På økofestival i Sande


 Det går for langsomt med innføringen av økologisk mat her i landet! Jeg er utålmodig!

Derfor ville jeg se hva de får til på Økofestivalen i Sande i helgen.

http://www.okofestivalen.no/

Denne festivalen ble første gang arrangert i 2006 og har langsomt vokst til å bli den eneste og dermed største i sitt slag i landet.

Det var noe sånt som 70 forskjellige utstillere, de fleste plassert i store partytelt, og her ble tilbudt alle slags økologiske matvarer, drikke, kosmetikk og leker.

Det var morsomt å gå rundt og se på alt det som folk hadde på diskene sine. Og det var masse folk!

Landbruksminister Listhaug åpner økofestivalen

Landbruksminister Listhaug åpner økofestivalen

Vi kom i tide til å høre landbruksminister Sylvi Listhaug åpne festivalen. Ikke det at vi hadde så store forventninger til den dama, men det er nå greit å høre hva hun har å si. En minister er ikke lenger hva det var, og det har det kanskje heller ikke vært på lenge. Hun ser ut som en jentunge som går opp i mengden. Ikke mye seremoni eller body guards der!

Men i alle fall; hun åpnet med å si at hun var glad for å være der (!) i Sande som er en av de beste økobygdene i landet. Hele 15 % av det som dyrkes der i bygda er økologisk!!

På landsbasis er tallet et ganske annet: 1,45 %, sa hun. Stortinget har satt 15 % som mål, så det er temmelig langt igjen! Men det siste året har det vært god økning i salget av grønnsaker.

Hun oppfordret oss til å handle økologisk. Bare slik kan vi få en økning. Det vet vi jo, og det er noen av oss som virkelig gjør så godt vi kan! Men jeg ville nå tilføye at hun i hennes posisjon kan gjøre mer enn de flest av oss. Det må legges til rette mye bedre! Hun må slutte å fremme storskala landbruk og heller ta seg av de som virkelig trenger det, og sikre jorda for våre etterkommere!

Hun henviste til landets største dyrker av økologiske tomater som var til stede: Martin Danielsen fra Kjærs Gartneri i Våle. Veldig gode tomater!

Så var’a ferdig. FrP’ere flokket seg rundt henne, og vi gikk til bodene for å se og handle.

Landbruksministeren bakfra med en av sine

Landbruksministeren bakfra med en av sine «undersåtter»

Senere var det de lokale politikerne som skulle si hva de ville gjøre for økologisk landbruk. Regine Andersen, som er leder for Oikos, ledet det hele og holdt en innledning der hun også trakk frem Sande som en foregangskommune der flere institusjoner, som SFO, har satset på økologisk.

Politikerpanelet

Politikerpanelet

Å høre på politikerne er en selsom opplevelse. Det hørtes jo ut som om alle partiene var for å fremme økologien, bevare matjorda og alt det fine man kan tenke seg. Alle vil støtte festivalen i fremtiden, så dette blir nok fint!

Det var også to «eksperter» med i panelet, og den ene av dem var Øystein Haugerud, fylkesagronom i Buskerud og leder for prosjektet «Levende matjord». Han hadde med to beholdere med vann. Ned i dem senket han to fuglematholdere med en jordklump inni. Den ene klumpen var fra matjord med konvensjonell dyrking, og den andre var fra kanten av jordet der det ikke var dyrket noe. Det var helt tydelig å se hvordan den første løste seg opp i vannet og gjorde det grumsete mens den andre holdt vannet klart. Det var sjokkerende å se hvordan jorda løses opp, eroderes og forsvinner – for alltid!

Der fikk politikerne – og vi – noe å tenke på!

 

Mange fine boder

Mange fine boder

Senere på dagen var det opptreden og musikk, og i kveld skal det være konsert med Ole Paus der i bygda. I morgen fortsetter det med fokus på barn.

Det må ha vært flere tusen mennesker der i dag. Allikevel var det fint å finne en plass å sitte, det var greit å komme frem til diskene, litt kø her og der, men det gikk veldig greit, og vi fikk handlet, spist og drukket og blitt begeistret for at så mange mennesker kommer til noe slikt. Det var nesten ingen kjente der en gang! Så vi er ikke alene! Og været var strålende! Bedre enn det har vært i hele sommer!

IMG_3454

Et flott initiativ! Vi kommer igjen neste år!

Bare en liten ting: de må skaffe kildesortering! Og det må være mulig å få kjøpt vegetarmat!

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s