En sensommerdag i hagen


De beste månedene på Hvasser er mai og september, og nå er det akkurat september. Det er stille overalt, bare barneglam fra leirskolen, men det er ingen feriegjester, ingen fresende hurtigbåter på vannet, ganske folketomt på brygga eller skrik fra fester og høy musikk utover natta, og sola er ennå så varm at man kan sitte i hagen midt på dagen.

Både gammel og ung livner til i finværet

Både gammel og ung livner til i finværet

Lufta er krystallklar, himmelen knallblå, og sola varmer godt i kinna. Gresset gror ennå, buskene spretter, rosene åpner seg, og de to plommene på det nye plommetreet er blitt røde.

Våre to plommer. Det var en tredje, men den falt av for noen dager siden.

Våre to plommer. Det var en tredje, men den falt av for noen dager siden.

Den raserte hagen har kommet seg selv om noen busker er døde, og ett av trærne ser stusselig ut, og «jorda» som er lagt på er usedvanlig dårlig, steinhard og ligner ikke på jord en gang.

Ikke så godt å se om disse trærne har kommet seg noe særlig i løpet av sommeren, men grønt er det blitt!

Ikke så godt å se om disse trærne har kommet seg noe særlig i løpet av sommeren, men grønt er det blitt!

I dag har livet i hagen vært på sitt beste. Det har surret med bier, humler og enkelte veps, og særlig var det mye liv rundt sitronmelissen. Der dukket det opp den første sommerfuglen. Den var rødbrun med flere farger, men snart så jeg både en gul og en hvit sommerfugl. Det er vanligvis ikke mange av dem å se lenger, derfor er det så hyggelig når du ser flere på en dag som i dag.

Humle i sitronmelissen

Humle i sitronmelissen

Humledøden har det vært mye fokus på. Derfor er det herlig å se at humlene surrer både på erteblomstene, rosene og – særlig på sitronmelissen. De kommer også inn, og da har vi et eget glass stående for å få dem ut igjen uten å skade dem.

Sitronmelissen

Sitronmelissen

Småfugler er det også mange av. Et tredvetalls spurver holder til rundt oss, og av og til kommer de alle til fuglehuset for å få mat, eller de setter seg på toppen av tujaen og holder et øredøvende leven med sine små struper. Linerle er det også mange av. De hopper rundt og vipper med stjerten. I dag var det en som prøvde seg på et bad i vannet som samler seg rundt trestammen når jeg vanner. Men den hoppet fort ut igjen. Rett etterpå så jeg den ha noe stort i nebbet, og jammen var det en sommerfugl den hadde tatt! Den klarte å rive seg løs, men linerlen klarte å fange den igjen og virret med hodet for å riste livet ut av den! Uff, naturen er brutal!

En hvit sommerfugl i erteblomstene.

En hvit sommerfugl i erteblomstene.

Men måkene var ikke å se i dag. Til tross for at vi la ut reker på plenen, var det ikke ei måke å se, så kråkene forsynte seg grådig av lekkerbiskene. De fikk ha dem helt for seg selv. Hvor er det blitt av måkene? De pleier å skrike her ute på plenen fra tidlig morgen!

Trivelig er det å se barna på leirskolen ute på vannet i kanoer. Når de kommer til lands, er de som kalver og løper og hopper rundt i ren fryd.

Midt i dette går jeg bedagelig rundt, raker bort vissent gress, luker litt rundt buskene, vanner og inspiserer trær og busker for ørtende gang for å se om det spirer.

Vaskemaskinen sier i fra at vasken er ferdig, og den kan henges opp ute i sola og blir tørr på rekordtid.

Vi nivanner og heier på disse syrinene slik at de skal vokse fort og skjule de skrekkelige hyttene foran oss.

Vi nivanner og heier på disse syrinene slik at de skal vokse fort og skjule de skrekkelige hyttene foran oss.

Når jeg så kan sette meg i sola med en kopp kaffe og nyte stillheten og varmen, vet jeg helt klart at jeg er blant de privilegerte her i verden.

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Hvasser. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s