9. april


Også for oss som er født etter Krigen er 9. april et begrep. Bare lyden av datoen bringer bilder opp av soldater som marsjerer i grå uniformer. Alle bilder var jo sort-hvite, så de indre bildene er også det. Vi ser det store krigsskipet som går ned, menn som ligger i vannet som brenner, og jeg kan nesten høre skrikene. Himmelen som er full av fly, kongen i sin lange frakk som langer ut for å komme seg i dekning, panikken som sprer seg.

9.april 1940 i Oslo

9.april 1940 i Oslo

Jeg er så inderlig glad at jeg ikke har opplevd dette, og jeg håper like inderlig at hverken jeg eller våre barn og barnebarn noen gang får oppleve det.
Det er 75 år siden i dag. Det betyr at det bare er de som er godt over 80 år i dag som kan huske noe fra denne dagen. Det haster å få ut historiene. Skjønt noen ganger har jeg følelsen av at hver eneste en som levde under krigen allerede har fortalt sin historie og at de er samlet i et utall bøker. Det skrives i avisen i dag om alle krigsbøkene som selger like mye i dag som før, ja, kanskje enda mer. Hvorfor er vi så fascinert av Krigen? Hva mer kan vi få vite om den? Hvor mange enkelthistorier er det mulig å svelge? Jeg vet det er ganske mange. Vi blir aldri lei av å høre om hvordan våre egne ble arrestert, torturert, overvåket og sendt i fangenskap. Det gir oss kanskje litt god samvittighet for at vi også har hatt vårt her i landet. Vi burde i alle fall bli flinke til å forstå andres lidelser ved å lese om «våre egne».

Blücher

Blücher

Jeg har undervist om denne Krigen i omtrent 30 år, og det er alltid et populært tema som elevene venter på med forventning til tross for at det kanskje er det tema som de vet mest om. Jeg sier noen ganger til dem at «hvorfor skal vi ha om dette som dere kan allerede?» La oss heller snakke om noe annet, men nei, det skal vi ikke! Her skal vi inn i detaljene, ut på havene, opp i skyene, se på tekniske oppfinnelser, ut på slagmarken, inn i konsentrasjonsleirene og ut på sabotasjeoppdrag. Ja, jeg er den første til å si at dette er spennende; å fortelle om Tungtvannsaksjonen eller Oslogjengen, Sjetlandslarsen og Kjakan og Max Manus er takknemlig. Elevene får ikke nok.

Tungtvannsabotørene

Tungtvannsabotørene

Siste gang jeg fortalte om dette var for en 11.klasse i Slovenia i vinter. De hadde aldri hørt om tungtvann og Rjukan, så da tok jeg dem med fra Hardangervidda og ned i juvet og opp til fabrikken. Da en av gutta gjenfortalte hele historien dagen etter, sa jeg til ham at han nok hadde sett filmen. Men det protesterte han på. Han husket det slik jeg hadde fortalt det. Det jeg mente var at han hadde sett det hele for seg som en film i hodet, og da husket han hver detalj.

Klasserommet i Ljubljana

Klasserommet i Ljubljana

I dag er alle media her i landet fulle av minner om dagen for 75 år siden. I hele dag har det vært overføringer og minnesmarkeringer. Det ser ut som om vi kommer til å fortsette med det lenge ennå, å markere disse merkedagene, mener jeg. Ja, det er bra vi ikke glemmer, men da bør vi jammen også lære noe av det! Det er jo det viktigste: å forhindre at det skjer igjen!

Krigen er over. Max Manus og Kronprins Olav

Krigen er over. Max Manus og Kronprins Olav

Jeg tenker ofte på faren min når jeg forteller om dagen verdenskrigen brøt ut: 1. september 1939 var dagen da nazistene marsjerte inn i Polen. Det var min fars 15 års dag. Tenk deg å bli 15 år og våkne med overskriften: Krigen er i gang! De beste årene, hele ungdomstiden, ble merket med krig og okkupasjon. Det er noe vi – heldigvis – ikke kan forestille oss. Men når jeg tenker på det, blir jeg trist. Vår foreldregenerasjon var det som fikk ødelagt sine ungdomsår mens vi som kom etter, hadde en strålende tid, oppgangstider hele veien, optimisme og fremtidstro, eller? Hva med Den Kalde Krigen? Atomtrusselen?
Ja, hver tid har sitt. Og da nevner vi ikke vår egen tid. Det er et annet kapitel.

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s