Det er aldri for sent…


Noen av oss kom for sent til å gå på steinerskolen. Det var ingen steinerskole i mitt distrikt da jeg vokste opp, og hadde det vært, hadde jeg sikkert ikke gått der, i alle fall ikke fra starten. Mine foreldre tenkte ikke utenfor boksen.

steinerskolen

*** Local Caption *** Er Steinerskolen det den utgir seg for å være? (Illustrasjonsfoto)

Jeg mener likevel at det aldri er for sent å begynne på steinerskolen. Du kan godt komme inn underveis, ja, gjerne de siste årene, men helst et samlet løp på tre år til slutt, så får du hele videregående der.

Jeg har hørt mange ganger fra elever som begynte i 1.vg. (det som tidligere het 10.kl) at de skulle ønske de hadde begynt mye før.

Jeg tenkte på dette da jeg så på Lindmo i går kveld. Der hadde hun en gjest som hun introduserte som en ung og lovende artist. Han heter Numa Edema og kommer fra beste østkant. Det vil si hans mor er norsk og hans far fra Nigeria. Han fortalte at de møttes i Barcelona der faren bodde uten papirer, solgte på gata for å overleve.

slider_55dad2b6a7e4d

Videre fortalte han på oppfordring fra Lindmo om da han forsøkte seg som drugdealer og havnet i fengsel. Det var vanskelig å leve opp til det å være svart mann. Det var kanskje visse forventninger, eller han trodde det var visse forventninger, og det førte galt av sted.

Men så kom vendepunktet: Moren ville at han skulle begynne på Steinerskolen!  Han selv syntes ikke det var en god idé, men så gjorde han det likevel.

Jeg skvatt til da han sa det. Det første han opplevde var at de skulle i smia!?

smia

Det var underlig. Men hvordan lærerne møtte ham og tok ham med inn i denne for ham så fremmede verden, skulle bli svært viktig for ham.

Det var mye musikk på skolen, og han sang Tamino i oppførelsen av Tryllefløyten. All denne kunsten og bredden i skolen gjorde at han fant seg selv. Lærerne skulle også bli viktige for ham; de så ham og fikk ham til å bli seg selv!

Han sa ikke hvilken skole eller hvilken klasse, men det må ha vært i videregående. Han gikk der altså bare de siste årene, og allikevel ble det et skille i livet!

Da husket jeg også hvordan en annen ung og lovende artist med røtter i Iran, for noen år siden fortalte en lignende historie i et intervju. Det var Tooji som skulle synge i Grand Prix og i den anledning ble intervjuet både her og der. Han fortalte om en oppvekst med mobbing, og at overføring til steinerskolen hadde reddet ham.

9e252f2efee04a68bb79dd8c42731936

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt det fra egne elever!

Senest i går fikk jeg en melding:

«Å bytte til videregående på Steinerskolen er et av de beste og viktigste valgene jeg har gjort i mitt liv. Takk for fine år.»

I går pratet jeg også med en tidligere elev som gikk på steinerskolen alle sine 12 skoleår. Han sier at «det var på videregående jeg ble meg».

uten navn

Det er derfor jeg mener at det ikke er for sent å begynne på steinerskolen selv om du allerede har kommet til videregående. Det gjør ikke noe om du ikke kjenner noen. Her blir man fort kjent! Kanskje er ikke steinerskolen innenfor din forestillingsverden? Men prøv allikevel. Det kan vise seg at det er verdt forsøket!

Det er riktignok ikke mange videregående steinerskole igjen her i landet, men du finner en i Trondheim, Bergen, Hamar, Moss, Oslo og Tønsberg.

Velkommen til Steinerskolens videregående trinn!

 

 

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s