Vaskenøtter


At vaskemidler er med på å forurense innsjøer, elver og fjorder er gammelt nytt. Det er særlig fosfatene som gjør sitt til å stimulerer algeveksten i vannet, som er et problem. Det har derfor vært forsøkt å drive kampanjer for vaskemidler uten fosfat, men da er andre tilsettingsstoffer ofte brukt i stedet.

Noen (som jeg selv) har brukt Sonett vaskepulver som er raskt nedbrytbart og miljøvennlig, men inneholder (riktignok økologisk) palmeolje.

nut

For noen år siden oppdaget jeg vaskenøtter. Det kalles også «såpebær» eller «soapnuts» på engelsk og vokser naturlig i India og Nepal.

Skallet i disse inneholder saponin som virker som såpe i kontakt med varmt vann. Her er ingen tilsettingsstoffer, ingen duft stoffer og rengjør klærne skånsomt. Og det blir ingen utslipp til vassdrag og ingen kjemiske stoffer i klærne.

146757812_459

Det er bare å ta 4-6 halve skall, legge dem oppi en «vaskesekk» og slippe den oppi vaskemaskinen. De er virksomme i vann med 30 til 90 grader.

Vaskenøttene inneholder ingen form for blekemiddel, så hvitt tøy kan bli grått etter noen omganger, men da er det bare å tilsette et økologisk blekemiddel for hver 3. eller 4. vask.

Vi har videreformidlet disse vaskenøttene i vår bod «Du store verden» på diverse julemarkeder rundt omkring, og flere og flere blir nysgjerrige på dem. De fleste har aldri hørt om dem, men kjøper gjerne en pose for å prøve når de får høre om virkningene. Noen få sier at de allerede bruker dem.

70f4ccc228ca4b8c570ac26a88ce5734

En dame på Gjøvik som allerede kjente til dem og bruker dem jevnlig utbrøt: «Hadde flere brukt disse, hadde Mjøsa vært helt annerledes!»

Foruten at vi selger dem i vår bod, kan de kjøpes i flere butikker som er spesialisert på miljø og økologiske varer. De selges også i fairtrade  butikken i Storgata i Oslo.

Selv tenker jeg hver gang jeg selger en pose vaskenøtter at «der bidro jeg til litt mindre utslipp!» Ganske godt å tenke på!

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s