Russiskkurs


Nok et semester går mot sin slutt, og nok en gruppe mennesker her i distriktet har fått en innføring i det russiske språk. De var 11 som startet ut tidlig i høst, og det er 9 igjen. Det er meget bra!

k

Når det glimter til i øyne og utbruddet kommer: «Å! Det forsto jeg!», er det veldig gøy. Eller: «Er det derfor det heter….? Da skjønner jeg det!»

En kom og fortalte at han hadde begynt å kalle sønnen med farsnavn etter å ha lært om navnesystemet, og skuffelsen over at Bolsjoj teateret bare betyr Det store teatret, er evig.

Når vi hører hvordan vi på norsk konsekvent bruker feil trykk på russiske navn, blir det morsomt, og en sa: «Når du sier det med norsk uttale, høres det så innmari teit ut!» Ja, sa jeg, det blir omtrent som «holmestrandengelsk»!

Russisk har vært et språk som nordmenn har hatt bruk for i mange hundre år, i alle fall i nord der russenorsken levde lenge. Våre tidligste slavister som Olaf Broch og Erik Krag gikk i bresjen for å skrive om og undervise i russisk språk, litteratur og kultur.

skjermbilde

Da jeg begynte å studere russisk på nyåret 1974, var det mørkeste Brezjnevtid, og man skulle tro at ikke mange var interessert i det språket, men tilsiget av studenter var jevnt. Vi var 15-20 som begynte på forkurset og 12 som gikk helt ut med mellomfag 2,5 år senere.

IMG_3635

Mer enn en mannsalder senere holder jeg fortsatt på med språket, nå som lærer, og det har jeg gjort i veldig lang tid. Russiskkursene på Folkeuniversitetet i Tønsberg har gått i bølger. Det første hadde jeg i begynnelsen av 80-tallet. Så har det vært lange perioder der det ikke har vært noen etterspørsel, men så for tre år siden kom det igjen en forespørsel om å ta et kurs. Det hadde ikke vært noen som spurte etter russisk på lenge, men de ville forsøke seg med et kurs i russisk kultur. Jeg fikk full frihet og la opp et opplegg med litteratur og historie. Det var ganske vellykket, og da fulgte vi opp med et tilbud om et språkkurs. Siden har jeg holdt på, og nå i høst har jeg tre kurs gående, fire brave mennesker går sitt femte semester, og kan nå lese «ordentlig» litteratur, fire andre holder på med tredje semester og er over halvveis i den glimrende danske læreboka vår, og det siste kurset er nybegynnere. Det betyr at 19 personer har holdt på å bale med det russiske språk i Tønsbergdistriktet i høst.

Det er langt til neste russiskkurs. Du må helt til Oslo for å finne et, så vi er blitt eksklusive her i byen!

Vi fortsetter over jul med alle tre kursene om vi blir nok deltagere, så vet du om noen som er interessert, er det bare å melde seg til Folkeuniversitetet i Tønsberg!

 

Dette innlegget ble publisert i Russland, Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s