Juleavslutning med borsj


Det ble ikke gløgg og pepperkaker i år. Men det skal det vel heller ikke være når russiskstudenter skal ha juleavslutning!?

imagesCPIV2TB2

Det var den store begynnergruppen som har kavet seg gjennom en høst med det nye språket, strevet med det nye alfabetet og de nye lydene og latt seg overvelde av grammatikkens mange finesser. Så var det de som har tilbakelagt sitt tredje halvår og nå kan svare på spørsmål til teksten, har fått fordøyd noen av kasiene og begitt seg ut i verbenes kompliserte verden med aspekter og bevegelsesverb med forstavelser. Og endelig var det den brave og tålmodige gruppen som har holdt på i fem semestre og i høst har lest russiske eventyr og stavret seg gjennom dikt av Akhmatova. Du verden hva vi har fått til!

russkie-narodnye-skazki

Sammen skulle vi ha juleavslutning, og siden vi både har lyttet til, stavet og sett på bilder, manglet det nå litt lukt og smak for å få stemningen. Dermed ble det borsj.

Men først måtte de prøves i litt allmenn kunnskap om Russland og russisk. Det ble til en quizz med tema Russland, både historie, litteratur, musikk, sport, geografi og språk. Det ble den reneste juletentamen, og alle besto!

Så var det borsjen. Den er laget på oppskrift fra en studievenninne fra den gang i Leningrad på 70-tallet. Hun er fra Arkhangelsk og lærte meg en variant av borsj som jeg bruker den dag i dag. Jeg lager den riktignok vegetarisk, men den kan lages med kjøtt også.

Jeg gjør slik:

Skreller og skjærer opp rødbeter i terninger og surrer dem i olje(eller smør).

Heller så på vann og lar det koke i 10-15 minutter mens jeg surrer løk i ei panne. Når løken er blank, blander jeg oppi tomatpuré og heller det hele oppi til rødbetene. Nå kan man salte godt, putte oppi noen få laurbærblader og pepre litt, så kan det stå og koke en god stund. Etter en times tid kan man ta oppi litt poteter skåret i terninger og et halvt lite kålhode.

(hvor mye du har av hver ingrediens kommer an på hvor tykk du vil ha suppa)

Nå skal det kokes godt inn med alle smakene. Så skal det smakes til med salt, pepper, dill og noen spiseskjeer eddik eller presset sitron.

Serveres med rømme og dill.

Mmmmm!

IMG_3739

Det ble stille rundt bordet da alle hadde fått noe i tallerkenene sine! Noen hadde spist borsj mange ganger både i Norge og Russland, mens andre aldri hadde smakt det.

Etter at smaken hadde lagt seg litt, og praten kom i gang, ble det taler og takk, og jammen var det også en som hadde satt sammen en tale på russisk! Imponerende! Da har vi kommet et godt stykke på vei!

For den som måtte ønske noen andre smaker i jula, er kanskje borsj noe å prøve?

Det er i alle fall så russisk man kan få det. Og det er noe av poenget når russiskstudenter kommer sammen.

Takk for en arbeidsom høst med god fremgang og ny innsikt og på gjensyn i 2016 til nye utfordringer i det russiske språks irrganger!

 

 

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s