En formue i munnen!


Når jeg sitter i tannlegestolen, forsøker jeg å tenke på alt mulig annet enn det som foregår med meg. Gapende så kjevene nesten sprekker er det ikke lett å konsentrere seg om noe annet, men som oftest klarer jeg det. Jeg har diktet på rim og rytme, jeg har lagt planer for de neste dagene eller tenkt på turen til utlandet som venter, men denne gangen tenkte jeg på den formuen jeg har i munnen.

Amalgam

Amalgam

Som de fleste andre av min generasjon ble tennene fylt opp med amalgam. Det sorte stoffet som inneholder mer bly enn godt er, fylte snart hele tanngarden min. Så gikk det noen år, og jeg kom til en tannlege som var flammende opptatt av å bekjempe amalgam. Han fortalte meg at et av de argumentene som slo best an, var da de fant ut at ved kremasjon ble det funnet så mye miljøgifter at det var alarmerende, ikke minst bly fra amalgam! Da var det flere som skjønte at det kanskje ikke var så lurt å fortsette med dette blyholdige stoffet.

For min del førte det til å begynne å fjerne amalgam fra tann etter tann. Ja, jeg kunne bestemme selv hva jeg ville, men noen av tennene var i ferd med å sprekke, noen var det kommet hull under, og noen var skikkelig stygge med alt det svarte stoffet i.

Så begynte kronene å komme. Den ene blykula etter den andre ble fjernet, og det kom en krone på i stedet. Men kroner er dyre! Hvordan jeg klarte å betale dem alle sammen, er meg en gåte, men de kom på plass, og munnen er full av kroner i dag.

htGHqefVryBnmWI6Y4COvAiNtMz2KufqQ-SgB2RVqhxw

Etter hvert som man blir eldre skjønner man at det faktisk er en del penger som skal til for alle verkstedsbesøkene. Foruten tannlegen kan det jo bli en legetime eller to. Ikke det at jeg renner dørstokken ned hos fastlegen, men det hender jo at man lurer på noe og må ta en sjekk, og noen ganger følger det en resept med på kjøpet. Da er det ikke godt å ha minstepensjon.

Føttene trenger også stell etter hvert. Fotpleieren min skjærer ofte av mye på strategiske steder under foten, filer og pusser, klipper og maserer. En føler seg vel etterpå og går som på fløyel i noen dager. Jeg tror også at det virker inn på allmenntilstanden. Mye slaggstoffer som går ut gjennom føttene. Noen fotterapeuter har ikke skjønt hvor dyrebare de er og gir timer for en billig penge, særlig til pensjonister.

Så er det frisøren da, som jeg har skrevet om før her på bloggen. De vet hvor viktige de er! For en halv time her betaler jeg dobbelt så mye som for en time hos fotpleieren! Hodet er visst veldig mye viktigere enn føttene. Ja, man ser jo hodet før man ser føttene, så det er vel her det ligger.

fotpleie-stell-av-føtter-oslo-spa-norge-maske-filing-stell-300x300

Så er det massøren og fysioterapeuten. De har jeg bare sporadisk stiftet bekjentskap med, så der slipper jeg billig unna. Men så er det homeopaten eller akupunktøren. Det må til noen ganger. Da er det en arme eller et ben som skal repareres, og bra blir det, så det er ingen problemer å betale det det koster, men verkstedregning er det uansett.

Bruktbiler har ofte – og ganske forståelig – høyere verkstedregninger enn nye biler. Slik er det vel med oss mennesker også. Jeg husker jeg tenkte da jeg ble over femti at jeg var kommet i reparasjonsalderen. Den tiltar med årene.

978x

Det er da jeg tenker på formuen jeg har i tennene. Kronene står jo der, og de er verdt litt over 8000 kr hver seg. Jeg vet ikke hvor mange jeg har, men det må da være bortimot 10 av dem nå, så det blir jo en sum av det! Tenk om det kunne tjene som sparebøsse. Da hadde det blitt lettere å være minstepensjonist, men så vil man jo gjerne ha de tennene da.

 

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s