Omreisende i julemarkeder


Så er NorBalSam blitt en omreisende virksomhet i førjulstida. For fjerde år på rad er vår bod «Du store verden» ute på julemarkeder på flere steinerskoler.

IMG_3728

De første var helgen før advent, og da var vi til stede i Vestfold, Nesodden, Bærum, Fredrikstad og Hurum. Denne helgen er vi på Hovseter, Skjold i Bergen og på Gjøvik, og neste helg er det Lillehammer og Nordstrand.

Vår lille gruppe på et titalls mennesker har en stor jobb for å få logistikken til å gå opp. Varene skal fordeles, det skal lages overleveringer av restene, penger skal inn på konto, og kontakter skal gjøres med de enkelte skolene.

I går var et eksempel på logistisk helklaff; jeg kom fra Gjøvik med tog, og vi visste at jeg hadde for få jentedukker igjen. Da stilte en opp på Lysaker stasjon ved døren til min vogn da jeg stoppet et minutt der. Hun hadde med en veske og overleverte til meg. Nå har jeg nok jentedukker og kalimbaer for Lillehammer neste helg!

IMG_3727

Å komme på besøk til steinerskolene på denne måten er veldig interessant.

Den største disken  har vi på vår egen skole på Nøtterøy. Der rigger vi opp fredag ettermiddag og kveld, og det er mye som skal bæres fra skapene og til klasserommet der vi skal selge. Vi får masse plass og kan spre alle typer dukker, nepalske uroer og tova vesker og punger, russiske sjal, porselen og småpjus, vaskenøtter og håndklær av økologisk bomull, sokker og votter, smykker fra Singapore, sjal i silke, viskose og ull, keramikk,  kalimbaer og håndmalte egg fra Ungarn. Vi kan okkupere et helt klasserom! De fleste folk kjenner oss og vet hva vi kan tilby, og varene går unna.

IMG_3662

På Grav i Bærum har de to dagers marked. Vi har en fast kontakt i julemarkedsansvarlig som har vært den samme i flere år, og et sted er satt av til oss. Der får vi bord og duker og rigger oss til på et betraktelig mindre område enn hos oss selv. Vi sto i år ved siden av steinsalget og fikk nye venner der. Folk strømmer på, men det er ikke det store trykket. Her er gjerne kongefamilien fordi noen av barna går der, så det er morsomt å selge fingerdukker til dronningen som er svært interessert og spør mye. Inntektene på det markedet er meget gode.

På Hurum har vi en trofast selger som gjør hele jobben for oss. Det er en liten skole, så salget er ikke stort, men det er tydeligvis nok folk som setter pris på de fine dukkene, så boden er blitt fast der.

IMG_3666

På Fredrikstad har vi vært de to siste årene. Det er litt kronglete å komme dit uten bil, men med litt hjelp i begge ender går det bra. I år hadde vi bil, og bord med duk sto klart for oss. Vi dynget opp med varer, og folk strømmet på. Det er masse folk på markedet der, og de er nysgjerrige på alt vi har. Vaskenøttene vekker interesse, og for hver pakke jeg selger tenker jeg at «der går det litt mindre forurensing ut i vannet». Dukker og sjal og linkjoler går over i andre hender. Riktig trivelig å være på besøk i Fredrikstad og mange gamle kjente å treffe.

Så er det Nesodden. Der har jeg ikke selv vært, men de melder om meget hyggelig stemning, at de er veldig glade for at vi kommer, masse mennesker og svært godt salg. De vil gjerne at vi kommer tilbake neste år.

IMG_2743

Denne helgen er det Hovseter. Det er det største og mest pretensiøse julemarkedet som fins. Middelaldertema med hel gris på grill, store telt ute med servering av lekre grillretter, leker for barn av mange slag og mange boder i alle hus. Det kryr av mennesker, og mange av dem er utstyrt med fete lommebøker. Her vet de at de kan finne kvalitet og er klare for julegavekjøp. I fjor sto vi i et rom sammen med bestemødrenes bod. Imponerende innsats av de eldste! For oss er Hovseter en gullgruve, så herfra strømmer det mye ressurser ut til vår mange prosjekter rundt omkring i verden.

Selv var jeg på Gjøvik i går. En liten skole, men i god vekst. På 90-tallet en gang var det krise fordi de hadde bare litt over 30 elever. Nå har de 90 elever, og det er fullt for den er bare godkjent for 90, og det er noen på venteliste. Nå søker de om utvidelse til 140 elever og er klare for bygging av ungdomsbygg. Her er det noen ivrige lærere som gjerne vil ha oss på besøk. Derfor la jeg ut i otta i går morges og var på Gjøvik til kl. 11.00. De hadde satt av et fint bord med duk til oss i barnehagen, og det var godt trøkk fra starten. Hyggelig stemning, mange lovord til oss og vårt arbeid og godt salg. Vi kommer gjerne igjen!

IMG_3220

En av oss er i Bergen i dag og legger ut våre varer på Skjold. Det er også en ganske liten skole, men det pleier å være mange mennesker og godt salg. Der har vi også gode støttespillere som hjelper til med overnatting, rigging og salg. Det er langt å reise, men for en som også har venner og familie der, er det fint å komme over fjellet og gjøre en innsats.

Da står Lillehammer igjen neste helg. Det er en liten skole, og de siste årene har det vært litt tynt med folk. De har en lekker bod med varer fra Aukrust gård som vi alle kan misunne dem. Vi står gjerne i salen der det også er opptreden og juletre, så alle må innom der. Mange av de besøkende ser ofte ut som om de komme rett fra skitur, det er høy lusekoftefaktor, og salget er nok ikke som mange andre steder, men det er hyggelig å komme til Lillehammer, og vi er hjertelig velkommen.

I år er vi også velkommen til Nordstrand. Det blir en ny erfaring for oss, så det gjenstår å se.

IMG_3482

Det er altså travle tider for oss i NorBalSam før jul. Da kan vi komme sammen etter alt dette og fordele pengene til oppbygging av skoler og barnehager i Peru, Colombia og Sør-Afrika, støtte til barnehjem i Kenya og Russland, støtte til skoler i Baltikum, Russland, Nepal og Kirgisistan. Det gleder vi oss til.

 

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s