WISS i Vilnius 2016


For 15. året på rad møtes lærere fra store deler av Øst- og Sentral-Europa til sommerkurs: Waldorf International Summer School (WISS) er blitt nesten en institusjon. Den ville ikke ut av historien selv om jeg har forsøkt mange ganger, og nå er det altså femtende året. De siste tre årene har vi vært i Vac i Ungarn, men i år inviterte Steinerskolen i Vilnius oss alle sammen til seg. De har endelig fått renovert størstedelen av den gamle skolebygningen der de holder til og kunne ta imot gjester. Stolt viser de frem den nyoppussede skolen som har både gymsal og forsamlingsrom til oss alle. Vi er 79 registrerte på listen, men en del av dem kommer bare til deler av programmet og bor hjemme, så mellom 50 og 60 deltar i hele kurset.

IMG_3983

Steinerskolen i Vilnius ligger midt i en blokkbebyggelse

På morgenen gjør alle bothmer gymnastikk før vi samler oss til morgenforedrag med Markus Osterieder med tema «Identity development». Det er veldig spennende og svært aktuelt for oss alle sammen, men kanskje ekstra interessant for de som bor «i midten».

Etter foredraget i dag hadde vi en diskusjonsdel der mange fortalte om hva de legger i ordene «øst» og «vest», og det er klart at de fleste her ikke regner seg som «øst» selv om vår polske venninne fortalte om sin bestefar som på hennes spørsmål om hvem hun er, fikk streng beskjed: «Du er i midten».

Det er lærere fra steinerskoler i Estland, Latvia, Litauen, Polen, Ukraina, Ungarn, Slovenia, Kroatia, Armenia, Tyskland og Norge. Mange kjenner hverandre fra tidligere kurs, og noen har faktisk vært med fra starten i 2002! Men det er også mange nye ansikter.

IMG_3981

Malegruppens arbeid

Etter foredragene er det arbeidsgrupper, og da er det noen som holder på med projektiv geometri, andre maler eller gjør metallarbeid, og noen snakker om meditasjon og en gruppe gjør teater.

I malegruppen tar de for seg bilder av Litauens store kunstner Ciurlionis. Det er imponerende hva de får til på kort tid.

IMG_3987

Et av Ciurlionis’ kjente bilder blir til i ny versjon.

Også i metallarbeidet blir det skapt vakre ting.

IMG_3985

En av lærerne fra Kroatia viser stolt frem sitt metallarbeid.

Etter lunsj er det en liten pause før det er nok en arbeidsgruppeøkt, så synger vi alle sammen, og i dag lød det mektige georgisk ortodokse toner gjennom korridorene i skolen.

IMG_3984

Fra metallsløyden.

På kvelden er det forskjellig program. I går fortalte jeg om Lev Tolstoj og Krig og Fred, og i dag så vi på geografiundervisningen gjennom klassene før flokken gikk for å høre 10.000 barn synge. Det er nemlig nasjonaldag i Litauen i dag.

Vi fortsetter programmet i morgen og holder på frem til lørdag midt på dagen. Da skal vi få høre og se innslag fra alle land og underholde oss med en presentasjon av arbeidet i alle gruppene. De litauiske lærerne gjør en utmerket jobb med organiseringen av det hele, og folk er glade og vennlige. Varmt og nært vennskap og utveksling foregår her hele tiden. Det er mye verdt i vår verden!

 

Dette innlegget ble publisert i Reiser, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

1 svar til WISS i Vilnius 2016

  1. tone lunde sier:

    du så fantastik å høre og se, angrer at jeg ikke ble med , men desto mer får jeg gjort på hjemme bane, jeg er o i bunn og grunn en prokastinør.. så det er strerkt å tvinge meg til konsekvens…Tema , arbeid og kurs, men menneskemøter er viktigere og viktigere inn i årene som kommer! Takk for at du deler, gode ønsker og hilsen til dere , klem fra tone

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s