Norsk roman om mystisk tsardatter


Et av de mest fascinerende og spennende kapitlene i russisk historie er skjebnen til den siste tsarfamilien. Om ikke elevene har vist interesse i historietimene før, er det i alle fall ingen som vil gå glipp av denne fortellingen! Man blir drevet inn i en verden av mystikk og overtro, sykdom og slottsintriger, romantikk og revolusjon og kan nesten ikke tro at det er virkelig.

Himmelfall-Kari-F-Braenne_imagefull

Det er altså en et fantastisk utgangspunkt for en historisk roman.

Nå har en norsk forfatter begitt seg inn i denne historien, og det til gangs! Over 714 sider tar Kari Brænne oss med inn i Vinterpalasset og Sommerpalasset, Aleksanderslottet ot Katarinaslottet, Livadia slottet på Krim og frem ti kjøpmann Ipatievs hus i Jekaterinburg.

Romanovs-Himmelfall-Kari-F-Braenne_mainstory1

 Boken begynner med et møte i Sør- Frankrike der forfatteren møter er 113 år gammel (!) kvinne som sier hun har en historie å fortelle. Og hun begynner med slutten da tsarfamilien ble kommandert ned i kjelleren i huset der de ble holdt i husarrest. De blir fortalt at de skal sendes videre, men vel nede, må de stille seg opp mot veggen, og så åpner soldatene ild mot dem alle sammen.

Det blir ganske så mørkt for Maria som forteller, men i glimt hører vi om hvordan hun blir reddet ut, løper gjennom skogen sammen med sin bror, mister ham på veien og havner hos en bondefamilie der hun blir tatt hånd om.

 Grand_Duchess_Maria_nikolaevna

Maria Nikolajevna

Derfra får vi høre hele historien om denne tsarfamilien, hvordan Nikolaj og Aleksandra møttes og forelsket seg, hvordan den gamle tsar Aleksander III døde uventet og Nikolaj måtte overta så alt for tidlig. Hvordan døtrene blir født, den ene etter den andre og hvordan lengselen etter en sønn driver Aleksandra til alle mulige slags leger og sannsigere.

Endelig kommer sønnen, men han er ikke frisk. Han har fått med seg den arvelige blødersykdommen fra moren, og hun er ute etter å finne noen som kan hjelpe.

Det er da den mystiske munken Rasputin dukker opp, han som bare blir omtalt som «vår venn» og som fullstendig snurrer Aleksandra rundt lillefingeren. 

Det meste av boken er altså fortellingen om tsarfamiliens liv. Jeg ventet hele tiden på å få høre mer om hvordan Maria levde etterpå, etter at hun kom seg ut av Russland og frem til hun møter forfatteren nesten hundre år senere.

8849316-Smart-gate-of-the-Ekaterina-s-palace-in-Tsarskoje-Selo-in-winter-day--Stock-Photo

Vi hører om hvordan hun kommer seg tilbake til slottet i Tsarskoje selo og hvordan hun bor der flere måneder i skjul og på den måten tenker tilbake på livet der. Men det er først og fremst hennes egne minner fra tiden der som blir fortalt. Først helt mot slutten av de 700 sidene får vi høre om hvordan hun tar seg med tog østover i borgerkrigens Russland. Det er en dramatisk ferd, og jeg skulle så gjerne hørt hvordan hun kom seg ut av landet og hva hun opplevde på den andre siden.

Noen ganger tenker jeg under lesningen at det er synd jeg kan hele historien om familien, for det er spennende lesning, men enda mer spennende ville det ha vært om jeg ikke kunne det så godt fra drøssevis med andre bøker.

UTz1oTHq8xyzCTcgWqFhKwIN8rJq3n19xAaScxvxqzww

Kari F. Brænne

Men Kari Brænne skriver veldig godt. Det sklir ubesværet av sted, og jeg er absolutt ikke lei når jeg kommer til siste side selv om det altså er over 700 sider. Jeg ønsker meg faktisk en fortsettelse, gjerne en like tykk bok om livet til Maria Nikolajevna i eksil.

Brænne må ha gjort en formidabel research for denne boken. Jeg kjenner igjen rommene i palassene, detaljene i historien, interiøret både i det ene og det andre palasset, togene og ruten toget tar, til og med den spesielle russiske konduktøren, «provodnitsa’en» er skildret så man kan kjenne det.

Noen ganger tenker jeg at kanskje ville forfatteren egentlig skrive en historiebok, men lar det heller komme til uttrykk på denne måten: tsardatteren som overlever og kan fortelle det hele sett innenfra. Og det er ikke bare glansbilder hun tegner, særlig ikke av moren som blir den som egentlig styrte Russland i disse vanskelige siste årene av tsardømmet.

978x

Det er et imponerende stykke arbeid Brænne har gjort her. Hun har en drivende god fortellerstemme, og boken fortjener mye mer omtale enn den har fått. Det er faktisk en sjelden bok i norsk samtidslitteratur.

I tillegg kommer selv utformingen av boken, både omslaget og de små illustrasjonene underveis gir en slags følelse av et familiealbum.

Anbefales!

Himmelfall,

Kari F. Brænne,

Aschehoug 2015

 

Dette innlegget ble publisert i Bøker, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s