Når tingene tynger


Det har vel med alder å gjøre som så mye annet. Tingene begynner plutselig å bli så tunge. Det er som om de legger seg på skuldrene og presser seg frem i bevisstheten: Hva skal jeg med alt dette?

Vi hører til det kjedsommelige at vi bor i et av verdens rikeste land og skulle dermed være rike, men tror det liksom ikke. Dessuten er det jo så mye nød og elendighet rundt på alle kanter at det stemmer ikke med glansbildet av Norge.

Men når jeg begynner å se etter, er det som om det går opp for meg: jeg er faktisk veldig rik selv om pengepungen ikke alltid er full!

IMG_3891

Det begynte med at jeg sparte på bestikk og servise i ungdommen og la bort til jeg en gang skulle få mitt eget. Så var det en tid mens man var ung voksen at huset skulle fylles. Skaper og skuffer, hyller og vegger trengte å bli fylt for å gjøre huset «levende». Langsomt, uten at jeg merket det, ble det fullt overalt. På reiser kjøpte jeg noe som jeg ikke kunne få hjemme eller noe som skulle minne meg på det spesielle stedet. Til bursdager og jul fikk jeg pakker, og jeg ønsket meg ting som kunne brukes eller var pene.

Så går årene, og man er ikke lenger så ung. Da jeg fylte femti, bestemte jeg meg for å gå gjennom alle skap og skuffer for å se hva jeg egentlig hadde. Jeg luket litt ut her og der, kastet noen papirer, tynnet i klesskapet og sendte en og annen vase eller lysestake til loppemarked, men selv om skapene ble mer ryddige og oversiktlige, var det ikke så mye mindre i dem.

Men så kommer alderen over en, og det går opp for en at de fulle skapene tynger mer enn de letter. Når jeg finner ut at jeg har 38 par øredobber, 42 skjerf og sjal, 12 sett sengetøy, 10 håndklær og 40 kopper, blir jeg nesten sjokkert! Og alt det for ett menneske! Jeg kan jo ikke rekke å bruke det alt sammen! Det legger seg som en tyngde over meg, og jeg skjønner at tingene ikke bare tynger, men de styrer mye av hverdagen.

Klesskapet er ganske greit i mitt tilfelle. Der kan jeg tynne ut slitte t-skjorter og for små kjoler og skjorter til gjenbruk. Sko har jeg heldigvis ikke så mange av. Papirene kan brennes, for mesteparten av det jeg har er utgått på dato. Verre er det med alt det andre, men da kommer alle bruktbutikkene som har poppet opp de siste årene, til hjelp. Jeg bærer ut av huset ikke bare klær, men kopper og kjøkkenutstyr, vesker og ørepynt, bøker og blader, turutstyr og støvler, men det er som om det ikke monner! Ikke før er det ute, så er det like fullt igjen.

IMG_3914

Bøkene er vanskeligst, og det er flere tusen av dem! Dem har jeg jo kjøpt med omhu for å ha akkurat den tilgjengelig som jeg ikke kunne få tak i ellers, eller jeg samlet på en forfatter….

Antikvariatene er så fulle, og folk går ikke så mye dit lenger. De leser mer på nettet. Men jeg finner råd: det er noen unge mennesker som fortsatt kan ha bruk for spesielle bøker, og det er byttekafeer og det er igjen brukthandlere. Jo, det letter litt, men du verden sånn tid det tar!

Jeg begynner å misunne dem som klarer å være minimalister. Det har jeg alltid synes ser så kjedelig ut. Nå er det en salig følelse når det blir grisgrent i skapet med kjøkkentøy. Jeg trenger ikke mer enn 3-4 håndklær, for jeg kan vaske, og sengetøy trenger man jo strengt tatt ikke mer enn to av, skjønt det er greit å ha et ekstra til gjester. Jeg har fått ned antall ørepynt fra 38 til 26 og har forhåpentligvis gjort noen andre glade, skjerfene og sjalene blir også redusert i antall, koppene likedan og bøkene… Papirene blir jeg kvitt og fyller opp den blå papirdunken.

Slik holder jeg på. Uke etter uke og tenker at det skal i alle fall bli lettere for dem som skal rydde opp etter meg. Hvorfor skal jeg belemre dem med alt det jeg ville ha og de fleste andre ikke har noen interesse av? Da er det bedre å prøve å finne noen som kan ha bruk for det før det er for sent og alt bare går i søpla. Det er for galt.

Det har nok med alderen å gjøre som jeg sa i begynnelsen her. Hvert avsnitt i livet har sine lover. Først er det en oppbyggingsfase som tar lang tid, og når man bor i et så rikt land og tjener sine penger, er det ingen problem å fylle opp et hus uansett størrelse. Så kommer «blåmandagen» da man lurer på hva man har holdt på med. Det er slående å se hvor mange jeg nå kjenner som driver og kvitter seg med ting. Ikke rart at vi har fått en oppblomstring av bruktbutikker!

IMG_3656

Forbruket må ned! Min generasjon har fråtset noe forferdelig, og nå ser vi konsekvensene av det: overforbruk, søppelberg, forurensing, fiske- og fugledød og pusteproblemer fordi lufta er forurenset.

Hvorfor kan man ikke skjønne alt dette før det er for sent? Jeg bare spør fordi jeg lurer.

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

5 svar til Når tingene tynger

 1. Kari frid sier:

  Ja jeg kjenner meg igjen, spesielt i fjor når jeg flyttet fra det store slektshuset. Så er det bøkene da, På Litteraturhuset tar de imot utvalgte bøker, men du skal jo bære dem dit og kanskje hjem igjen.. Fretex har blitt løsningen for meg… Synd igrunnen på alle de eldste bøkene med spesielt papir og permer med guld snitt og andre pregete motiver. Kanskje finn no er stedet. Mye jobb er det uansett. Håper du også nyter prosessen 😄

 2. tone ragnhild sier:

  dette er meget gjenkjennelig, men vi som er samlere;kunne jo tenkes det ble brukt for det ,for det var en gang vi ikke hadde mye penger mellom henden, så forandres tiden og behovet Du er jo en bok elsker og prioritere det, til det har vi jo bibliotekene om ikke de blir lagt ned og e-bøker blir tingen.Det er en nydelse å holde en bok i hende og lese side for side og blade i , fremfor å skrolle ned på et brett…Hørt en vesens forslkjell i det å lese kontra det å se en storry , fantasien taes i bruk bedre ved å lese eller bli fortalt til, el lest for … En annen sak er den at tiden er moden for å fri seg fra materien,men det er heller ikke så lett, ingen vi ha umoderne saker …så der er du inne på noe , for hvordan skal man vite at tidene forrandres seg , jejg tror at bestemors tekopp el tantes bilder blir meget atraktive etter en tid.Tenk deg hva ALLE unge mennesker har av tekniske dubeditter og de nyeste på markede er dritt dyre det er luksus og pengesluk , nyer modeller, cd ikke minst så må man ha nyere for å laste ned musikken , det ligger formuer hos folk som har stabler med cd, men også det er umodern for nå skal musikk lastes ned og ha den for seg sjøl på øret , ikke noe felles opplevelser .. For å sikre alderdomme økonomisk , hadde mann/kvinner ; sølv, malerier (kunst etc.. ) antvikiteter og smykker, for de det var omsettelig.Jeg inrømmer gjerne …jeg har i overflod… og nå sorteres det og skal fra hånden , men mange av mine ting har liksom LIM på seg de sitter svært godt fast … ooo jeg kjører pose på pose til freteks el bymisjonen så jeg er langsomt igang . Lykke til

  Date: Fri, 13 May 2016 08:33:34 +0000 To: tonelunde@hotmail.com

  • Det kan bli bruk for det…. den store livsløgnen som vi duller oss inn med. Uff. Mange av bøkene jeg har finnes ikke på biblioteket, men nå er jeg blitt flink til å låne og levere tilbake, og jeg har gitt bort og kastet 2-3 hyllemeter, så det går rette veien. Nå er det «ta den ring og la den vandre» ellers blir jeg kvalt! Det verste er at jeg har fått min mors hus og min søsters saker å ordne opp i også. Det begynner å bli litt vel mye nå kjenner jeg. Avisutklipp har jeg nesten blitt ferdig med, De kan jo ikke brukes lenger nå når jeg ikke underviser. Permer med organisasjonspapirer fra Amnesty. WOW, WISS, NorBAlSam osv. er også nesten borte, så det kjenns godt. Takk for Fretex og andre bruktbutikker! eg fortsetter enda en stund, så får vi se. Er gald jeg har kommet godt i gang i alle fall. Vi sees kanskje snart?

 3. Jorunn Hjorteseth sier:

  Takk for mye god folkeopplysning 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s