På besøk på steinerskoler i Danmark


Det er snart hundre år siden den første steinerskolen ble startet i Tyskland. Siden den gang har antallet vokst betraktelig, og det vokser stadig. Særlig dukker det for tiden opp mange skoler i Kina, ingen har full oversikt over hvor mange, men offisielt er det per mai i år 1063 steinerskoler rundt om i verden.
De fleste av disse ligger i Europa med Tyskland som både den eldste og største i denne sammenheng med 232 skoler til sammen.

IMG_0001

I Norge fikk vi den første steinerskolen i 1926 allerede, og i nesten 50 år var det to steinerskoler her til lands; en i Oslo og en i Bergen. Så begynte det å skje på 70-tallet: vi fikk en ny privatskolelov som åpnet for finansiering for skoler med alternativ pedagogikk. Dermed kom det steinerskoler på mange steder i Norge, og i dag har vi 32 skoler fordelt på de fleste fylker.

Vidarskolen

Vidarskolen

I Danmark åpnet den første steinerskolen i 1950. Det er Vidarskolen som ligger i Gentofte i København. Den er i dag en stor og velutstyrt skole med omtrent 400 elever. Den ligger fint til i et boligområde med lite mulighet til utvidelse, men de satset tidlig på å utvikle håndverksfagene og har derfor verksteder av mange slag, som smie, papir og bokbinderverksted, rom for lærarbeid, systue og maleratelier og tresløyd som lukter herlig. De har også fine lokaler for kjemiforsøk og fysikkauditorium. Med utgangspunkt i en gammel bygning har de bygget paviljonger rundt en gårdsplass, og på baksiden har de lekeplasser for småklassene og plass for korndyrking og bygging for 3.klasse.

Vinterrugen som 3.klasse har satt.

Vinterrugen som 3.klasse har satt.

Det er hyggelig å komme på besøk i denne skolen. Vi blir vist rundt av 3.klasselæreren som også har vært elev ved skolen. Det er hjemmekoselig og imponerende velutstyrt.
Den nesteldste steinerskolen i Danmark er Steinerskolen i Århus som også har 12 klasser og omtrent 400 elever, men siden vi er i København denne helgen, besøker vi Steinerskolen på Nord Sjelland eller på Kvistgård som den heter. Den ligger bare noen få km fra Helsingør, landlig og idyllisk til rett ved jernbanestasjonen. Ja, den gamle stasjonsbygningen er faktisk blitt til fritidshjem for barna fra skolen.

Ankomsten til Steinerskolen på Kvistgård

Ankomsten til Steinerskolen på Kvistgård

Her blir vi også vist rundt og får se en flott skolehage, en stor sal i en lekker gammel steinbygning og hovedhuset der lærerværelset er. Dette er også en av de store steinerskolene i Danmark, men den er litt nyere, grunnlagt i 1976. Det er en gammel gård der de har restaurert husene og bygget til noen nye i samme stil. Her er også velutstyrte verksteder, så det er tydelig at håndverket står sterkt i de danske skolene. Vi ser skomakeriet og smia, og det lukter som det skal i hvert av rommene.

Steinerskolen på Kvistgård

Steinerskolen på Kvistgård

Vi setter oss på lærerværelset og blir bevertet fra et lite kjøkken. Og maten er god i Danmark!
Til sammen er det 16 steinerskoler i Danmark, så det er jo betraktelig færre enn i Norge, men så har de mange andre typer friskoler. Samarbeidet mellom Norge og Danmark har alltid vært godt, og i de siste årene har vi også hatt steinerskoletidsskriftet sammen. Derfor er vi i København denne helgen i mai. Vi skal planlegge nye nummer og ha litt «brainstorming». Fint er det da å komme til noen av skolene og se med egne øyne at dette er levende skoler med solide lærere og mange elever. Her er det ventelister for å komme inn til tross for at de hverken har eksamen eller karakterer!

IMG_3258

Om kvelden drar vi inn til København der et separat rom venter oss på en fin restaurant midt i sentrum. Mmmm, deilig å være norsk i Danmark!

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s