Spiondrama fra Den Kalde Krigen


I dag kan Den Kalde Krigen virke som en absurd film eller roman. At den var virkelig er nesten ikke til å tro selv for den som har opplevd den i eget liv.

Nå har vi en film på kino som minner oss på absurditetene fra den gang.

Spielberg

Steven Spielberg sier at han er veldig opptatt av historie, og her har han kastet seg over et av høydepunktene i Den Kalde Krigen, nemlig det som ble kalt «U-2-affæren».

Det skjedde den 1. mai 1960. Da ble det sendt et amerikansk fly av typen U 2 fra Peshawar i Pakistan med retning Bodø. Det skulle fly i stor høyde (70.000 fot) over Sovjet og fotografere installasjoner av interkontinentale missiler rundt Sverdlovsk. Flyet var utstyrt med spesialkameraer, og piloten Gary Powers hadde med seg rubler og smykker for bestikkelser hvis han skulle bli tatt.

imagesKT4TN8K3

Mot alle odds klarte Sovjet å skyte ned flyet og ta Powers til fange.

At Powers var i live ble først holdt hemmelig da Nikita Khrusjtsjov gikk ut og fortalte at et amerikansk fly var skutt ned. Da hevdet USA at det var et forskningsfly fra NASA som hadde kommet ut av kurs.

Det var kanskje akkurat det Khrusjtsjov ville fremprovosere: at amerikanerne skulle komme med sine forklaringer som russerne visste var løgn.

Khrusjtsjov kom da ut og sa at han hadde bevisst holdt tilbake hemmeligheten om at piloten var i live. Det kompliserte situasjonen for amerikanerne.

Nordmennene nektet også for at flyet hadde vært på vei til Bodø selv om en mann sto klar der til å ta flyet ut av Norge.

Det hele ble en pinlig affære for både USA og Norge og viser Den Kalde Krigens underlige spill.

photo-abel-rudolf21

Noen år tidligere, i 1957, ble Rudolf Abel arrestert i USA som spion for Sovjet. Advokaten hans klarte å forhindre at han ble dømt til døden, men fikk 45 års fengsel. Det kunne jo være greit å ha en sovjetisk spion å bytte ut om Sovjet skulle arrestere en amerikansk spion.

Slik ble det også. I 1962 ble den samme advokaten bedt om å forhandle frem en fangeutveksling av de to spionene. Og en kald februardag samme år ble de to utvekslet på selve «spionbroa», Glienicker Brücke» i Berlin.

glienicker-bruecke-3

Dette er det Spielberg forteller om i sin film «Bridge of spies» som altså går på kinoene nå.

Som advokaten Donovan er Tom Hanks en strålende figur. Han kjemper for en slags rettferdighet i det hele og får et hjerte for den underlige mannen Abel.

Det har kommet frem at Abel, som egentlig het Fisher, bodde noen år i Norge på 30-tallet og ellers hadde vokst opp i England. I filmen er han en ekstremt rolig og flegmatisk fyr som gjør sine oppgaver med stort mot. Hans replikker sitter som spikret i oss etterpå. Hver gang når spenningen stiger og hans skjebne skal avgjøres, blir han spurt om han ikke er engstelig. Da ser han bare sløvt på dem og spør: «Does it help?»

standing-man-3

Han forteller også historien om mannen som han som gutt så bli slått og hele tiden reiste seg igjen. Han var en «stoikij muzjik» (oversatt som «standing man»)og skulle bli hans forbilde. Han blir en imponerende figur.

Tom Hanks

Filmen er svært edruelig laget, litt amerikansk utbrodert helt på slutten og et par ganger er russerne fremstilt litt overdrevent, men ikke så det forstyrrer nevneverdig. Historien er fortalt bortimot dokumentarisk, og vi kommer nært innpå tiden. Vi får en titt inn i byggingen av Berlinmuren, og forskjellene på de to sidene av byen. Gjengen som stjeler advokatens frakk er nok vel overdramatisert, men heller ikke dette forstyrrer helheten.

Det er særlig spionen Rudolf Abel og advokaten James B. Donovan som brenner seg inn i minnet. En absolutt severdig film!

 

 

Dette innlegget ble publisert i Film, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s