Norge sett utenfra – eller hvordan man ser det


Vi er så vant til å bli tatt vel imot når vi reiser i utlandet. Å si at man kommer fra Norge har sjelden gjort det vanskelig på noen grense. Norge blir fremstilt som et av de beste land å bo i. Det er derfor sjokkerende når fremstillingen av Norge plutselig er annerledes.

Norsk pass gir ofte åpne dører

Norsk pass gir ofte åpne dører

Første gang jeg opplevde det var på et av mine første møter som norsk representant i European Council for Steinerskoler. Spørsmålet var hvorfor vi ikke ville være med i EU.
– Vil dere bare ha oljerikdommen for dere selv? Vil dere ikke dele med dere?
Det var for meg en ny vinkling. Bøndenes og fiskerne argument for å holde oss utenfor, det store byråkratiet i en slik organisme, alt det ble borte i dette perspektivet. Var det fordi vi ikke ville dele med oss? Ville vi sitte oppe i nord med vår rikdom alene og la de andre slite med å fordele godene? Er vi egentlig bare store egoister?
Jeg fikk noe å tenke på og skjønte at en sak kan sees fra mange sider.
På et besøk i Tsjekkia i vinter ble jeg presentert for en mann som straks spurte da jeg sa jeg var fra Norge:
– Hvorfor stjeler staten utenlandske barn i Norge?
Jeg skjønte ikke hva han mente, men kom fort på oppslagene jeg hadde hørt fra Russland og Litauen om barnevernet i Norge som stjeler barn. Også i Tsjekkia var dette slått opp stort. Det ble ikke mulighet til å forklare, for han kunne ikke annet språk, så det ble hengende i lufta.
Jeg er også blitt spurt om hvalfangsten i Norge. Hvordan kan vi? Og nå har vi fått høre at det nesten er et under at ikke hvalen ble utryddet, så mye ble tatt – av norske fangstmenn.

Hvalfangst

Hvalfangst

I vinter ble jeg også spurt om jeg kjente Greven, han som sitter i fengsel i Frankrike, kirkebrenneren. Han var tydeligvis godt kjent blant unge i Slovenia.
Legger vi på at Norge er på toppen av overdosedødsfall i Europa, troner høyt på selvmordsstatistikken og har en massemorder i fengsel etter den verste massakren i Europa i fredstid, ja, da begynner bildet å bli ganske mørkt. Alle de psykiske syke blant unge, den høye dropout i skolen og rusmisbruken taler også sitt språk.
At laksen vår er infisert med antibiotika og lus, at vi dumper giftig avfall i fjordene og at flatfylla er større enn de fleste steder er også med på å tegne et dystert bilde av Norge.

Lakselus på sjøørret

Lakselus på sjøørret

I dag kan vi også lese at rom-folket blir hunset mer i Oslo enn i andre skandinaviske byer. De blir ofte spyttet på, kastet flasker på og skjelt ut. Høres lite vennlig ut.
Norge er etter folketallet en av verdens største våpeneksportører, har vært med på å bombe både i Serbia, Libya og Afghanistan. Og ikke minst, det engelske ord for forræder er quisling.
Hvis vi tenker oss at alt dette blir slått opp i media med jevne mellomrom for å vise hvilket fryktelig land vi har, da blir det vanskelig å komme inn med et annet bilde. Det verste er jo at det er sant alt sammen!
Hvis vi snur litt på flisa, kan vi få frem noe helt annet.
Norge er kåret til verdens beste land å bo i for ørtende gang. Fødselspermisjonen er lengre enn de fleste steder. Sosiale goder er det mange av. Mordstatistikken er lav. Fredsmegling er et spesiale for den norske stat og institusjoner. Det gis mer penger i bistand enn de fleste steder. Menneskerettighetene blir høyt respektert. Gjennomsnittlig levealder er av de høyeste i verden.

Henrik Ibsen

Henrik Ibsen

Den norske litteraturen blir lest over hele verden, og mange norske forfattere er internasjonalt kjente. Ibsen er verdens mest spilte forfatter etter Shakespeare. Grieg kjenner de fleste. Nansen og Heyerdahl. De norske fjorder og fjell er noen av verdens vakreste steder. Det er høye lønninger. Mye uberørt natur.

Norsk natur

Norsk natur

Verdens beste skiløpere. Vi er glade i å gå i naturen. Barnetog på nasjonaldagen, ikke militærparade.
Det er vel denne siste delen vi kjenner oss mest igjen i.

Karl-Johan-17-mai-580x435

Det er noen land og folk som blir fremstilt ved sine verste sider om igjen og om igjen. Det hamres inn et bilde i oss om at noen folk og noen land er bedre enn andre. Jeg har aldri forstått det. Slik kan det ikke være. Det er fattigdom og rikdom, det er finkultur og folkekultur, det er gode regjeringer og dårlige, og det er «brodne kar i alle leire». Vi er heldige som ikke blir fremstilt ved våre verste sider jevnlig. På den måten blir vi attraktive som land og folk og har det lettere enn de fleste når vi reiser rundt i verden.
Men vi skal ikke ta det for gitt at det alltid vil være slik.

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s