Kvas i bøtter og spann


I dagens Aftenposten skriver vår mann i Moskva om den spesielle drikken som er kjent under navnet «kvas».
Alltid når jeg har med meg folk til Russland skal jeg introdusere dem for kvas. Når de da spør: Hva er det? Blir jeg ofte svar skyldig. Det er ikke lett å forklare. At det er en drikk som er laget på mørkt brød, at den kanskje ligner litt på vørterøl med en viss likhet til cola, eller for den som kjenner til tomtebrygg, er det også her visse likheter, det er omtrent det jeg sier. Så prøver man, og – ja, noe liker det, og noen ikke.

Kvas selges på gata

Kvas selges på gata

Mitt første møte med kvas var under mitt aller første besøk i Russland i 1974. Da sto det store tanker ute på gaten, og folk kom og fylte sine bøtter og sylteglass, eller de bare fylte et drikkeglass og drakk det der og da. Det samme glasset ble skylt i kaldt vann og brukt til neste mann. Det var billig og godt, særlig i sommervarmen.

amberye-soft-drink-kvass-without-sweeteners-kbac-85706858

Det var også drikkeautomater ute på gaten. Der sto et stort kjøkkenglass som man presset ned for å skylle, også det med kaldt vann, så puttet men en kopek (eller var det to?) inn i en sprekk, og det kom kvas ut og fylte glasset som man da drakk og satte glasset på plass. Hygienisk var det ikke, men vi måtte jo prøve, og vi ble ikke syke.
Senere har jeg merket meg at kvas har dukket opp i russisk litteratur langt tilbake på 1800-tallet. Det er altså lange tradisjoner bak denne drikken.

russian_drinks_03

I dag kan vi lese at den faktisk går tilbake til 1000-tallet. Underlig egentlig at den ikke er kjent i de nordiske land. Men både i Baltikum, Polen, Ukraina og Hviterussland er den kjent, og Sovjettiden brakte den også til Sentral-Asia.

Ukrainsk kvas

Ukrainsk kvas

Da Sovjetunionen falt, var det ikke lenge før de store tankene med kvas var borte fra gatene, og den kunne kjøpes på flaske i butikkene. Drikkeautomatene forsvant også.
I dag kan vi lese at denne omstruktureringen tok sin tid og kvassalget sank dramatisk mens ølsalget tok seg opp. Det har imidlertid snudd nå. De siste syv årene har ølsalget falt med 30 prosent mens kvassalget steg med 11-12 prosent bare i fjor.

Kvas er ikke cola. drikk Nikola!

Kvas er ikke cola.
drikk Nikola!

Intervjuet som er gjort med ukraineren som selger kvas i en kiosk i en av de store parkene i Moskva, forteller om en ung mann som har flyktet fra krigen i Ukraina og fått seg jobb i Moskva der han selger yndlingsdrikken sin. Han liker ikke øl og har bare forakt overfor vodka (!) og foretrekker kvas fremfor cola. Det virker som om kvas er tilbake på drikketronen igjen.

kvas

Vi kan også lese hvordan kvas er laget:
En blanding av malt og rugmel eller gammelt brød og sukker godt dynket i vann. Det skal stå og gjære, og det dannes eddiksyre som gir den en syrlig smak. Det dannes også små mengder etanol og kullsyre. Vanligvis er det svært lite alkohol i kvas, omtrent 1,5 prosent.
En av grunnene til at kvassalget falt så kraftig på 90-tallet, var selvfølgelig inntoget av Coca Cola og andre vestlige brusmerker. Det har nå snudd.
Det meldes at siden ølsalget går så sterkt ned, har Heineken også kastet seg på kvas og skal nå starte kvasproduksjon på fire av sine fabrikker i Russland.
Kanskje vil det føre til at kvas også blir introdusert på det internasjonale markedet? Det hadde vært artig. Jeg blir fast kunde.

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

2 svar til Kvas i bøtter og spann

  1. Niese sier:

    Flott innlegg!
    Husker godt hvordan vi sto i lange køer for å kjøpe kvas på 80tallet i Latvia. Vi var barn og det smakte godt!!!! Vi klarte knapt å holde de halvliters glassmuggene som kvas (og øl) ble tappet i. De svære tønnene med en tappekran er et flott barndomsminne for meg.
    Desverre har jeg ikke smakt så god kvass siden da. 😦

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s