En gammel bestselger om bier


Jeg har sagt det før og sier det igjen: jeg er ikke den første til å kaste meg over de nye bestselgerne i bokhandelen, de som ligger i stabler. Det er så mange andre bøker som skal leses først, de som ikke får mye omtale, de gamle klassikerne og alle biografiene.
Noen ganger leser jeg en av «stabelbøkene» i ettertid. Det må være noe som motiverer meg. Denne gangen var det en bok som hadde stått noen år i bokhylla hjemme. Den fikk masse rosende omtale da den kom ut, ble solgt i millioner, og mange jeg kjente leste den. Men så var det dette med tittelen da: «Bienes hemmelige liv». Det hørtes som en alternativ vitenskapelig avhandling. Men jeg husket de som hadde sagt den var fin. Det var noen jeg stolte på. Da kom tiden til at jeg tok den ut av hylla og begynte å lese.

Sue Monk Kidd

Sue Monk Kidd

Sue Monk Kidd er en amerikansk sørstatsforfatter. Født i 1948 i Sylvester i Georgia og utdannet sykepleier, vokste hun opp i tiden med borgerrettighets-bevegelsen på 50- og 60-tallet. Hun arbeidet som sykepleier og underviste i sykepleie, men begynte å skrive på slutten av 80-tallet og fikk utgitt et essay i 1988. Så fulgte noen bøker som beskrives som «åndelige erindringer» om hennes vei fra kontemplativ kristendom til feministisk teologi.

bienes-hemmelige-viv

Hun debuterte sent som romanforfatter. Det var nettopp med «Bienes hemmelige liv» som kom i 2002.
Boken er blitt kalt et fenomen, og det forstår man når man hører at den for opp på bestselgerlisten til New York Times og ble der i 2,5 år. Den er oversatt til 36 språk og har solgt over 8 millioner eksemplarer på verdensbasis. Det kan man kalle en brakdebut! Og damen var over femti år!

Sue Monk Kidd

Sue Monk Kidd

Fortellingen er lagt til 1964, et år der borgerrettighetene var brennende aktuelle i USA. De svarte fikk stemmerett, Martin Luther King var på høyden av sin karriere, Vietnamkrigen var i sin begynnelse, Kennedy var død, og Lyndon B. Johnson hadde tatt over.
Lily, en fjorten år gammel jente lever med sin voldelige far og har en tåkete erindring om moren som ble drept ved en ulykke. Hennes stand-in mor, Rosaleen, er en svart kvinne som vil registrere seg for å kunne stemme. På turen inn til byen blir hun fornærmet av en guttegjeng og havner i fengsel der hun blir banket opp. Denne hendelsen i tillegg til det traurige livet hjemme med faren får Lily til å bestemme seg for å rømme. Hun får smuglet Rosaleen ut av fengselet, og de kommer seg til Tiburon i South Carolina der hun kanskje kan finne ut noe om moren. Der blir de tatt inn i en underlig birøkterfamilie som består av tre sorte søstre.
Historien er både fantastisk og engasjerende. Personene er fargerike og menneskelige. Skildringene er mesterlige, og man kjenner formelig lukta av honning og svette. Lily er en moden og reflektert jente som sliter med vonde følelser og en dyp lengsel etter morskjærlighet.
Det var herlig å lese en «ny» bok som har så mye varme i seg, som hever seg litt opp over kroppssafter og elendighet uten håp. Fargerik er et godt ord for denne boken.

1412863650081_wps_4_INVENTION_OF_WINGS_jpg

Sue Monk Kidd har gått videre siden den gang og gitt ut flere bøker som også er oversatt til norsk.
I 2008 kom «Havfruestolen», en kjærlighetsroman om en kvinne som tror hun er lykkelig gift, men blir tiltrukket av en munk. Høres banalt ut, men hvem vet!?
2010: «Granateplene» er en slags reiseskildring fra hennes reise til hellige steder i Hellas og Frankrike sammen med datteren.

kidd

Og i år, 2015, kom «Bursdagsgaven» som på engelsk heter «The invention of wings» og er en sørstatsroman fra begynnelsen av 1800-tallet da slaveriet ennå eksisterte.
Det kan nok hende at jeg kommer til å lese mer av denne forfatteren

Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s