Alternativer til matgigantene


92121

Presentasjonen av matgigantene på Brennpunkt før påske vakte stor oppsikt, og forbrukermakten ble satt i verk da Hval sjokoladefabrikk fikk fortelle sin historie. Det viser at det er mulig å forandre på det meste her i samfunnet.
Som samfunnsfagslærer har jeg i 10-12 år hatt en tre ukers periode i 2.vg om økonomi og næringsliv, og jeg husker at allerede for over 10 år siden tok vi opp spørsmålet om de store kjedenes makt og innvirkning på samfunnet vårt.
Unge energiske og initiativrike mennesker tenker seg ofte at de skal gjøre noe spesielt i livet. Da vi hadde om selskapsformer og mulighet til å starte noe eget, var det flere som drømte om en egen café eller butikk. Da så vi på hvor mange butikker som ikke var kjeder i byen vår, og det var sørgelig få, særlig innen dagligvarer. Det ble ganske klart for mange hvor vanskelig det er å starte noe for seg selv. Og det har blitt mye verre siden den gang!

Hval sjokolade

Hval sjokolade

For ikke lenge siden var det en artikkel i Aftenposten om hvordan kjedene er i ferd med å gjøre byene våre kjedeligere (!). De blir helt like, og noen kjeder, enten det er kiosker, matvarer, klesbutikker eller caféer, er blitt omtrent enerådende i Oslo. Det er trist, og det hindrer et spennende mangfold.
Når vi vet at det er nå bare tre aktører i dagligvaremarkedet i Norge, er det nesten til å bli kvalt av. Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop er nå de som styrer matvarene våre. Det betyr at det er tre menn som har hele makten på dette området i Norge. Det synes jeg er en lite hyggelig tanke. Norgesgruppen som bl.a. inneholder Kiwi, Spar, Joker og Meny har 40 % av markedet. Hele markedet utgjorde 160 mrd kr i fjor. Det er mye penger som renner gjennom fingrene på de tre gutta. Og de er godt fornøyde. «Det går så det gviner», sa Rema 1000 sjef Ole Robert Reitan da han la frem tallene for fjoråret nå nylig.
Ja, og det er våre, forbrukernes, penger det er snakk om.

Hval sjokolade

Hval sjokolade

Har vi noen mulighet til å legge pengene våre i andre lommer enn hos disse tre rikingene?
Ikke det at vi skal slutte å handle hos Meny eller Kiwi, Spar eller Ica, men hva med de som forsøker å finne en nisje for å selge sine produkter utenom disse gigantene? Hva med de som faktisk vil tilføre markedet produkter som fremmer helse, jordbruk, interessante arbeidsplasser, gamle tradisjoner, sunne råvarer, spennende oppskrifter og lokalsamfunnets vekst?
Disse småaktørene er riktignok i vekst både her i landet og andre steder, men hvor mange av dem overlever i det lange løp?

Havbakeriet

Havbakeriet

Her i Tønsberg har vi flere muligheter til å velge utenom de store kjedene. Vi har hørt om Hval sjokolade som nå har fått et stort oppsving. For to år siden var jeg på besøk i Hval fabrikker med en klasse, og det var utrolig spennende og imponerende å se hvordan de har tort å satse på sitt eget merke i konkurranse mot Nidar og Freia (som ikke er Freia lenger, men Kraft foods). På TV programmet fikk de stor sympati da de fortalte om hvordan de var blitt behandlet av matvaregigantene. Det er å håpe at salget deres fortsetter å holde seg etter at programmet er glemt.

Kaffe Spesialen

Kaffe Spesialen

Men tilbake til vår lille by. Her kan vi få økologisk brød fra Havbakeriet på Hvasser. Med sin brødbod på Torvet har de fått en god andel av brødsalget i distriktet. Det er gøy å se på køen som danner seg der på en lørdags formiddag. De legger ned et stort arbeid med å forsyne oss med ferske økologiske brød hver dag. All ære til Havbakeriet!

Fiskebutikken

Fiskebutikken

Så har vi fått en ypperlig Fiskebutikk på Sjøfartsplassen som har masse god fisk og skalldyr hver dag. De jobber også skjorta av seg for å tilby oss den beste og ferskeste fisken. Der kan vi også få oppleve matkvelder med spesielle menyer. Det er bare å melde seg på. Tønsberg Delikatesse som er i samme lokale har masse lekkert å by på, og der kan vi få økologisk kylling fra Holte gård. Det er jo fantastisk, for mange av oss har sluttet å spise de kyllingene som er fulle av antibiotika og sprøytes med saltvann for å bli så billige som mulig.

Frogners delikatesse

Frogners delikatesse

Så har vi nylig fått Frogners Delikatesse nederst på Torvet. Deilig med masse ferske oster, og mange av dem er norske. Vil særlig anbefale Blå Kjerringøy, en blåskimmel ost i særklasse! Der får man også sylta gresskar, noe jeg ikke har sett i de store matbutikkene.

Bare Barista

Bare Barista

Kaféer er vi velsignet med i Tønsberg, og flere av dem er startet av lokale folk og har sine helt egne konsept. Min favoritt er nok Bare Barista når det gjelder kaffe, men også dagens suppe der er å anbefale varmt!

10251522_629140467168934_1273121179_n

Babels og Café M har holdt på lenge og ser ut til å gå godt. Nyere er With som har slått seg ned flere stede i byen, bl.a. på Biblioteket. Det er jo en suksesshistorie!
Men jeg vil gjerne trekke frem Matmagazinet nederst på Torvet. Det er en ny og veldig god café der man gjerne kan forsøke å slå av en prat med Carin som lenge drev caféen på Haugar.
Midt mellom Matmagazinet og Frogners Delikatesse ligger Kaffespesialen som har holdt ut i årevis. Det er bare å ta av seg hatten for den damen som har forsynt oss med den beste kaffen og teen man kan tenke seg. Yrkesstolthet er nøkkelordet for en som henne!

Havbakeriet

Havbakeriet

Så er det Kolonihagen da. De som begynte i Oslo, men kom til Tønsberg for et år siden med sitt økologiske konsept. Det er fantastisk at vi har fått den her i byen.
Det er også kjempefint at vi har fått en herlig café på kinoen på Brygga. Der har Abrahams åpnet med gode stoler og hyggelig atmosfære.

dario_tbg

Til slutt vil jeg nevne isbaren på Kaldnes som nå heter Dario og har byens beste is som de lager selv. Det er vanskelig å gå forbi dem når man går over gangbroa. Det er jo bare å stikke innom på veien!
Ved siden av isbaren har det dukket opp en Doughnut butikk drevet av noen litauere som har vært modige nok til å satse på noe nytt. Er man glad i søt og fargesprakende glasur, så er dette stedet!

hval sjokolade

Det er altså mange steder å legge ned pengene sine i Tønsberg der man kan være sikker på at de ikke havner i lommene til de store gutta som har så mye fra før. Da kan vi hjelpe til å fordele godene litt bedre. Det synes i alle fall jeg er viktig!

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Lokalsamfunnet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s