Ken Folletts gigantiske verk om det 20. århundret


Ken Follett

Ken Follett

Det var da jeg så Ken Follett på Skavlan i høst at jeg ble interessert i å lese hans store trilogi over det 20. århundret. Den dialogen som utspant seg mellom ham og Annie Lenox var svært interessant; hvem er det som har fått til de store forandringene i verden? Er det politikerne eller er det aktivistene? Follett var tydelig for politikersiden mens fru Lennox ikke har noen tillit til politikere og mener at det er demonstrantene, aktivistene som har klart å få gjennom de store forandringene og ført verden fremover. Jeg har jo kjent til Ken Follett lenge og lest noen av hans bøker som «Nålen» og «Mannen fra St. Petersburg», men bare forbundet ham med disse spion- og spenningsromanene. imagesS13YEG6O    imagesC5J621QX

Hans prosjekt med å fremstille et helt århundre gjennom et trebindsverk på 3000 sider, lyder mildt sagt ambisiøst. Jeg kastet meg ut i første bind på senhøsten.

imagesLTEWL1OU

«Kjempenes fall» begynner med 13 år gamle Bill som i 1911 skal ta fatt på sitt yrkesliv nede i kullgruvene i Wales. Det er en tøff start der nede i mørket. For å prøve førstereisgutten denne første dagen, blir han lurt til å sitte i stummende mørke i over en time.

Arbeid i gruvene

Arbeid i gruvene

Vi følger familien til Bill i Wales; hans søster tjener på godset til jarlen i byen, her er herrer og tjenere, pietisme og arbeidsfolk og gruvearbeidernes kamp for sine rettigheter. Parallelt følger vi fire andre familier: en engelsk, en tysk, en russisk og en amerikansk. Det er tiden før Første Verdenskrig, og flere av familiemedlemmene er nært knyttet til lederne i sine land. De blir involvert i krigen, er i skyttergravene, men håper til det siste at de skal unngå hele krigen. Kjempene som her faller er stormaktene, keiserdømmene i Tyskland, Østerrike-Ungarn og Russland. Den idealistiske og gode Grigorij hjelper sin ranglefant av en bror og gir ham billetten sin til Amerika, som han har spart til i årevis, for å redde ham fra å havne i fengsel for mord. Han tar seg av brorens etterlatte kjæreste som er gravid. En rørende historie. Dette første bindet tar oss inn i mellomkrigstiden når en liten bebartet mann begynner å gjøre seg gjeldende i Tyskland.

imagesUN95KVYF

Det neste bindet heter «Vinter over verden» og tar oss inn i Andre Verdenskrig, men først får vi innblikk i situasjonen i Tyskland med nazismens anmarsj. Helt forferdelig! I Sovjet er det Stalintid, og i USA følger vi Pesjkov som slår seg opp på brennevin og filmindustri. I England er det kvinnesak og motstand mot krig. Det er i det hele tatt slående hvordan mange mennesker arbeidet i mot både første og andre verdenskrig, men hvordan katastrofen ubønnhørlig kom til tross for all motstand. Det kommer også ganske tydelig frem hvordan livene og utviklingen i alle de landene som disse fem familiene lever, er temmelig parallelle; katastrofene, lederne, tidene har noe til felles enten det er i det aristokratiske England, det kommunistiske Russland eller det republikanske Amerika. Overalt strever menneskene med en motstand fra samfunnet. Det er rettigheter å kjempe for, valg å vinne og familieliv med forviklinger.

imagesYMYU9L7J

Det siste bindet i trilogien tok jeg fatt på etter jul. Det heter «På grensen til evigheten» og tar for seg den kalde krigen, atomopprustningen, Cubakrisen, Vietnamkrigen og Murens fall.

Berlinmuren

Berlinmuren

Verst er det å følge den tyske familien som går fra nazisme til kommunisme i Øst-Tyskland. Den hevngjerrige Stasiagenten som alltid lusker i skyggen er fryktelig irriterende og godt beskrevet. Flukten over muren for noen få, og en karriere som popmusiker hører også hjemme i tiden. Det hele ender med Murens fall i 1989. Et århundre er over. Et århundre med ufattelige lidelser og katastrofer samtidig med at kvinner har fått nye rettigheter, den sorte befolkningen i USA har steget i gradene, og menneskerettighetene er kommet i forreste rekke.

Murens fall

Murens fall

Etter bortimot tre måneder sammen med disse fem familiene har jeg nå skilt meg fra dem og kjenner jeg har vært gjennom århundret på en ny måte. Jeg vil ikke kalle det STOR litteratur, men det er interessant, og man vil gjerne vite hvordan det går med alle familiene. Det som jeg liker minst ved alle bøkene, er de billige og nærgående sexscenene. Det er helt unødvendig og lite tillitsvekkende at alle disse kvinnene var så frigjorte. Men skilsmisse, utroskap, uønsket graviditet, ulykkelige ekteskap og heftig kjærlighet, alt det kan man tro på, og det er uavhengig av politisk regime. Så langt jeg har kunnet bedømme er den historiske og politiske bakgrunnen korrekt, og til og med skildringen fra Russland og Sovjet er ganske tillitsvekkende til å komme fra en vestlig forfatter. Ken Follett har skapt et storverk med denne trilogien. Det er det ingen tvil om selv om det første bindet kanskje er det mest velskrevne. Fra sin walisiske bakgrunn vet han nok masse om det gruvesamfunnet, og det er veldig bra skildret. Født i 1949 har han rukket å bli 65 år og har skrevet nesten 40 bøker som har solgt i ubegripelige 130 millioner eksemplarer verden over. Utdannet i filosofi og med et tidlig yrkesliv som journalist og forlagsmann begynte han å skrive som en hobby. Først etter ti bøker fikk han sitt gjennombrudd med «Nålen» i 1978. Siden har han omtrent ikke vært ute av bestselgerlistene. Han forteller at han er tidlig oppe og setter seg til å skrive i slåbroken. Da har han fortsettelsen av fortellingen med seg fra søvnen. Så skriver han frem til fire-tiden. Da er det slutt. Slik renner historiene ut av ham, historier som blir til glede og adspredelse for millioner av mennesker.

Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s