På Dagsrevyen i går var det intervju med statsminister Solberg foran hotell Bayerischer Hof i München. Det er forhandlinger om våpenhvile i Syria. Hovedpersonene er utsendingene fra USA, Russland og FN, men det er også representanter fra mange andre land, bl.a. Norge.
Journalistene venter utenfor hotellet.
Verden har fått et nytt håp om at bombene stilner over det prøvede landet der nesten en halv million mennesker har blitt drept i løpet av den fem år lange krigen.
Hovedpersonene rundt forhandlingsbordet.
Nå har ikke akkurat München et godt rykte på seg for politiske fredsavtaler. Selve uttrykket «Münchenavtalen» gir oss assosiasjoner til møtet fra 29. september 1938 der stormaktene ga bort Sudetenland til Hitler fordi han lovet at det var hans «siste territorielle krav». Vi vet hvordan det gikk.
Måtte det gå bedre denne gang!
Dette prestisjetunge hotellet i München er blitt et sted jeg kjenner godt etter hvert. De siste seks årene har jeg vært der minst en gang i året, ikke for å bo på hotellet, men for å besøke det helt spesielle minnesmerket som står rett utenfor inngangen til hotellet. Det har også blitt en kopp kaffe inne på kafeen på hotellet og noen hyggelige samtaler med noen av dem som har satt opp minnesmerket og holder det i hevd.
Minnesmerket over Michael Jackson
Mange er de kjendiser som har overnattet på hotellet, og blant dem er Michael Jackson. Da sto hundrevis av fans sto utenfor i håp om å få et glimt av Popkongen. Av og til kom han til vinduet og vinket til dem, kastet ut hilsener og kom ut til dem.
Da Michael Jackson døde i juni 2009, valgte noen av de mest trofaste fansen å legge ned blomster og tenne lys ved sokkelen til statuen av renessansekomponisten Orlando de Lasso som står akkurat der som de hadde sett Michael i vinduet noen år tidligere.
Et hav av blomster, mange store bilder, lys og hjerter og innskrifter laget spesielt for å takke og hylle deres store forbilde.
Hver måned, hver uke og hver dag har noen av disse trofaste kvinnene som nå er blitt middelaldrende, passet på at de visne blomstene blir byttet ut, løvet fra trærne er feid bort, blomstene blir vannet og alt er i orden. På den måten har dette minnesmerket blitt en del av severdighetene i den sørtyske byen, og myndighetene har holdt sin hånd over det.
En gang i året er det et stort politisk toppmøte på Bayerische Hof. Da må minnesmerkevokterne ta ned alle bilder og ta bort blomstene, men straks møtet er over, er alt oppe igjen.
Nå er det et helt spesielt møte inne på hotellet, et møte som verden følger med spenning. Jeg er helt overbevist om at hvis litt av innflytelsen fra Michael Jackson fikk lov til å virke inn på delegatene rundt forhandlingsbordet, ville de utvilsomt få til både en våpenhvile og en fredsavtale.
Hadde Michael Jackson visst at et av de største minnesmerkene over ham, står utenfor en av de viktigste fredsforhandlingene i verden på lenge, ville han vært stolt og gjort alt han kunne for at de skulle lykkes.
Jeg krysser fingrene og tenker hardt på et godt utfall av forhandlingene.