Hva venter oss i 2016?


Det har alltid vært vanskelig å spå om fremtiden. Og nå er det vanskeligere enn noensinne. Tiden vi lever i er så labil at alt er mulig.

Året har begynt med kulde og snø her i landet og våre naboland, og det er ganske overraskende etter de siste årenes milde vintre. Hvor lenge vil det fortsette? Umulig å si. Det er mye blå tall i langtidsvarslene, ja, faktisk bare blå tall!

239122_kulde_None

Året begynte også svært uoversiktlig med masseovergrepene i Köln. Det høres som noe var planlagt, og at ikke politi grep inn, er for meg uforståelig. Frykten sprer seg som ild i tørt gress. Noen er svært raske til å sende ut filmsnutter på sosiale medier som bare har ett mål: frykt. Det er alltid noen som finner noen grupper å henge ut, noen ganger er det «østeuropeere», så er det «muslimer» eller «sigøynere» eller «russere» eller «tjømlinger»… Det kan lett bli en selv også.

frykt

Selv er jeg mest opptatt av hvordan vi vil klare å gjøre noe med miljøet i året som kommer. Vil vi klare å kutte utslippene? Det er vesentlig, og da er det bilkjøring og fly som må kuttes. Jeg ønsker meg billigere kollektivtrafikk og ny busstasjon i Tønsberg.

bussterminalen_3

I den store verden er det svært uoversiktlig. Jeg håper på forhandlinger om Syria som vil stoppe denne galskapen. Jeg håper på det samme i Ukraina. Så har jeg forventninger til forhandlingene i Colombia som kan stoppe den verste volden der. Så håper jeg at vi vil klare å behandle flyktningene på en god måte slik at alle kan bli fornøyd. Jeg håper at ikke republikanerne vil vinne presidentvalget i USA, og jeg håper på større våpenkontroll der slik at færre dør.

Alt dette er bare håp, men man kan alltids håpe…

 320x

I det mer lokale ser det ut som om det endelig begynner å bli mer fokus på miljø; en ny butikk med økologiske varer skal se dagens lys i Tønsberg denne våren, flere småbutikker gir mer mangfold og svekker forhåpentlig matgigantenes makt.

Kulturlivet i Tønsberg blomstrer som aldri før. Vi gjør vårt i Zazjigalka og begynner allerede om 10 dager med et foredrag om årets nobelprisvinner i litteratur. Jeg skal holde innlegg på den første «Litterære salongen» i byen, og med gavekort i julegave er jeg klar for en kinovinter.

Om tre uker er jeg ferdig med mitt engasjement på steinerskolen, og jeg kan ta opp igjen pensjonisttilværelsen. Da skal jeg fortsette å rydde, kaste, gi bort og levere til gjenbruk med det mål for øye å bli minimalist. Jeg har fått nok av ting. Det skal ikke være mye igjen etter meg. De skal slippe å måtte kaste hele kontainere når jeg en gang er borte. Huset på Hvasser skal renskes og gjøres klart for salg i løpet av dette året. Det er et stort løft.

Jeg har ingen store reiseplaner, men en tur til Litauen blir det forhåpentligvis i mars, og jeg har lyst på en tur til Latvia senere for å se på den nye skolebygningen i Adazi. En tur til Russland blir det vel også tid til, håper jeg.

Så forventer jeg et MJ seminar i Tyskland i løpet av året og håper på å treffe mange kjente igjen. Og til høsten er det Kingvetion i London igjen. Fler mennesker å treffe og mer påfyll av historier bak musikken.

11220136_446040535569846_4789719641393206283_n

Foto: Reza Cifuentes

Jeg ser frem til mange gode samtaler og møter med interessante mennesker og håper at så mange som mulig vil spre glede, vennskap og medmenneskelighet.

La oss ha litt bedre tid i 2016.

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Hverdagsbetraktninger, Lokalsamfunnet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s