Da vi møtte Rolling Stones i St. Petersburg


Rolling Stones: Charlie Watts, Keith Richards, Mick Jagger og Ronnie Woods

Rolling Stones: Charlie Watts, Keith Richards, Mick Jagger og Ronnie Woods

Det var sommeren 2007. Jeg var i St. Petersburg med to unge jenter som skulle lære litt ekstra russisk.

En dag var vi utenfor Vinterpalasset og så på hvordan de holdt på å ta ned gigantscenen der Rolling Stones hadde hatt konsert dagen før. Alt var nesten ryddet opp, og det var ikke mange tegn på supergruppens fem etasjer høye scenekonstruksjon.

Det gjøres i stand til konsert på Slottsplassen foran Vinterpalasset

Det gjøres i stand til konsert på Slottsplassen foran Vinterpalasset

Vi gikk rundt hjørnet til Nevskij Prospekt og inn på den tradisjonsrike Literaturnoje Kafe. Der er det mye historie arkivert; disse vegger var de siste som så Pusjkin i live, sies det. Det var her han var rett før han dro ut på sin skjebnesvangre duell i januar 1837.  Det var her Petrasjevskijkretsen møttes, den som skulle bli gjenstand for en razzia som førte til at flere av dets medlemmer – bl.a. Fjodor Dostojevskij – ble dømt til døden. Og det var her Tsjaikovskij skal ha blitt så hardt matforgiftet at det førte til hans død. Rett innenfor inngangen er det en voksfigur av Pusjkin der han sitter ved sitt skrivebord.

Denne kafeen er et naturlig sted å ta med noen som skal lære mer om russisk kultur og historie.

Charlie Watts

Charlie Watts

Vi gikk opp trappen til kafeen og skulle finne oss et bord. Det er ofte musikkstudenter som spiller der, og det er veldig hvite duker og veldig tjukk kakao, eller sjokolade er det vel. Det var da jeg så det og holdt på å dette over ende; ved et bord bare 3-4 meter fra der vi sto, satt Charlie Watts, trommeslageren i Rolling Stones! Der satt han og spiste bortsj, den mest tradisjonsrike russiske suppen. Jeg hørte hans russiske reisefølge forklarte ham om suppen… Det er et av de mest absurde bildene jeg har sett: rockelegenden fra Rolling Stones sitte og spise bortsj med en statue av Pusjkin bak seg, og to musikkstudenter som spilte Mozart på fiolin og piano!!!

«Her ser dere 200 års kulturhistorie på ett brett», sa jeg til mine unge ledsagere som ikke kjente til Charlie Watts.

Vi gikk ikke bort og spurte om autograf, og vi var svært forsiktig med kamera.

Kanalbåtene i St. Petersburg

Kanalbåtene i St. Petersburg

Litt senere på kvelden tok vi en båttur på kanalene. Vi hadde akkurat lagt ut og kjørte under den første broa der skipperen advarte oss mot å reise oss i båten fordi broene er så lave. Det kom en båt imot oss, og bakerst i den sto det en person med kamera. Da vi kom litt nærmere, så jeg det: det var Mick Jagger! Jeg fomlet så etter fotoapparatet at båten var forbi før jeg fikk det opp!

Mick Jagger

Mick Jagger

Jøss! Går det an å treffe på to av de fire superstjernene på en dag! Mick poserte foran slottsfasadene langs kanalen, og jeg tenkte meg at han så seg om etter et slott til salgs!

Dagen etter skulle vi reise hjem, og vi tok den tungvinte veien med tog til Helsinki, båt til Stockholm og tog hjem derfra.

Ronnie Woods

Ronnie Woods

På toget til Finland satt en mann foran oss. Han gikk en tur i spisevogna og kom helt oppskjørtet tilbake for å hente kamera, for «Ronnie Woods er i restaurantvogna!» Jeg trodde ikke mine egne sanser! Det var tredjemann i gruppen. Nå manglet vi bare Keith Richards! Vi måtte jo gå for å se ham. Jeg sendte jentene først, så kom jeg etterpå. Jammen sto han der ved vinduet med sin bodyguard. Jentene gikk bort og spurte om å få ta et bilde med ham. Ja, det var helt greit. Vakten tok kamera og knipset dem begge to med rockestjernen. Dessverre ble bildet så dårlig at det ikke var brukandes, men men… vi var der. Og Ronnie var snakkesalig. Han var på vei til Helsinki for å holde konsert, så han lurte på om vi kom på konserten! Vi lo med ham, men beklaget.. vi skulle videre, og de skulle også komme til Oslo om noen dager.

Rolling Stones i St. Petersburg

Rolling Stones i St. Petersburg

Jeg følte meg så forpliktet etter å ha blitt spurt om å komme på konserten at jeg noen dager senere fikk kjøpt billett til Valle Hovin og fikk oppleve Rolling Stones live på sine gamle dager. Mange trodde det ville bli deres siste konsert, men jammen holder de på ennå, åtte år senere..

Det var historien om hvordan vi møtte Rolling Stones i St. Petersburg. Mye man kan oppleve i Russland!

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

2 svar til Da vi møtte Rolling Stones i St. Petersburg

  1. Peter janssen sier:

    Ja hvad du ikke har opplevet, Go påske…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s