten har vært preget av mye hjemlig arbeid og hygge. Turen til St. Petersburg ble en skjellsettende opplevelse da jeg fikk treffe min gamle romvenninne fra studiedagene der for 36 år siden. Turen til København med Nina og seminaret med Brad for fjerde gang, var herlig. Vår feiring av Michael her i Tønsberg med 20 hardcore fans var veldig fint og at vi fikk snakke med Joe Jackson på telefon var en gigantisk overraskelse!

Bursdagskaka for MJ i 2014

Bursdagskaka for MJ i 2014

Det har vært rart å ikke være på skolen, men også helt vidunderlig å være fri. Oppgaven med å være redaktør for tidsskriftet Steinerskolen har vært en utfordring og er det ennå,  men det er også litt gøy. Russiskkursene mine har vært en kilde til glede og hyggelige møter med nye mennesker. Arrangementene i Zazjigalka har vært givende og fine og har brakt mye ny innsikt til folk her i byen. Arbeidet i NorBalSam og boden vår Du Store Verden har brakt inn mere penger enn noen gang, og vi kan hjelpe mange prosjekter videre. Det er en stor glede. Alt i alt mye bra i det personlige livet. Men storpolitikken har vært mørk og illevarslende. Vi håper på en vending i 2015, men hvordan det skal gå til, vet ikke jeg.

Fredsmarsj i Moskva

Fredsmarsj i Moskva

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s