Full sal for armenerne


I år er det 100 år siden folkemordet på armenerne. Det er fremdeles straffbart å snakke om «folkemord» i Tyrkia i denne sammenheng, resten av verden er enige om at drapet på 1,5 millioner armenere under første verdenskrig har alle trekk som skal til for betegnelsen.

Armenia

Armenia

I går ble det lansert en bok av Jahn Otto Johansen som heter nettopp «Folkemordet på armenerne». Johansen som i sin tid gjorde Norge kjent med den alminnelige russer da han var NRKs korrespondent i Moskva, har gjort en stor innsats for diverse menneskegrupper som er blitt undertrykket. Han har skrevet bøker om jødene, sigøynerne, taterne og nå altså armenerne. Det er en liten bok på snaue 150 sider som er lett tilgjengelig for alle, altså en folkeopplysningsbok.

Jahn Otto Johansen

Jahn Otto Johansen

Ingen forlag i Norge var interessert i å utgi denne boken, så den er utgitt på eget forlag og finansiert med midler fra Fritt Ord og egne midler som Johansen har fått ved å selge skipperhuset sitt i Drøbak. Alle som kom på lanseringen av boken i går, fikk den gratis. Og det var fullt hus i Fritt Ords lokaler i Parkveien. Mer enn 100 mennesker fant veien til denne kvelden i armenernes tegn.

Som innledere hadde de fått historiker Bård Larsen, dommer Hanne Sophie Greve og fra PEN klubben Eugene Schoulgin, så vi fikk en innføring i folkemordet og debatten rundt. Hvorfor vil ikke Tyrkia innrømme at dette er et folkemord? Det ble sagt at de har en tradisjon for ikke å snakke om det negative i sin historie, at det er for smertefullt å bli minnet om og at de derfor heller skyver det bort. Både Larsen og Schoulgin kjenner Tyrkia svært godt og kunne gi oss innsikt i hva som skjer der i dag under president Erdogan. Det mest oppsiktsvekkende er at han har invitert verdens ledere til markering av 100 år siden slaget ved Gallipoli da tyrkerne vant en delseier over britene før nederlaget til slutt i krigen. Denne feiringen er satt til 24. april, samme dag som Armenia skal ha en storslagen markering av folkemordet! Det savner vel sidestykke når det gjelder ufølsomhet eller frekkhet! Vi får se hva de norske myndigheter velger å takke ja til……..

Erdogan

Erdogan

I forbindelse med samtalen om et folkemord, hevdes det ofte at vi alle kan bli i stand til å gjøre de mest uhyrlige handlinger om vi blir manipulert, og det ble hentet eksempler fra Kambodsja og Bosnia eller Rwanda. Da kunne Hanne Sophie Greve stoppe oss: «Nei, det er ikke alle som dreper», hevdet hun med ettertrykk og ga følgende eksempel: I Serbia ble Arkan satt til å finne folk i fengsler og psykiatriske klinikker som kunne utføre de skrekkelige handlingene, men han fortalte at han måtte sende hjem 90 % av dem som «myke menn». Hun fortalte også fra Thailand der hun tilbrakte mye tid i flyktningleirene for kambodsjanere. De thailandske myndighetene holdt lenge grensen stengt, og alle lags myndighetspersoner kom på besøk og forsøkte å få til en åpning uten at det hjalp. «Det var først da en ung jente på 15 år sa: «Dette er ikke rettferdig», at det ble en løsning. Så enkelt er det, minte Hanne Sophie Greve oss om.

Hanne Sophie Greve

Hanne Sophie Greve

Jeg husket min store beundring for Hanne Sophie Greve fra min tid i Amnesty. Hun snakker med en slik tyngde og understreker det enkle budskapet om at menneskerettighetene gjelder for alle, unge og gamle, kvinner og menn, ingen er unntatt. Hun har arbeidet med Røde Khmer, snakket med folk som har drept tusenvis av mennesker, både i Kambodsja og Bosnia, vært sentral i menneskerettighetsdomstolen og vist seg som en av de mest klarttenkende vi har her i landet. Det var sjelebot å høre på henne i går. Så vidunderlig at det finnes slike mennesker!

Maryam Kharatyan

Maryam Kharatyan

Etter innledningene var det den armenske pianisten Maryam Kharatyan som spilte for oss, både armensk og norsk musikk og avsluttet med fyrrig Khatsjaturyan.

Det var oppløftende å se at så mange mennesker troppet opp i går. Nå gjenstår det å se om det blir tatt opp av mediene utover våren, og om de norske myndighetene endelig vil anerkjenne folkemordet på armenerne. Det burde ikke være vanskelig for hjemlandet til Fridtjof Nansen som er folkehelt i Armenia for sin innsats for det lille landet.

armenian-genocide-final

Takk til Jahn Otto Johansen for en stor innsats for et utsatt folk.

Dette innlegget ble publisert i Bøker, De som vil noe mer. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s