Det er onsdag, og det er juli. På Solli gård er det kafe og «Åpen økologisk gård».
Mennesker strømmer på, og alle bordene som er satt ut, fylles raskt opp, på bakken sitter flere på tepper, og barn leker rundt omkring. Inne i Bryggerhuset kan man få kjøpt kaffe og saft, sveler, pizzasnurrer og kaker. Sola steker, og folk koser seg. Et førtitalls mennesker er på gårdsferie på Årholttunet som ligger like borti veien, og omtrent like mange er kommet fra forskjellige kanter.
Snart står Odd Jarle, Dan og Silje på trappa og klinger i bjella. Får vi be om litt stillhet. Nå skal dagens aktivitet annonseres.
De familiene som er på gårdsferie, skal få være med å melke og samle inn egg, og de andre gjestene får også en omvisning i kjøkkenhagen. Samtidig får de en rask innføring i økologisk drift. «Uten kunstgjødsel og giftige sprøytemidler».
Hver uke hele sommeren skjer dette, bortimot et halvt tusen mennesker får på denne måten se ved selvsyn og kjenne med hendene hva det vil si å drive en økologisk gård i Norge. Det er viktig informasjon.
«Den melka som dere melker i dag, går til Tine meierier og blandes inn i deres økologiske lettmelk. Den kartongen som dere kjøper om noen dager, har en liten desiliter av akkurat denne melka fra Solli», forteller Odd Jarle.
Han peker i retning fjøset og forteller om Jarlsbergfeet som holdt på å bli utryddet før de på Solli alet dem opp videre slik at de nå er melkekyr her.
Her er også egen kjøttproduksjon med pølsemakeri der store deler havner i kooperativ i Oslo. I andre retningen pekes det på et stort område med epletrær, hele 200 stykker, som nå har begynt å bære slik at det kan bli presset eplesaft. Og i skogen foregår det hogging av trær, og et lite sagbruk sørger for deilig ved til mange mennesker i distriktet.
For 30 år siden startet det. Solli gård ble kjøpt og begynt omdanning til en økologisk oase i indre Vestfold. Odd Jarle forteller:
«En dag sto en 11-12 år gammel gutt på tunet og spurte om vi trengte hjelp. Det var Dan. I dag er han innehaver av gården.»
Søskenparet Dan og Silje Hjorteseth kjøpte gården i 2004 og har siden drevet den og utvidet med produksjon av pølser og en eplehage. Silje er utdannet jordmor, og Dan har sin utdannelse i jordbruk fra Aurland og praksis fra flere steder. De bor med sine familier på gården og tar i tillegg til driften imot skoleklasser på ukes opphold og dagsbesøk. Da får elevene lære om økologisk landbruk, er med på fjøsstell, i kjøkkenhagen, i skogen, i eplehagen og på kjøkkenet. Hele 1500 ungdommer kommer på besøk i året. Undervisningen og matlagingen foregår inne i Bryggerhuset som er stort og velutstyrt, og nå bygges det en ny bygning der elevene også kan overnatte.
Det er som å komme inn i en annen verden å være på Solli, vekk fra byens ståk og bråk, feriestedenes sinnssyke luksustilværelse og slaraffenliv og inn i noe «ekte» og «virkelig». Her lærer barna og ungdommene hvor maten kommer fra, hvordan den blir til, hvilke hensyn vi må ta, hvor mye arbeid som ligger bak og kjærligheten til jorda. Bedre kunnskap og erfaringer kan man ikke ta med seg inn i voksenlivet.
Vi sitter i skyggen og nyter en pizzasnurr og en svele og lar oss imponere av det vi ser og hører. Her blir det lagt grunnlag for fremtiden. Vi får en tur i kjøkkenhagen og beundrer fargene og luktene. Det kryr av sommerfugler, rødbetene er klare for opptak, salaten må tas, gulrøttene kan stå litt til og potetene også. Men ringblomstene liver opp med sin skarpe oransje farge, og midt i står en kraftig solsikke. Silje forteller om alle plantene, hvorfor de er satt slik de er og hvordan bekjempe ugresset.
Det er rart hvordan noen gjør mer for fremtiden enn de fleste andre.
Når vi er på vei hjem igjen, er vi fylt av Solli og har fått håp og glede med oss. Tenk hvordan det virker på barn og unge som kommer på besøk året rundt!