Påske på Hvasser


Iskald vind fra nord. Blå himmel og varm sol i solveggen. Blåveis som et teppe i skogen. Hvitveis og gullstjerner innimellom. Krokus i plenen og store flekker med blåklokker. Med andre ord: typisk vår på Hvasser.

IMG_3191

Men det er allikevel annerledes enn i min barndom. Når jeg går langs veien, er det en strøm av biler på vei utover. Jeg teller til 30 bare på det lille stykket fra brygga til kirken. De som kommer oppover, er ikke de som kjørte nedover. Hvor blir de av? Den oppmålte parkeringsplassen nord for «rekefabrikken» er full, brygga er full, vest og sør for «makrellaget» er det fullt. De andre fyller opp Fynsletta. Der kan de stå gratis.
I skogen møter man på eldre ektepar, familier med små barn, unge par og vennegrupper, alle sporty kledd i spesialsydde bukser, jakker, luer og gensere. Noen har med termos og mat, og de fleste har ryggsekk på ryggen. «Søndagsturen» er et begrep i landet vårt. Og i påsken er det mange søndager…

Bilene på Fynsletta

Bilene på Fynsletta

Jeg husker noen venner fra barndommen som fortalte at de måtte ut hver søndag for å gå tur. Da kom pappa og krevde sin søndagstur. Det var ikke så vanlig på Hvasser, men de jeg kjente i Oslo, gikk alltid på søndagstur. Det slapp heldigvis jeg. Det var mye morsommere å tilbringe dagen med ei bok, syntes nå jeg, og jeg jeg syntes synd på de som ble jaget ut. «Ut i skogen, opp i trærne!» sa alltid faren min, men han satte ikke makt bak ordene. Han likte selv å sitte på trammen eller i skyggen av plommetreet eller inne for å følge med sporten om vinteren.

IMG_3190

Nå går jeg her på min søndagstur for å få bevegelse og se på blomstene. Jeg går der i mitt vanlige antrekk med skjørt og sjal, jakke med MJ merke på og sorte strømpebukser. Jeg legger merke til at det er ingen andre som er slik kledd. Men hva gjør vel det? Jeg bryr meg ikke, bare går. Ikke har jeg bil heller, så jeg er ikke med på å fylle opp parkeringsplassene. Det klarer de andre.
Jeg må nedom brygga. Der ser det ut som et fuglefjell. Det er folk på alle benker, og de fleste av dem slikker på en is som ser ut som om den vil blåse av kjeksen. De har ansiktet mot sola og ryggen mot nordavinden. Det suser og syder av menneskestemmer i søndagsstemningen.

IMG_3192

Alt er åpent: isbaren, butikken og restauranten. Slik er det med kystpåske. I byen er det meste stengt, og det er stille i gatene. «Alle» har trukket ut av gatene til det de tror er stillheten på landet…
Det blir også tid til en tur på «Den Blå Brygge», restauranten der ytterst ved kaia. Veldig sjarmerende med alle sine mugger og sauskopper, tallerkener og fat, vaser og kurver hengende i taket. Man må tre seg inn til bordet i det lille lokalet som har plass til et 40-talls mennesker. Kelneren er alltid blid, høflig og morsom. Det er som om han har tatt det beste av engelsk høflighet og blandet med norsk henslengthet og satt det sammen til noe som passer både de gamle damene fra øya, tilreisende gjester og barnefamilier. Maten er også god. Brokkolisuppa som jeg spiste hadde både chorizo og sopp og smakte himmelsk med brød til. Jo, jeg forstår at dette er blitt en attraksjon for mange fra distriktet og «badegjestene».

IMG_3198

Noe er altså idyll i det gamle ferieparadiset ennå. Men presset er annerledes; trafikken, alt som er åpent, uroen som er kommet inn gjør det mer heseblesende. Det er ikke like lett å finne roen. For noen av oss har det blitt nesten umulig, men det er det også andre årsaker til. For å si det forsiktig, så har ikke kommunen hjulpet så mye til med å beholde den gode stemningen her ute i havgapet der man kunne ha hatt det så fredelig og godt…
Men blåveisen blomstrer!

Dette innlegget ble publisert i Hvasser, Lokalsamfunnet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s