Karlovy Vary – tumleplass for de rike eller helse i hver dråpe


Karlovy Vary, eller Karlsbad, er et merkelig sted. Jeg ankom med tog en hustrig ettermiddag i februar med grå himmel hengende over meg og gammel snø i veikanten. Jernbanestasjonen ser ut som om den er glemt både av Gud og menneskene, forfall og rust overalt. Det kunne ha vært Øst-Europa på sitt verste for 30 år siden. Fra denne jernbanestasjonen til sentrum av byen er som å begi seg fra slum til  Beverly Hills eller Nevskij Prospekt. De prangende fasadene som ligger langs elven Tepla ligner mest på slottene langs Fontankekanalen i St. Petersburg.

Karlovy Vary

Karlovy Vary

Karlovy Vary har en underlig historie som ikke ligner på noe annet sted jeg har vært. Plassert helt vest i Tsjekkia ligger den 110 km vest for Praha, ikke langt fra den tyske grensen, og det har vært skjebnesvangert… Karl 4, konge over Bøhmen og Keiser av det tysk-romerske riket, har fått æren av å ha grunnlagt byen i 1370. Det skal ha vært under en jakt at en av hundene hans kom over en av de varme kildene. Kongen ble leget for et dårlig ben (metabolic artritis) og fikk da navnet sitt knyttet til byen. Det er senere funnet nesten 300 kilder i området, og 13 av dem er store. Det utviklet seg til et attraktivt sted der man kunne få kurer for det meste. Det tiltrakk seg mange kjente navn, og derfor er det mange hus med minneplaketter på: «Her bodde Goethe», Beethoven, Tsjaikovskij, Dvorak, Turgenev, Freud osv.

Hotel Romance Pushkin

Hotel Romance Pushkin

Det sies at Peter den Store ble kurert for sin nyresten her, men om det var vannet eller ristingen av vognen mens han reiste som gjorde underverker, kan man lure på. Man måtte i alle fall utholde temmelig varme bad og drikke litervis med kildevann, så det har vært harde tak. Da jernbanen ble bygd mellom Praha og Cheb ved grensen til dagens Tyskland, vokste trafikken voldsomt, og byen tok i mot 71.000 gjester i 1911. Mange av bygningen vi ser i dag, er reist i siste del av 1800- og første tiår av 1900-tallet. Det er Jugend stil, klassisistisk med søyler og kollonader, ganske så prangende. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etter Første Verdenskrig falt jo Det Østerriksk-Ungarske keiserdømme som dette var en del av, og Bøhmen ble innlemmet i det nye landet Tsjekkoslovakia. Problemet var bare at Bøhmen, eller Sudetenland, var befolket av 3 millioner tysktalende, og de demonstrerte mot å bli tsjekkere. Det utnyttet Hitler og innlemmet området i sitt voksende storrike på slutten av 30-tallet uten at noen protesterte på det.

Etter at Sudetenland ble gitt bort til Tyskland ved Münchenmøtet i 1938, kom Chamberlan hjem til England og erklærte «fred i vår tid». Sjelden har vel noen tatt så feil.

Da vi gikk forbi teatret i byen, fortalte min lokale venn at der på balkongen hadde Hitler stått og talt til en begeistret folkemengde.
Så var krigen over, og tyskerne ble kastet ut av området. Hele landsbyer ble tømt og er borte i dag. Kommunisttiden startet, og resten kjenner vi: Fløyelsrevolusjonen i 1989 vendte opp ned på alt igjen. Det pussige, som jeg ikke har visst, er at Karlovy Vary tjente som en oase for russerne. Det var det lengst vest de kunne komme, og det var mange av dem som benyttet sjansen. De eneste direkteflyene til Karlovy Vary var fra Moskva og St. Petersburg, og er det fremdeles.

«Leiligheter til salgs» står det på russisk midt i byen.

Da det ble fritt frem for privatkapitalisme, var det russerne som begynte å kjøpe leiligheter og hus i byen, og nå er det russere overalt. Man hører mer russisk enn tsjekkisk i gatene i sentrum av byen. Da skjønner man virkelig hva det vil si å være et lite land/folk mellom stormaktene. Enten er det tyskerne eller så er det russerne som kommer… Hva gjør man med slike varme kilder? Jo, man tjener penger på dem. Det er tydelig. Butikkene er så fasjonable at jeg ikke en gang tør å gå inn i dem, og det er først og fremst luksusvarer som smykker og klokker, prismekroner i bøhmisk glass og klær av dyreste sort. Utenfor elegante hotell og restauranter er det flere steder bilder av kjente personer som har vært der: Robert de Niro, John Travolta, Mia Farrow, Helen Mirren….. og hvorfor har så de vært her?

v92912_3388699-mff-karlovy-vary-2009

Det er en av verdens eldste filmfestivaler som holder til i Karlovy Vary. Siden 1946 har festivalen eksistert. Under kommunisttiden delte den seg med Moskva som annethvert år viste kommunistlandenes filmer. Etter omveltningene i 1989 holdt den på å dø, men så ble det satset, og de siste 20 årene har den blitt en av de viktigste i Europa sammen med Cannes, Berlin og Venezia (som for øvrig er verdens eldste siden den har holdt på siden 1932). I juli er Karlovy Vary full av limousiner, røde løpere og stjernespekket glamour, og da får de helt riktige kulisser med bløtkakefasader, parker med søyler og promenadestier og en rennende elv. Det er med blandede følelser jeg går rundt i Karlovy Vary og klikker bilder av bygning etter bygning. Det er flere skilt på russisk enn tsjekkisk. På hotellet, i restauranter og butikker snakker de russisk, så her skal man lete litt for å finne noe tsjekkisk. Men det er et spisested som heter U Svejka der man får tradisjonell tsjekkisk mat med knødler og kål og selvfølgelig Pilsner Urquelle. Soldaten Sveik sitter selv ved vinduet…. Med industriområder og forurensning i store områder nord og vest i Tsjekkia er Karlovy Vary en perle som bare ligger der som om det skulle være den naturligste ting av verden å være prangende og eksklusiv.

winter-karlovy-vary-7571596

Det anbefales å stoppe her på sin tur gjennom Europa. Og jeg kan anbefale Hotel Romance Pushkin, enda et tegn på russernes tilstedeværelse.

Dette innlegget ble publisert i Film, Reiser, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s