Hver liten flue kjenner sin plass


Et gresstrå

Et gresstrå

«Hver morgen gikk solen like strålende opp. hver morgen skinte regnbuen over fossen,  hver kveld flammet det høye, snekledde fjell med en glødende purpurkåpe langt der ute i horisonten; hver liten flue som summet omkring i solens stråler og sang med i dette jubelkor, kjente sin plass, elsket den og følte seg lykkelig; hvert gresstrå vokser opp og er lykkelig! Og alt har sin vei, og alt kjenner sin vei, går og kommer med sang. Bare han vet ingenting, forstår ingenting, hverken mennesker eller toner, – han var en fremmed for alt og alle.»

En flue kjenner sin plass

En flue kjenner sin plass

Slik tenker fyrst Mysjkin der han sitter på en grønn benk i parken ute i Pavlovsk. Han har nettopp hørt den dødsdømte Ippolit lese opp sitt skriftemål der han tar avskjed med alt og alle fordi han snart skal dø av tæring. Fyrsten hadde kjent igjen disse ordene fra sine egne tanker. Han hadde tenkt dem mens han var i Sveits selv om han der ikke kunne uttale dem, så syk var han. Nå ser han seg rundt i parken og kjenner det igjen. Han er en fremmed.

Hvem har ikke følt det? Hvem har ikke kjent seg fremmed i sin egen by, i sin egen familie, i klassen sin eller på arbeidsplassen? «Bare jeg passer ikke inn». «Ingen forstår meg». Det moderne menneskes hjemløshet. Hvordan finner jeg tilhørighet? Hvor føler jeg meg hjemme? Hva er min identitet? Det er svært essensielle spørsmål for oss.

På den grønne benken

På den grønne benken

På fyst Mysjkin kan man se det i ansiktet hans når han pines av alt han hører rundt seg. Hvordan folk lyver, forstiller seg, snakker stygt om hverandre, mistenker hverandre og ikke vil det gode. Da fordreier hans ansikt seg. Han blir taus og tankefull og bare lider i stillhet. Det er vondt.

Fyrst Mysjkin er verdt et studium.

Dette innlegget ble publisert i Bøker, Film, Fyrst Mysjkin, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s