Tønsberg Torv


Det var kjent for å være et av Norges fineste torv. Bodene sto tett, det skråner fint, og det var masse farger og lukter. Slik husker jeg Torvet fra min barndom.

Det var en gang et torv med boder...

Det var en gang et torv med boder…

Vi kjøpte alltid grønnsaker og blomster der når vi var i byen, og det var gjerne på lørdager.
Langsomt forsvant bodene. Den siste blomsterboden forsvant med damen som betjente den. Hun ble for gammel. De siste årene hun holdt på var det flere borte hos henne og sa at det var så hyggelig at hun sto der. «Ja, men da får dere jammen kjøpe noe også! Jeg står ikke her til pynt!» Bet hun i. Og det er jo helt riktig; alle synes det er hyggelig med blomster på Torvet, men det går ikke an å stå der uten å selge noe. Og hvis alle går inn i kjøpesentrene og handler der, blir det ingen boder på Torvet!
Så kom rehabiliteringen av Torvet for 2-3 år siden. Det skulle bli så fint!

Nytt, men tomt og goldt

Nytt, men tomt og goldt

Hvit sten ble lagt, og nå går vi på 1600 tonn granitt!
Jeg hadde håpet på god tilrettelegging for boder igjen, men det ble det ikke. Goldt og nakent har det stått stort sett hele tiden siden det åpnet igjen etter restaureringen.
Noen heltemodige mennesker har hatt sin bod stående i ensom majestet. Det er først og fremst Havbakeriet med sin vogn. På fredag og lørdag har stort sett Bodils hjemmebakeri også vært der. Pannekakevogna dukket opp i fjor og har vært der sporadisk. Mannen med beltene er der ganske jevnlig, og asiatiske vårruller var noe nytt fra i fjor.

avis_01_copy_730_524_85

Det er svært hyggelig når Bondens marked kommer, men det er så sjelden! Og et par ganger i året har det også vært Europeisk marked. Men de fleste dager er det så tomt så tomt der.
Et torv skal jo være en møteplass, og det er det lenge siden vi har hatt i Tønsberg.
Nå har det blitt tatt et initiativ til å ha bruktmarked der en gang i måneden, og i går fikk jeg være med på det.

Boden vår

Boden vår

Vi hadde gravd frem noen gamle Norgesglass og annet glass fra skap og kjeller, funnet heklede gardiner og gamle plagg på loftet og laget til en liten bod som så ganske fin ut. Det strømmet til med andre boder som hadde gjort det samme. En blomsterbod har også dukket opp de siste dagene, og han var også på plass. Knatten var der med sin eplesaft og noen grønnsaker. Det var også litt tivolistemning med sukkerspinn, men heldigvis ikke for mye av det. Og lirekassemannen Ole kom i sin røde hatt og sjakett med medaljer på brystet.
Solen strålte fra blå himmel, og vi var klare for en prøve på om dette er liv laga.
Snart spankulerte unge og gamle, familier og ungdommer rundt blant bodene, kikket og stoppet opp, pratet og spiste is. Folk pratet sammen, og smilet satt løst.

En strålende dag på Torvet!

En strålende dag på Torvet!

Noen kom bort og ville snakke om hekling og mønster, andre ville se på Norgesglassene og se om det sto Norge på alle sammen, for da kunne de brukes til å lage lamper av (!), noen barn dro mamma bort til en kurv der det lå en hel del rosa og lyseblå silkepunger, en ville ha et servise som datteren samlet på, og en annen lurte på om ikke akkurat det teppet skulle hjem til henne.
Gamle mennesker fortalte om seg selv, kjente kom bort og slo av en prat, og mange var de kommentarene jeg hørte som «Så hyggelig det er på Torvet i dag!» «Så trivelig med så mange mennesker på Torvet!»
Mange oppdaget at det går fint an å handle på og rundt Torvet, og shoppingsentret lenger oppe i byen var ikke så attraktivt med sine glassflater og sin innestengte luft.
Køen til brødboden var like lang hele tiden, delikatessen hadde fått et bord utenfor der det også var en ansamling av mennesker, kafébordene ble fylt opp, og folk nøt sin kaffe og sin kake.
Det var rett og slett en svært trivelig dag!

Vi bidro med vårt.

Vi bidro med vårt.

Nå håper vi at dette blir en vane, at flere kommer til, og at det ikke bare blir bruktmarked, men at vi får ut grønnsakene og frukten også. Det er jo snart sesong! Kanskje har flere skjønt at det faktisk er betraktelig hyggeligere å gå på Torvet enn inne på senteret.
At butikkene rundt Torvet nyter godt av dette, er jeg ikke i tvil om. Veldig bra om handelssentrum flytter seg litt nedover i byen, eller i alle fall blir bedre fordelt enn det har vært de siste årene.
Vi skal i hvert fall gjøre vårt!

Dette innlegget ble publisert i Lokalsamfunnet. Bokmerk permalenken.

5 svar til Tønsberg Torv

  1. Irene Bass sier:

    Så enig Astrid. Men det som har «drept» handelen i sentrum er ikke bare «Farmandstredet»Kjøpesenteret, men alle år! med ufremkommelighet i sentrum: 2 år med oppgravde gater for fjernvarme og 3 år med et opgravd Torv. (En bakdel av å bo i en historisk by, all bygging og graving tar Mye lengre…) det er et under at mange av butikkene enda er der, selv om en del har bukket under… Vi får håpe at det nå begynner å snu litt, det fortjener sentrum!

    • Du har et poeng der, Irene. Håper mye av den gravinga er over nå, og vi kan begynne å få en ordentlig by igjen. Muligheten er der i alle fall nå. Takk for kommentaren.

  2. Silje Knutsen sier:

    Hei hei. Så fint innlegg. Jeg flyttet til Tønsberg for et år siden og syns torvet er veldig fint 😀 jeg har en hobby hvor jeg selger aloe vera produkter. Skulle gjerne stått på torvet en dag og kunne snakke om Forever Living og våres aloe vera produkter 😊 vet du hvem jeg kan kontante for å kunne få bodplass? 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s