Det mest hensynsløse


Dette bildet er tatt i dag fra Torvtoppen. Tønsberg Torv ser hyggelig ut med mange matboder og folk ruslende rundt.

IMG_4031

Men bilder får ikke med seg lyd. Og i dag var det en øredøvende bakgrunnsstøy fra sjøen. Det var båtrace. Og da settes alle hensyn til side. Da kan man øse ut så mange decibel man vil uten at noen kan protestere. Det er unntakstilstand for de største sløserne og den mest ufornuftig ressursbruk man kan tenke seg.

Ved siden av bråket fra «lekebåtene» var det helikoptre som fløy over det hele i skytteltrafikk. Hva de gjorde der, vet ikke jeg, men lyd laget de i masser, og ekkelt var det å se så mange redningshelikoptre over byen.

tbgrace

Foto: ukjent

For alle oss med hang til miljøbevissthet og grønne ideer er det farlig å tenke på alt et slikt arrangement ødelegger og bryter ned. Riktignok er det mange som har glede av hurtigbåtene og gleder seg ved folkefesten, men til hvilken pris?

Vi har hørt mye om fugledød og måker på rødlista i sommer. Det er et fuglereservat ikke langt unna byen. Noen som har tenkt på det? Hvor mange fugler blir vettaskremt av støy og fart denne helgen? Hvor gjør de av seg?

Hvor mye brennstoff går med i denne karusellen? Hvor mye av ugjenvinnbar drivstoff brennes på noen få timer? Hvor mye koster det å leke seg slik? Hva kunne vi ha brukt de pengene til?

Det er farlig å føre disse tankene videre for oss med miljøengasjement. Det kan man bli dårlig av. Kanskje best å skyve det under teppet? Late som om det ikke finner sted? Snu hodet bort? Putte sov-i-ro i ørene? Jeg vet virkelig ikke, men har snakket med mange i dag som deler mine tanker. De var ikke å brygga, men det var mange andre, sikkert tusenvis som gleder seg over et hensynsløst arrangement.

Slik kjennes det å være en minoritet i byen.

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Lokalsamfunnet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s