John Isaac – fotograf med hjertet på rette sted


Fotografen John Isaac ble født i India i 1943. Han fikk sin utdannelse i Zoologi ved universitetet i Madras. Men hans andre interesse var musikk, så han lærte seg å spille gitar og drømte om å bli sanger. I 1968 dro han til USA med 75 pence i lomma og begynte å spille på gata i New York.

John Isaac

John Isaac

Der var det en dame som hørte ham og inviterte ham til å synge i et kor i FN der de trengte en god baryton.
Det skulle vise seg at dette ble hans skjebne. Etter en stund begynte han å arbeide som tekniker i mørkerommet og ble etter hvert leder for fotografiavdelingen i FNs Informasjonskontor.
I 20 år reiste han rundt til over 100 land som fotojournalist for FN. Han dekket krigen i Libanon, sultkatastrofen i Etiopia, båtflyktningene i Vietnam, dødsmarkene i Kambodsja, krigen i Bosnia og folkemordet i Rwanda.

Fra Rwanda. Foto: John Isaac

Fra Rwanda. Foto: John Isaac

Dødsmarkene i Kambodsja. Foto: John Isaac

Dødsmarkene i Kambodsja. Foto: John Isaac

Han reiste bla. med Audrey Hepburn til Etiopia og tok noen bilder av henne og barna der som er blitt svært kjente. Bildet av henne med et etiopisk barn på ryggen ble hennes yndlingsbilde og blir i disse dager (mai 2015) brukt som plakat til John Isaacs utstilling i Paris.

Audrey Hepburn i Etiopia. Foto: John Isaac

Audrey Hepburn i Etiopia. Foto: John Isaac

En dag ble John oppringt av Michael Jackson. Han inviterte ham til Neverland og ville se bildene hans. I to timer satt John og viste Michael alle sine bilder, og sangeren ble svært imponert.

Michael og John

Michael og John

De var begge opptatt av fattige og lidende barn og ville gjøre noe med det. John publiserte en serie bøker om Barn i krise, og Michael hadde grunnlagt sin Heal the world stiftelse. John ble spurt om å fotografere Michaels førstefødte sønn, Prince, som ble trykt i over 300 blader verden over, og pengene fra dette ble gitt til stiftelsen. John ble Michaels fotograf på hans History turne. Da var han også i Norge og fotograferte underveis, også på scenen.

Foto: John Isaac

Foto: John Isaac

Fra History turneen 1997. Foto: John Isaac

Fra History turneen 1997. Foto: John Isaac

Men tilbake til hans oppdrag for FN. I alle landene han besøkte var det for å ta bilder av krigen og ikke minst barna. Han så fryktelig mye elendighet, og det var flere ganger at hans samvittighet ikke lot ham ta bilder av det han så. Det ble han kritisert for, men han mente at man ikke skulle frata noen deres verdighet og kunne ikke fotografere de råeste scenene han var vitne til. Arbeidet i Bosnia og Rwanda gikk så inn på ham at han fikk nervesammenbrudd og ville gi opp fotograferingen. Han la bort kamera for en tid, men en dag fikk han se en solsikke med en sommerfugl på i hagen, og det fikk ham til å løpe inn og hente kamera. Nå begynte han å ta bilder igjen, men ikke lenger på oppdrag for FN.

Foto: John Isaac

Foto: John Isaac

Fra slutten av 90-tallet begynte han å fokusere på landskap og dyr. Han har aldri sett seg tilbake.
John Isaac er svært opptatt av livet på vår klode, han engasjerer seg for bevaring av dyr og natur. Særlig har han fotografert de utrydningstruede tigrene i India. Men han har også besøkt mange av verdens nasjonalparker. Han har fotografert lundefugler på Machias Seal Island, grizzlybjørn i Alaska, landskapet i Southwest i USA, Masai Mara i Kenya og Etosha Nasjonalpark i Namibia.

Foto: John Isaac

Foto: John Isaac

Vinteren 2014-15 var han med på en tre måneders ekspedisjon i nord og fotograferte på Grønland og i Alaska.
Han har også ledet mange foto workshops, bl.a. den årlige Maine Media Workshop i Rockport.

Foto: John Isaac

Foto: John Isaac

Foto: John Isaac

Foto: John Isaac

John har mottatt utallige nasjonale og internasjonale priser, bl.a. beste utendørs fotografi i Graphic Magazine i 1991, årets fotograf i 1993 for Photographic Manufactorers and contributers Association og Lifetime Achievment Award i 2000 fra The International Photographic Council.

Foto: John Isaac

Foto: John Isaac

John Isaac har bodd mestedelen av sitt liv i New York, men har reist så mye at det har blitt en by å komme tilbake til. Han har ofte vært tilbake i India og har fotografert mye i Kashmir og andre deler av regionen.

Fra serien «Children i Crisis», her med Bosnia

Foruten de fire bøkene om «Children in Crisis» har han også bidratt i en bok om Kashmir og en om den utrydningstruede tigeren i India.
John Isaac har hatt utstillinger i mange land, og i mai i år åpner en utstilling i Gallerie By Chatel i Paris. (2015)

John Isaac

John Isaac

John Isaac har aldri hatt noen utstilling i Norge.

Dette innlegget ble publisert i Fotografer, Michael Jackson. Bokmerk permalenken.

4 svar til John Isaac – fotograf med hjertet på rette sted

 1. Irene Bass sier:

  Så mye viktig og vakkert! Takk Astrid!

  • Takk for hyggelig tilbakemelding. Jeg jobber for å få John Isaac til Norge, men det er vanskelig å få svar fra galleriene. Jeg fortsetter å søke.

   • Jørgen Lunde sier:

    Nå har jeg lest bloggen din her oppe under «uglepalasset» på Sønset, Norway. Utrolige bilder – og jeg ser jo at jeg har sett dem før, i aviser eller magasiner. Interessant biografi – det er jo som å lese Capa, bare annerledes – selvfølgelig. Og interessant at også Isaac forsøker å se verden gjennom barnas øyne. Utstilling i Norge? Det må jo kunne gå¨, ville være merkelig om man ikke kunne klare det. Kanskje galleriene spør seg: «Cuanta costa?» og så tenker de seg at millionene ruller ut. Kanskje – . Men det hadde vært gøy å få det til – i Bergen, «the shortway to Norway», eller hva det nå het en gang i tiden med en smilende samejakki som ønsker velkommen … andre tider …
    Hils rundt deg –
    fra tone og jørgen

   • Så fint! Takk. Da finner du ut i Bergen. Det koster jo ikke noe, etter hva jeg vet i alle fall. Han sier seg villig til å komme hit og snakke med gallerifolket som vil gjøre en utstilling, men jeg har altså ikke lykkes i å få noen til å svare meg en gang, og jeg har prøvd, Preus, Fotografiets hus i Oslo, Gamle Hå Kirkegård på Jæren, et galleri i Åsgårdstrand, et i Sandefjord og et par til! Vi høres!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s