St. Petersburg blir grønnere


Det er ingen tvil, verden blir grønnere, kanskje ikke i det store med utslippene som stadig vokser, men i alle fall i det små med grønne lunger, dyrking på tak, kurs i kompostlaging, kildesortering, økologiske varer og vegetarkafeer.

Det skjer i vår lille hverdag, og det skjer – ikke minst – i de store byene.

Etter et besøk i London tidligere i høst og en togtur gjennom Europa i sommer, har jeg sett det selv; solcellepaneler på veldig mange tak sør i Tyskland og mange økologiske kafeer og restauranter i storbyene,

Så også i St. Petersburg.

Den grønne døra inn til Ukrop.

Den grønne døra inn til Ukrop.

I går støtte vi på en kafe som heter Ukrop («dill») på Malaja Konjusjenaja, rett ved den store Gogol statuen der. Døra var grønn og innbydende, og det sto et stativ med bysykler utenfor. Dette var noe for oss!

Ganske riktig. Inne var det grønt, svært trivelig atmosfære og en innbydende meny med både raw food, vegan og vegetariske retter. Personalet er unge og blide mennesker som snakker godt engelsk. På spørsmål fikk vi vite at kafeen har holdt på i et par år og har avleggere flere steder i byen. Det er blitt fire stykker av dem nå.

Ravioli

Ravioli

IMG_3633

Vi bestilte en gresskarsuppe, hjemmelagede ravioli med spinat og pinjekjerner og en spagetti laget av bokhvete med diverse grønnsaker til. Som dessert tok vi sjokoladekake og te.

Elsk!

Elsk!

Vi så oss rundt i lokalet og fant at det var bare russere å se. De var i alle aldre med overvekt av unge mennesker under tredve som satt med sin pc, sin mobiltelefon eller pratet med en venn. Kelneren så veldig nordisk ut og kunne ikke være mer enn 25. En ung dame med eksotisk utseende og en jente med nordisk lyst hår serverte også. De var blide og serviceminded.

Da rettene kom, var de lekkert dandert med fine farger og svært innbydende.

Potetgrateng med brokkoli

Potetgrateng med brokkoli

Sjokoladekaken hadde fått et ord på den hvite tallerkenen der det sto «ljubi» som på russisk betyr «elsk».

Det smakte veldig godt, alt sammen, så vi ble sittende lenge og vel og nyte rettene.

Vi bare måtte tilbake i dag å prøve ut noe mer. Det samme serveringspersonalet ønsket oss velkommen med et gjenkjennende smil, og vi fant et bord med utsikt.

I dag ble det potetgrateng med brokkoli og ost og en ostekake til dessert. Lekkert!

Ostekake. "Drøm!"

Ostekake. «Drøm!»

Mens det regnet ute, satt vi i grønne omgivelser inne og pratet om utviklingen av det grønne samfunnet. På toalettet var det oppfordring til å bruke så lite tørkepapir som mulig og ikke la vannet renne unødvendig.

Utenfor vinduet så vi rett på Gogol der han står med kappen tullet rundt seg og ser granskende på de forbipasserende. Hans blikk er så levende at det er som om han følger deg med øynene, nesten litt spooky.

Titt deg, Gogol!

Titt deg, Gogol!

Inne på kafeen er det absolutt etter vår smak og kan anbefales til alle som er i St. Petersburg og ikke vil ha en kjøttmiddag, men en velsmakende grønnsaksrett til beste for kropp, sjel og miljø.

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Reiser, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s