Nå blir det mye Island


Det er ikke til å unngå å bli bitt av islandsbasillen om dagen. Da deres fotballag klarte å slå England i åttendelsfinalen i EM i går, tok det nesten av her (og der).

At et land med 325.000 innbyggere kan få til et fotballag som tar opp kampen med de beste, er ikke annet enn sensasjonelt. Ikke rart de går av skaftet!

gKT3PQ6knOuHjFrNt2AS1g0tlMYSTtseSr43LMJFecXw

The Reykjavik Grapewine

Men det er også andre områder de er mestere på, og det er særlig litteratur.

Sagalitteraturen er verdenskjent og helt spesiell.

Jeg var på Island i fjorten dager en gang for over 25 år siden. Det var en skjellsettende opplevelse. Aldri har jeg følt meg så nær naturkreftene som der, og aldri har jeg kjent at jordskorpa er så tynn som der. Det var som om det sydet og kokte rett under beina mine, særlig når man gikk på steder der det kom varm damp opp fra bakken, eller for ikke å nevne kokende vann!

Og så var det litteraturen; jeg satt på Nordens Hus og leste Snorre og Edda. Så tok jeg en tur til stedet der Snorre bodde. Det ble så nært. Jeg ble også ganske godt kjent med Njåls saga og besøkte noen av stedene den handler om.

snorstar

Snorre Sturlason

Halldor Kiljan Laxness (1902-98) er deres store forfatter i nyere tid, og Pollestad skriver i en av sine bøker om hvordan han skulle på besøk til ham, og drosjesjåføren som ikke ville ha betalt da han hørte det. Litteraturen står høyt i kurs der i landet!

Men så er også Laxness en gudebenådet forteller! Hans «Salka Valka» og «Islands klokke» er vidunderlige fortellinger. Det fikk han Nobelprisen for i 1955. Og vis var han også der han var innom både kommunisme og kristendom.

halldor_laxness

Halldor Kiljan Laxness

Det er lenge siden jeg leste Laxness, og det er lenge siden jeg var på Island.

Nå om dagen er jeg fordypet i en annen islandsk forfatter, nemlig Arnaldur Indridason. Han skriver krim, men av et helt spesielt slag.

Indridason er født i 1961 og debuterte i 1997 med «Synir duftsins» som er første historien om politimannen Erlendur. I 2004 kom den første boken hans på norsk og fikk mye hederlig omtale. Det var «Myren» som også er blitt filmet. I dag er han oversatt til over 20 språk og altså internasjonalt kjent.

Arnaldur_Indriđason_Hki_2004_4681_C_(cropped)

Arnaldur Indridason   Foto: Annelo Sato

Det er ofte gamle forsvinningssaker i bøkene hans, og Erlendur er veldig opptatt av å finne ut om slike saker. Det har nok med det å gjøre at han selv har mistet en bror på fjellet i dårlig vær som aldri ble funnet igjen. Selv holdt han også på å bli borte på den samme turen, men ble funnet sterkt nedkjølt og brakt tilbake til livet. Dette sitter i ham og forfølger ham hele tiden.

Det er noe tungt og dystert over bøkene hans, og det er mye elendighet å høre om i det islandske samfunn. Hans datter er narkoman, og ekteskapet hans fikk en rask og brå slutt, som gjør at han har et svært spent forhold til sin ekskone. Det er krangler og drama i hans private liv, men i det profesjonelle er han rolig og velfundert og får utrettet mye som ingen andre klarer. Ofte er det snakk om å ha sansen for det litt mystiske og overnaturlige som lever så sterkt på sagaøya.

Indridason er den mest leste forfatteren på Island for tiden, og jeg skjønner det. Han skriver drivende godt, og man må liksom finne ut av disse gåtene sammen med ham. Jeg holder på med min fjerde bok av ham, og jeg tror jeg skal ta for meg de andre åtte som finnes på norsk.

Imens venter vi på kvartfinalen mellom Island og Frankrike og aner nå at alt er mulig fra den kanten.

l2cC7uvQG15OuoY2ICrc0gRQX7MSnsVPtwVhQnJmRKJQ

Foto: Paul Ellis

Det var svært imponerende å se hele laget gå bort til svingen der mange tusen islandske fans sto i full gledesrus, hvordan de klarte å roe alle ned og i takt klappe med armene over hodet og få med alle på tribunen. For en åndsnærværelse!

Ja, det blir mye Island om dagen!

 

Dette innlegget ble publisert i Bøker, De som vil noe mer, Reiser. Bokmerk permalenken.

2 svar til Nå blir det mye Island

  1. Brit Anne Hestvik sier:

    Har lest en del islandsk i det siste, mye spennede der og mer ser det ut for å komme. En av mine favoritter er blitt Kristin Marja Baldursdottir, tipper hun vil bli stående som en av de virkelig store. Anbefales.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s