Flyktningetoget


 Da jeg kom inn i kupeen på toget som skulle ta meg fra Budapest til München midt i juli i sommer, så jeg at min reserverte plass var besatt. Det var en pent kledd, mørk mann som satt der. Jeg tok opp billetten min, viste ham og sa på engelsk og tysk at det var min plass. Han reiste seg, smilte høflig og overlot meg plassen. Det var tydelig at han ikke helt forsto, men protesterte ikke på noen måte. Mannen ved siden av ham, reiste seg også, og de fant en annen plass.

TOPSHOTS Migrants and refugees crowd the platforms at the Keleti (eastern) railway station in Budapest on September 1, 2015. Keleti, the biggest Hungarian railway station was closed today as police evacuated people trying to get on trains bound for Germany. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

TOPSHOTS
Migrants and refugees crowd the platforms at the Keleti (eastern) railway station in Budapest on September 1, 2015. Keleti, the biggest Hungarian railway station was closed today as police evacuated people trying to get on trains bound for Germany. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Etter en stund kom han tilbake og viste meg billetten sin med et spørsmålstegn skrevet i ansiktet. Om jeg kunne si hvilken plass han hadde?

Jeg gransket billetten hans, men fant ikke noen plassangivelse. Jeg prøvde meg med «no seat» og «no reservation», men er ikke sikker om han forsto, så jeg prøvde meg med »open», og det gjentok han og viste til kameraten; «open».

De fant seg allikevel plasser, og jeg så at det var flere unge menn som fulgte med på det som skjedde. De vekslet noen ord som jeg forsøkte å finne ut var på hvilket språk, men hørte ikke ett ord jeg kunne gjenkjenne.

Budapest. Foto: Laszlo Balogh/Reuters

Budapest. Foto: Laszlo Balogh/Reuters

Jeg lurte veldig på hvor disse kunne være fra. Først tenkte jeg sigøynere, men de var så vanlig kledd og oppførte seg på en annen måte. Så tenkte jeg nordafrikanere eller arabere, men jeg kunne ikke gjenkjenne språket deres som arabisk, så jeg ga opp.

I ettertid har jeg forstått at dette var en del av flyktningestrømmen som nå har tatt helt av og skaper totalt kaos på jernbanestasjonen i Budapest.

Da toget mitt kom til Wien, kom mannen og hans følge tilbake til meg og spurte: «Austria? Germany?» Jeg svarte at det var Østerrike og at vi var i Wien (Vienna), men det virket ikke som han forsto, og flere av dem snakket seg i mellom. De fant til slutt ut at de skulle gå av, tok de små veskene sine ned fra hylla, og en ung mann glemte solbrillene sine på bordet, så jeg fikk ropt etter ham, og han kom tilbake og hentet dem, smilte og bukket til takk.

Slik er det altså å se flyktningekatastrofen på nært hold og ikke skjønne hva man ser.

Politi utenfor Keleti stasjonen. Foto: Guri Norstrøm/-NRK

Politi utenfor Keleti stasjonen. Foto: Guri Norstrøm/-NRK

Nå om dagen ser jeg bilder og direktesending fra Keleti stasjonen i Budapest, og det ser totalt vilt ut. Også i sommer for 1,5 måned siden, var det matutdeling der, men det var ikke mer folk enn på de andre stasjonene på en travel sommerdag med ryggsekkturister og folk med store kofferter i grupper fra Asia og Amerika.

De ungarerne jeg snakket med var beskjemmet over gjerdet som ble satt opp mot flyktningestrømmen, noen hadde venner som meldte seg frivillig til matutdeling og hjelp til flyktningene, og de ville gjøre noe på skolene sine for å samle inn penger og nødvendigheter. Hvordan de klarer det nå, vet jeg ikke. Dette må være mer enn de kan håndtere.

Overfylt tog fra Budapest til Wien. Det var det samme toget jeg tok i juli.

Overfylt tog fra Budapest til Wien. Det var det samme toget jeg tok i juli.

For 60 år siden var det ungarerne som var på flukt. Det var 200.000 som forlot landet etter at opprøret var slått ned på høsten 1956. Noen av dem kom til Norge og har blitt en del av samfunnet vårt.

Tidene forandrer seg. Hvem står for tur neste gang?

 

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Hverdagsbetraktninger, Reiser. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s