Tjøme Kolonial har åpnet


Trenden er klar: mange vil tilbake til de små butikkene der vi vet hvor maten kommer fra og vi vet hva vi får. Det skal være økologisk, det skal være kortreist og det skal være med mindre emballasje.

12716941_569959973163668_245721035_n

I Oslo har vi «Holisten» i Mathallen og «Mølleren Sylvia» i Hegdehaugsveien. Begge butikkene åpnet i fjor. Rett før åpnet Lokal kolonial på Borre utenfor Horten. De satser på lokalt produserte matvarer, helst økologisk. Innehaveren Thale Håmo-Bakkeng forteller at hun ikke lenger følte hun kunne stole på de store kjedene etter alle skandalene som har vært og ville ha en butikk som ikke lurer kundene. Det har blitt en stor suksess, og nå åpner hun snart en butikk til, midt i Tønsberg.

Vegar Vatn

Lokal Kolonial i Borre. Foto: Vegar Vatn

Sist lørdag fikk også Tjøme sin «gammeldagse» kolonial. I det gamle Grand hotel eller «Grand Park» som det nå heter i Tjøme sentrum åpnet Linn Mjelde og Kim Wiuff sin nye butikk for noen dager siden. Det var behørig omtalt både i Tønsbergs Blad og lokalavisa Øyene på forhånd. Ingen tvil om at folk på Tjøme visste om det, og det var reneste folkevandringen på åpningsdagen. Parkeringsplassen var full, og inne i butikken var det nesten ikke til å komme frem til hyllene. Det må ha blitt en solid omsetning den første dagen!

IMG_3919

De to innehaverne arbeidet på Engø gård fra 2009, og åpnet sin egen restaurant i Kristiansand i 2012. Den het «Måltid» og ble fort et populært og anerkjent spisested. Men siden de begge bodde på Tjøme, ble det lang reisevei, så i fjor bestemte de seg for å komme tilbake til Tjøme og «kunne sykle til jobben» som de sier. Det har nå blitt til Tjøme kolonial.

Anders marthinsen

Foto: Anders Martinsen

Det er ikke fritt for at man blir glad når man ser grønnsakene ligge i kasser utenfor, og man kan plukke med seg noe som ikke er pakket inn i plast. Jeg tenker på all emballasjen som ligger strødd i veikanter og på strender og puster litt lettere ut. Inne i butikken er det smaksprøver på Havbakeriets bakevarer, øyenes eget økologiske bakeri, ingen tvil om at det er kortreist! Brødene ligger i hyllene bak disken, og ekspeditrisen tar brødet og legger det på en bunke brunt papir på disken og pakker det inn med et godt håndlag.

IMG_3918

I hyllene står flasker og glass med saft og syltetøy, og her er vaskemidler uten giftige kjemikalier som man kan fylle når flaskene er tomme, og mer skal det bli. Det er så mye folk at jeg ikke kommer til og får sett alle hyllene, så jeg skjønner at jeg må komme igjen snart.

Her vil det bli mulighet til å levere bær til sylting og safting, lokale produsenter kan også levere, og man kan bestille catering til selskaper og jubileer.

Det var en glede å se denne butikken åpne på en slik måte, med så mange interesserte kunder. Da håper vi de kommer tilbake og at dette blir et godt tilskudd til Tjømes befolkning.

Velkommen skal dere være og takk for initiativet!

 

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Lokalsamfunnet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s