Sjakkens figurer


Det sies at sjakken kommer fra Persia. At den oppsto på de kanter en gang på 600-tallet. Da araberne erobret området, tok de med seg sjakken vestover, og på den måten kom spillet til Europa.

sjakk

Slik er den offisielle historien. Det kan faktisk være at spillet har kommet en annen vei til Skandinavia. Noen mener at det kanskje er kommet hit gjennom Russland. Det studeres for tiden i Russland for å finne ut av det.

Dette var noe av det vi fikk høre på foredraget som Atle Grønn holdt i Zazjigalka for noen dager siden.

Atle Grønn

Atle Grønn

Med en norsk verdensmester i sjakk fikk vi en slags sjakkfeber her i landet som har pågått de siste par årene. Det meldtes om så stort salg av sjakkspill i butikkene at de ikke kunne skaffe flere! Da jeg var innom en herværende bokhandel for et års tid siden, så jeg en hel del spill stablet i ei hylle, og det var umiskjennelige kyrilliske bokstaver på esken. Ganske riktig, de hadde måttet få spill fra Russland! Ikke hverdagskost med import derfra i en bokhandel!

Det var dette som førte til at vi i Zazjigalka ville ha et foredrag om Russland og sjakk. Siden Russland er selve sjakklandet, var det naturlig for oss å ville finne ut mer om dette tema.

Vi fikk høre at Atle Grønn, som er professor i russisk ved Universitetet i Oslo, også er sjakkspiller. Der hadde vi personen! Ikke før hadde vi tenkt tanken og sendt av gårde et spørsmål til ham, så dukket han opp på skjermen fra Sotsji der verdensmesterskapet pågikk i høst. Hans små innslag om russiske sjakkspillere lovet godt til et slikt foredrag.

142872_292030_np

Det var med stor spenning vi hilste Grønn velkommen til Tønsberg. Det skulle bli en utrolig spennende og morsom kveld. Han kan sin russiske sjakkhistorie til fingerspissene, og her rant det ut historier om kjente russere som Lev Tolstoj, Turgenev, Lenin og Stalin og deres forhold til sjakk. Til og med illustrert med bilder på stor skjerm. At Stalin var en dårlig sjakkspiller var det ikke så godt å avsløre siden ingen torde å tape for ham! Å se den gamle Tolstoj med det lange, grå skjegget sitte i hagen med et sjakkspill på bordet foran seg, anslo tonen for sjakkens århundre i Russland. Etter Andre Verdenskrig dominerte Sovjet sjakken fullstendig. Bare amerikanske Bobby Fischer brøt hegemoniet i noen år på 70-tallet. Ellers var alle verdensmestere fra Sovjet.

Botvinnik

Botvinnik

Det ble lagt et så solid grunnlag med Botvinnik og hans skole at det sies at «sjakken har utviklet seg fra Botvinniks skole slik russisk litteratur har utviklet seg fra Gogols kappe». Det er et sitat som spiller på Dostojevskijs utsagn om Gogols «Kappen». Morsomt for oss som er godt bevandret i russisk litteratur.

I denne skolen gikk de store mesterne som Karpov, Kasparov og Kramnik.

Vi fikk også høre om «Trollmannen fra Riga», Mikhail Tal med sitt stålblikk. Han må ha vært en skikkelig levemann som levde utelukkende for sjakk og fest. Men en gentleman var han!

Mikhail Tal - Trollmannen fra Riga

Mikhail Tal – Trollmannen fra Riga

Vi fikk se et bilde av en stor scene og to små sjakkspillere som satt med gedigne sjakkbrett på hver side. Det var fra verdensmesterskapet i 1984 der den 21 år gamle Garry Kasparov spilte mot den 12 år eldre og regimetro Karpov. Det må ha vært et fryktelig press på den unge Kasparov som var født i Baku av en jødisk far og armensk mor. Han var født Garry Weinstein, men følte seg utsatt med det navnet så han russifiserte morens armenske navn Kasparian til Kasparov. Alle holdt på Karpov og trodde han skulle vinne lett, men Kasparov viste ham motstand, og spillet varte så lenge at det måtte avbrytes pga. av spillernes helse. Det ble utsatt i noen måneder, og da vant den 22 årige Kasparov som den yngste verdensmester til da.

Garry Kasparov

Garry Kasparov

Det var morsomt å høre om alle disse eksentriske, gale og geniale spillerne, deres liv og plass i historien. Det var også morsomt å høre at noen av sjakkbrikkene har andre navn på russisk. At en dronning ikke er dronning, er jo ganske oppsiktsvekkende! At løperen er en «elefant» er også pussig. Allikevel er russisk sjakkspråket både for sjakknasjonen Armenia og Georgia. De slår over til russisk når de snakker sjakk! Og selv Bobby Fischer lære seg russisk for å få innsikt i det som skrives om sjakk i Russland!

imagesYEPWTSI4

Det ble også plass til noen morsomme historier om Magnus Carlsen som kalles for «Lillegutt» i Russland etter Astrid Lindgrens bøker Carlson på taket som er svært populære i Russland. Ja, han lever nok ikke opp til det som russerne ser for seg av en sjakkspiller!

Men moro var det å høre alt dette. Jeg hadde følelsen av å få innblikk i noe som få vet til tross for at det er allment tilgjengelig og egentlig burde høre med til allmenndannelsen og ikke være så smalt som det vi tenker.

Veldig gøy var det i alle fall!

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s