Kaziuko mugo – gigantisk håndverksmarked i Vilnius


Den Hellige Kazimir er helgen for handelsfolk. Kazimir IV var sønn av kongen av Polen og storhertug av Litauen og ble kanonisert i 1602. I forbindelse med hans død organiserte handelsfolk et marked til hans ære. Dette markedet har i etter-sovjetisk tid vokst til en gigantisk happening som strekker seg over store deler av hovedstaden i Litauen. Man tror nesten ikke sine egne øyne at det er mulig å samle så mange håndverksboder i en by!

kaziuko-muge-terra-publika-nuotr-60729877

Tradisjonelt er det bøndene som gjennom vinteren lager sine håndverksprodukter som blir lagt frem for salg i begynnelsen av mars. Det skal være helgen som ligger nærmest 4. mars.

Her er bod på bod i en endeløs rekke som strekker seg kilometervis i flere himmelretninger. Det er ufattelig at de får solgt så mye, men betraktelig store summer skifter hender i løpet av de tre dagene som markedet varer, for det er tett av mennesker, og man går i kø overalt.

kaziuko_muge_aina_lt_

Og det er høy kvalitet på det meste av det som selges. Her er mye lin selvsagt og mye i tre, både kjøkkenutstyr og leker, og her er kurvarbeider, keramikk i mange lekre farger, men særlig de helt enkle, lysebrune store bollene og terrinene er flotte. Så er det ull og skinn og mye er tovet, både tøfler og jakker. Det er smykker i sten, metall og glass, figurer i strå og keramikk, gammeldagse leirgjøker, blomsterdekorasjoner og de spesielle «påskepalmene». Og så er det all maten der det grilles og kokes, stekes og brygges. Her er bakverk og sjokolade, fruktjuicer og øl, melkeprodukter og oster, kjøtt og pølser, pannekaker og andre lapper, ja, alt du kan tenke deg faktisk.

IMG_3840

I dag har vi gått og gått, stirret og glant, plukket og prøvd, og vi kom tilbake på hotellet med ørten bæreposer, nyinnkjøpt veske og full ryggsekk. Det var veldig gøy.

Man hører mange språk på dette markedet. De i bodene er foruten litauere, russere, hviterussere, latviere, polakker, ukrainere og en og annen tysker. Blant de handlende kan man høre engelsk og tysk, norsk og svensk og noe spansk og fransk også, men først og fremst er det litauisk, russisk og noe polsk. Det er tydelig at dette markedet tiltrekker seg folk fra mange land.

IMG_3837

Det er veldig oppløftende å se så mye fint håndverk og tenke på at det selges en masse av det. Og enda hyggeligere å høre at markedet vokser. Flere og flere vil sette opp sine boder. Det betyr at alt billig skrammel ikke utkonkurrerer håndverket.

Vi fikk høre at i år hadde de gått ut og advart mot billige kinesiske varer. De er bannlyst fra markedet. Her skal det være kvalitet og skikkelig materialer.

IMG_3839

Selv om vi har trukket i ull både innerst og ytterst og er utstyrt med både skjerf og lue, er det ikke særlig forlokkende å sitte ute på en av de mange uteserveringen og nyte et måltid. Da går vi inn i en av de mange hyggelige kafeene eller restaurantene som ligger bak bodene og får oss et herlig måltid i et varmt og lunt lokale. Her er noe for alle, både tradisjonelle litauiske retter eller indisk, kinesisk, fransk eller italiensk om man vil. Og her er masse te og god kaffe, for ikke å snakke om lekre – og gode – kaker!

En tur til Litauens hovedstad den første helgen i mars er en opplevelse, og det kan bli noen fine gaver å ta med hjem om man vil.

Anbefales!

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Reiser. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s