Endelig noen som har ambisjoner for miljøet!


Vi har ventet lenge. Ja, det var som om vi ikke trodde det ville komme noen gang. Tilliten til politikerne har bare forvitret etter hvert som klimamålene bare har blitt skjøvet til side. Viljen til endring eller motet til å ta tøffe avgjørelser så ut til å være ikke-eksisterende.

Da vi hørte at MDG i Tønsberg hadde inngått en avtale med Høyre og Frp, trodde vi ikke våre egne ører. Er det mulig? Skuffelsen var til å ta og føle på, og er det ennå.

Så kom meldingen fra Oslo i går og en liste over mål som bare lyder som musikk i våre ører. Om de ikke klarer å gjennomføre mer enn halvparten av det, er det fortsatt bra.

Forsiden på dagens Aftenposten. Foto: Vidar Ruud. NTB SCANPIX

Forsiden på dagens Aftenposten. Foto: Vidar Ruud. NTB SCANPIX

De som har lest min blogg før eller kjenner meg, vet at jeg er en ihuga antibilist. Ikke fordi jeg mener at bilen ikke er nødvendig, men fordi den er et så synlig tegn på vår egoisme og isolasjon fra omverden og viser en total forakt for miljøet.

Når det da kommer forslag om bilfritt sentrum og kutt i veibygging, lyder det fremtidsrettet og helt riktig. Kommentarene i avisene i dag er da også ganske interessante. Det er som om noen ikke helt våger å tro, men øyner her et historisk tidsskifte som det blir kalt. Går dette samarbeidet mellom AP og MDG bra, kan det få store følger ved stortingsvalget, så det er svært viktig nå å ta de riktige skrittene.

Som Aftenpostens kommentator Thomas Boe Hornburg skriver:

«Vi etterlates med bare to mulige utfall: Enten skuffer de rødgrønne i Oslo stort på klima- og miljøområdet, eller så forandrer de byen mer enn de aller fleste av oss trodde var mulig på fire år.»

Skal dette virkelig bli forandret?

Skal dette virkelig bli forandret?

Det er vel ingen tvil om at vi alle ønsker et bedre miljø, at vi vil ha renere luft, mindre søppel og mer grønt i byen, men vi får det bare ikke til. Kanskje gjør de det i Oslo nå!

Transport står for 60 % av utslippene i Oslo, så skal de ned, må mye av biltrafikken stanses, skriver kommentatoren. «Det finnes ingen annen vei.»

Vi Oslo bli et eksempel til etterfølgelse?

Vil Oslo bli et eksempel til etterfølgelse?

«Men hvor effektive slike tiltak vil være og hvor mye motstand de vil møte, avhenger helt av hvor tøffe byens nye byråd vil og tør være.

Å halvere Oslos utslipp krever at adferden til de fleste av oss endres raskt.»

Slik skrives det i Aftenposten i dag, og det er jo noe vi alle vet, men for få av oss har gjort noe med det. Nå håper vi på et tøft byråd.

Kan dette uheldige partnerskapet virkelig gjøre noe for miljøet i Tønsberg?

Kan dette uheldige partnerskapet virkelig gjøre noe for miljøet i Tønsberg?

Dernest håper vi på at dette smitter til resten av landet, og vi følger nøye med i Tønsberg på hva de nye lokale makthaverne vil gjøre. Jeg er skeptisk, veldig skeptisk, til det samarbeidet som tegner seg her. Slike ambisjoner som i Oslo tror jeg ikke noen av de lokale politikerne i Tønsberg har guts til. Det gjenstår og motbevise. Om de ikke gjør det, vet de hva slags konsekvenser det får for dem – og oss!

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø. Bokmerk permalenken.

2 svar til Endelig noen som har ambisjoner for miljøet!

  1. Ikke uenig, Astrid, men vår erfaring fra det såkalte «Sceneskift Theresesgate» var at det var dårlig planlagt, iverksatt over hodene på folk og uten hensyn til konstruktive forslag enn si protester fra lokalbefolkningen. Situasjonen i dag er en merkelig form for uuttalt kompromiss, en våpenhvile, hvor folk parkerer ulovlig men sjelden eller aldri får bot for det. Lokalt fremstår det hele nå som en temlig latterlig historie som defiitivt har gjort mye for å diskreditere nye initiativer av dette slag. Dårlig gjennomførte tiltak kan noen ganger være verre enn ingen tiltak. Så det er ikke nok å være tøff, man må få folk med seg, ellers går det ikke. Og skal man få folk med seg må man informere dem og involvere dem og høre på hva de har å si. Ellers vekker man bare motstand mot det man står for. Som du naturligvis vet like godt som jeg. (: – Ellers takk for fin blogg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s