Alt for mange biler


trafikk

Jeg vet jeg har skrevet om det før. Men her kommer det igjen, for det ligger meg så på hjertet at jeg kan ikke stoppe det.
Det er alt for mange biler på veiene!
Da jeg nå hørte at el-bil nr 50.000 er registrert her i landet denne uken, synes jeg jo det er fint, og jeg tenker at det må da virke inn på luften i byene. Mye mindre utslipp fra biltrafikken. Ja, men det gir fortsatt en alt for stor biltetthet. Og da jeg leste at el-bileierne ikke er de som kunne tenke seg å sykle eller kjøre kollektivt, tenkte jeg at «nei, vel, det kunne de vel ikke. Sitte innelåst i sine biler og tro at man er den eneste på veien…»
Ja, jeg kan argumentene: det blir billigere for en stor familie, det går ikke busser hos oss, vi er avhengige av bil her vi bor…» Det hjelper ikke. Det er for mange biler på veiene!

biler

En dag jeg satt og leste i et busskur og ventet på bussen ute på Nøtterøy, ble jeg oppmerksom på alle bilene som suste forbi. En eneste lang strøm. Det var riktignok tidlig på ettermiddagen, men det var på hovedveien over øyene der det går busser hele tiden, og der det er laget sykkelsti over hele øya.
Da jeg så satt på bussen og fikk plass helt foran, så jeg veien foran oss: biler både i den ene og andre retningen, nesten uavbrutt. Sjåføren var forsinka, så han kjeftet på passasjerene som kom på og ikke var raske nok og holdt en alt for høy fart. Han var stressa. Jeg tenkte på alle de andre stressa menneskene ute på veiene og holdt meg fast i forsetet. Jeg var gjennomsvett da vi endelig kom frem. Alt for mange biler på veiene!
Ute på sommerøya Hvasser er det nå så mange biler i helgene at det er som å puste byluft på veien. Alle parkeringsplasser er fulle, og det blinker i lakk og stål.
Jeg så tilfeldigvis på det programmet på TV som heter Debatten her i forrige uke, og da var det om ungdommen som ikke har lappen. Det ble sagt at færre ungdommer tar lappen. O salighet! Kan det være sant? Betyr det at det blir færre biler i nærmeste fremtid? Jeg kan nesten ikke tro det.

buss

Selv tok jeg lappen da jeg var 18 som man skulle, men jeg likte aldri å være på veien og ha ansvar for bilen og menneskene rundt meg. Jeg stolte aldri på de andre sjåførene der ute. De kunne jo bremse ned så fort at jeg ikke klarte å reagere! Det kunne komme en ut fra høyre som jeg ikke så! Det kunne komme et dyr i veien! Det kunne komme en som svingte over veien foran meg så fort at jeg ikke klarte å stoppe! Det kunne komme en imot meg over i andre veibane. Alt dette her har jeg opplevd, og det er bare et under at det gikk bra.
Nei, den lappen ville jeg ikke ha. Nå har jeg ikke kjørt bil på 25 år. Og er glad for det. Tog og buss er utmerkede fremkomstmidler. Dessuten treffer man folk der.
I følge worldometers.info er det hittil i år omkommet 416.045 mennesker på veiene. Det er mange flere enn for malaria. Og den sykdommen har vi medisiner imot! Ingen medisiner mot trafikkdød!
La bilen stå!

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s