Slik måtte det vel gå – siste episode er slutt


Det tok litt tid før jeg klarte å samle meg til å si noe om den 10. og siste episoden av «Idioten». Den er så rystende og uhyggelig at det skaker en selv om jeg visste hva som skulle komme.

Så sterk lidenskap som hos Rogozjin vil uvegerlig føre til katastrofe, i alle fall når den er paret med glødende sjalusi

Rogozjin

Rogozjin

Aglaja fører fyrst Mysjkin til den skandaløse Nastasya Filippovna for der å anklage henne foran ham i håp om at han vil da velge henne fremfor den fryktelige Nastasya. En stund ser det ut at det er slik det vil gå. Men så klarer Nastasya Filppovna å snu det hele til sin fordel og lager en fryktelig scene der hun setter fyrsten i et umulig dilemma med å velge mellom de to kvinnene. Aglaja blir rasende og går mens Nastasya besvimer, så fyrsten, som den gentleman han er, må bli igjen å se til henne som ligger i uvit.

Under hele opptrinnet har Rogozjin stått på siden og hørt på. Han løper etter Aglaja, men kommer fort tilbake og ser fyrsten sitte og stryke Nastasya over kinnet.

Nastasya Filippovna og fyrst Mysjkin

Nastasya Filippovna og fyrst Mysjkin

Når hun kommer til seg selv, får hun fyrsten til å love å gifte seg med henne. Hvordan tar Rogozjin dette?

Så kommer bryllupsdagen. Bruden er pyntet og fyrsten venter på henne. Rogozjin er fortsatt i kulissene. Da brister det for Nastasya: hva er det hun gjør mot fyrsten? Hun gir seg over til Rogozjin i brudekjole, og de kjører av gårde i den vognen som var kommet for å ta henne til vielsen.

Mysjkin reiser inn til byen for å finne dem, men det er ingen hjemme hos Rogozjin, eller det noen bak gardinet? Rogozjin finner fyrsten i en bakgate og ber ham komme med tilbake.

Rogozjin og fyrst Mysjkin

Rogozjin og fyrst Mysjkin

De lister seg opp trappene og hvisker. Det blir ikke sagt noe om hva som er skjedd, men Rogozjin er i en slags feber og viser fyrsten inn i leilighet. «Hvor er hun?» spør fyrsten. «Her», er svaret. Ja, men hvor? Jo, bak forhenget. «Sover hun?» Og der får han se henne, liggende urørlig i sengen……

Ilya Glazunov: fyrst Mysjkin

Ilya Glazunov: fyrst Mysjkin

Hun skal aldri svikte ham igjen…. Hviskende, helt i ørske rer Rogoszjin opp til de to på gulvet ved siden av sengen og planlegger hvordan han skal få det til ikke å lukte ved å bringe duftende blomster…..her skal de overnatte…..

De skulle overnatte ved sengen

De skulle overnatte ved sengen

Politiet kommer. Rogozjin er fryktelig syk og blir senere sendt til Sibir. Fyrsten havner igjen på behandling i Sveits. Der finner fru Jepantsjina ham flere år senere sittende umælende i en stol og ser tomt ut på fjellene. Hun forteller ham hvordan det er gått med alle. Ved benevnelsen av Aglaja går det om et lite smil over munnen hans.

Vi lar det være med det. Hva mer kan man si?

Dette innlegget ble publisert i Bøker, Film, Fyrst Mysjkin, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s