Måker


For noen måneder siden så jeg et par asiatiske turister i Oslo som forfulgte en måke på gata for å få tatt et bilde av den.

Krykkje

Krykkje

– Ta bilde av ei måke! Tenkte jeg. Men så slo det meg at det kanskje var en sjelden fugl for dem.
Jeg er vokst opp med måker. De er en så naturlig del av livet at jeg ikke legger merke til dem, selv når de skriker!
Noen ganger har jeg hatt overnattingsgjester som har bemerket at «måkene skriker fælt på morgenen!» Det var da jeg begynte å legge merke til at hele flokker av måker ofte samler seg grytidlig på morgenen og holder et sabla leven. Antagelig har de gjort det bestandig, men jeg har sovet gjennom det hele i barndommen og ungdommen. Det blir som annen bakgrunnsstøy som man venner seg til, som trafikk eller naboens tunge skritt.
Jeg skjønner når Odd Børretzen synger at han hater måker. De har ikke vært våre yndlingsfugler. De har faktisk vært fryktelig irriterende. Det var nesten umulig å gå ut på svabergene på forsommeren når de lå på egg. Da kom de farende og sneiet hodene våre for å beskytte avkommet. Slukhalser er de også. De snapper maten foran småfuglene og sluker det meste rett ned uansett størrelse.

Bråkmaker

Bråkmaker

Men så, for noen få år siden, begynte vi å legge merke til at det var færre måker. De la sine egg langt inne på land, på tak, i blomsterkasser og på toppen av poppeltrærne som dannet hekker rundt omkring. Det var jo også en måke som hadde sitt reir mellom to spor på jernbanestasjonen i Tønsberg : http://www.tb.no/nyheter/tonsberg/makemor-har-rede-mellom-spor-2-og-3/s/5-76-70314
Mange ville ikke ha dem så nært og ødela eggene.

Sommermåke i Tønsberg

Sommermåke i Tønsberg

Men det er slik som med mye annet som er del av livet. Det er først når de blir borte at vi merker at vi savner dem. Så i år var vi så glade da vi så at ei måke la egg på toppen av et av kastanjetrærne våre. Vi fulgte med fra balkongen for å se om det kom noen unger, men noe må ha skjedd. Det kom aldri noen unger selv om måkemor lå lenge der oppe og ruget.
I et hus lenger oppe ble det derimot to måkeunger som vandret rundt i hagen en stund. Siste nyhet derfra er at de har lært å fly. Det skulle bety at de klarer seg. Ingen rev eller grevling har tatt dem, og nå er de i lufta og kommer seg unna våre firbente rovdyr.

Svartbak

Svartbak

Nå om dagen er det en god del måker i gården, i alle fall når vi legger ut noe mat. Og de er svære! Svartbakken er den største, og den må da være over en meter i vingespenn og glupsk. Den er også kongen, ingen av de andre mindre måkene tør å opponere mot den, så den får det akkurat som den vil.
De mindre måkene hører til de andre slektningene i måkefamilie som faktisk teller hele 50 forskjellige arter! Her i Norge har vi bare noen få av dem, men vi kjenner dem når vi hører navnene: fiskemåke, gråmåke, hettemåke, krykkje, sildemåke og svartbakk. Den siste er altså den største.

Hettemåke

Hettemåke

Når man undersøker litt nærmere, ser vi at det ikke bare er vi som innbiller oss at det er blitt færre måker. Det er blitt færre, og hettemåka er faktisk på rødlista. Det vil si at den er utrydningstruet! Det ville være fryktelig synd om disse sjøens fugler, forsvant.
Istedenfor å jage måkene, forsøker vi nå å ta vare på dem, la dem få spise det vi legger ut, og særlig er det stas med rekeskall. Det forsvinner fort om vi legger det ut på plenen, og det er akkurat mat for måker.

Odd Børretzen og måkene

Odd Børretzen og måkene

Jeg går ut fra at det er blitt sjeldnere med Mack øl og Måsegg i Nord-Norge også nå. Da jeg bodde i Tromsø midt på 80-tallet, var det måsegg å få kjøpt på kroene i byen, så jeg måtte også prøve. Forresten var det også slik at da jeg var liten, plukket vi måkeegg og laget omelett av dem. Det er det lenge siden det var slutt på.
Jeg vil altså slå et slag for måken og ikke hate den lenger slik som Børretzen gjorde med sin sang.

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Hvasser, Lokalsamfunnet. Bokmerk permalenken.

1 svar til Måker

  1. tone ragnhild sier:

    finu¸ filosofering takker

    Date: Sat, 1 Aug 2015 21:27:10 +0000 To: tonelunde@hotmail.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s