På hageselskap i Ungarn


For tredje året på rad inviterte en familie med fem barn i steinerskolen i Vac, Ungarn, hele sommerkurset til hageselskap. Mannen i huset er pilot i flyselskapet WIZZ Air. Litt pussig at forkortelsen for vårt sommerkurs er WISS.
I år var vi et 60-talls mennesker på kurset, og alle de skulle overføres fra ett sted til et annet. Ingen visste om det var nok biler til å få med seg alle, men som med alt annet i dette kurset «ordnet det seg», og alle fikk plass. De som var kjent, kjørte foran, og karavanen kom frem etter bare 10-15 minutter.

Gryta over ilden var det første som møtte oss.

Gryta over ilden var det første som møtte oss.

Der ventet verten ved inngangsporten med håndtrykk og et smil til alle gjestene, og vi ble vist rundt i hagen som både har en liten vanndam, nydelige blomster og små ganger innimellom alt det grønne.
Det hadde vært 36-37 grader hele dagen, og temperaturen var ikke gått my ned da vi ankom ved 6-tida.

Hagens lille vanndam med fontene og fisker

Hagens lille vanndam med fontene og fisker

Det var bare å finne frem til vannflaskene som sto i kaldt vann i skyggen eller til vinen som sto på brønnen midt i hagen og finne seg en plass ved et bord.

Kald drikke.

Kald drikke.

Ei stor gryte med ungarsk suppe hang over ilden, og pizzaovnen skulle varmes opp til berget med pizzaer som var bakt.
Men før vi skulle spise var det selvfølgelig et kulturelt innslag. Man er da i Ungarn, må vite! Her er det kulturelle nivået en del hakk over de fleste andre steder!
Noen ungdommer i shorts og t-skjorter, som oss alle andre i varmen, kom frem med notehefter i hånden. Dirigenten dukket også opp og forklarte;
Han hadde lenge hatt en drøm om å skape et kor av tidligere elever ved steinerskolene, og etter hvert ble det dannet. Noen av dem som ikke var på ferie eller av andre grunner var bortreist, hadde kommet sammen for å synge for oss. Ikke verst av 12-15 ungdommer i sommervarmen!

Kor sammensatt av tidligere steinerskoleelever

Kor sammensatt av tidligere steinerskoleelever

De åpnet med noen renessansesanger i vakre toner, fortsatte med et knippe drikkeviser, både på latin, fransk og italiensk, så kom en avdeling med mer moderne sanger fra musicals og pop-verden for så å gå over til tre sanger om elver og til slutt tre afrikanske sanger. Litt av et repertoar! Det lød himmelsk. Ikke rart at den slovakiske representanten uttrykte at det kjentes som å være i Paradis!
Så var det mat. Suppen var varm, og det smakte faktisk godt i heten. Mmmm! Så begynte pizzaene å tas ut av ovnen, og det var bare å ta for seg med og uten kjøtt og ungarsk pølse. Mmmmm! Vi kunne velge blant rød, hvit og rosevin mens mørket senket seg over forsamlingen som kom fra 10 forskjellige land.

Suppe til praten

Suppe til praten

Lyskastere ble satt opp, og et slags sceneteppe ble strukket, og vi var klare for nok et kulturelt innslag. Det var tre ungdommer med den eldste av barna i huset blant dem som spilte et slags teater for oss med sang, dyremasker og dialog. Lekkert gjort! En historie av Kipling som riktignok var på ungarsk, men vi hadde oversettelsen, og det gikk bra å følge med i det meste. Jøss, for et nivå!

IMG_3355

Vi spiste og drakk mer, pratet og vandret rundt til det var blitt så mørkt, og søvnen presset så på at det ble organisert biler hjem igjen.
Verten kunne ikke forstå at det ikke vil bli noe kurs i Ungarn neste år. Dette er jo blitt en tradisjon!
Takk til en praktfull ungarsk familie med en usedvanlig gjestfrihet!

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s